Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca "adevarul istoric", Ucraina incalcarea suveranitatii

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO. Rusia a facut o adevarata demonstratie de forta vineri, 9 mai, la sarbatorirea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE 16:38 Casa Alba a criticat, vineri, vizita presedintelui rus Vladimir Putin in Crimeea, teritoriu ucrainean alipit recent la Rusia, si a afirmat ca singurul rezultat al acesteia va fi "exacerbarea tensiunilor", relateaza AFP.

"Nu acceptam anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia. O astfel de vizita nu va face decat sa exacerbeze tensiunile", a declarat pentru AFP Laura Lucas Magnuson, purtatoarea de cuvant a Consiliului de securitate nationala, cabinetul de politica externa al presedintelui Barack Obama.

UPDATE 16:04 Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca revenirea Crimeei la Rusia restabileste "adevarul istoric", exprimandu-se in fata miilor de locuitori din Sevastopol, in peninsula ucraineana alipita in martie la Rusia, relateaza AFP.

Citește și
9 mai in Rusia
Parada militara la Moscova pentru aniversarea a 68 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Anul 2014 va ramane in anale ca anul in care popoarele ce traiesc aici au decis cu fermitate sa fie cu Rusia, confirmandu-si loialitatea fata de adevarul istoric si memoria stramosilor nostri", a declarat Putin in cadrul ceremoniilor de celebrare a victoriei din 1945 asupra nazistilor.

Guvernul ucrainean a "protestat ferm" fata de vizita de vineri a presedintelui rus Vladimir Putin pe teritoriul Crimeei, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, relateaza AFP.

Aceasta vizita pe un teritoriu "ocupat temporar" este o "incalcare flagranta a suveranitatii ucrainene" si "aceasta provocare confirma inca o data ca Rusia nu vrea sa caute rezolvari diplomatice" la tensiunile dintre cele doua tari.

UPDATE, ora 14:00 Presedintele rus, Vladimir Putin, a mers in Crimeea pentru a asista la ceremoniile de la Sevastopol, au anuntat agentiile de presa ruse, citate de Mediafax.

Putin va sustine un discurs in portul din Sevastopol, relateaza Interfax, in pagina electronica. Dupa sustinerea discursului, Putin va depune o coroana de flori la monumentul eroilor din Sevastopol, se va intalni cu veteranii si va asista la un concert.

Avionul presedintelui rus a aterizat vineri pe aerodromul Belbek, de unde a plecat catre Sevastopol, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, confirmand o informatie difuzata anterior de presa rusa.

Vladimir Putin, la Parada de 9 Mai
La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri "forta triumfala a patriotismului" rus, la parada militara care marcheaza victoria din 1945 asupra regimului nazist, care se doreşte o demonstraţie a puterii ruse în plina criza cu Occidentul asupra Ucrainei, relatează AFP, citat de Mediafax.

Dupa trecerea in revista a trupelor de catre ministrul Apararii Serghei Soigu, pe muzica de fanfara militara, liderul de la Kremlin a luat cuvantul, in Piata Rosie, in fata militarilor si veteranilor din al Doilea Razboi Mondial.

Ziua de 9 mai "este o sarbatoare in care triumfa forta atotputernica a patriotismului, in cursul careia simtim in mod special ceea ce inseamna sa fii credincios patriei si cat de important este sa-i aparam interesele", a declarat Putin intr-un discurs sustinut in Piata Rosie, in fata trupelor si unor fosti combatanti din al Doilea Razboi Mondial.

Ziua de 9 mai "este o sarbatoare in care triumfa forta atotputernica a patriotismului, in cursul careia simtim in mod special ceea ce inseamna sa fii credincios patriei si cat de important este sa-i aparam interesele", a subliniat el.

"Vointa de fier a poporului sovietic, curajul si fermitatea sale au salvat Europa de la sclavie", a continuat Putin. "Tara noastra este cea care i-a gonit pe fascisti pana in barlogul lor, a obtinut infrangerea lor completa si definitiva, a invins cu pretul a milioane de victime si incercari teribile", a adaugat seful statului rus.


 Rusia sarbatoreste anual victoria Aliatilor, in al Doilea Razboi Mondial, pe 9 mai - capitularea fiind semnata seara tarziu pe 8 mai, la Berlin, adica pe 9 mai dupa ora Moscovei - printr-o mare defilare militara in Piata Rosie, in centrul capitalei ruse.

Parada in Piata Rosie
Insa acest eveniment, prin care Rusia isi arata puterea militara restaurata cu lansatoare de rachete, tancuri de asalt si bombardiere grele, va capata o importanta si mai mare anul acesta pentru Kremlin, in contextul in care acesta recurge tot mai frecvent la trimiteri din al Doilea Razboi Mondial atunci cand vorbeste despre Ucraina. Astfel, Moscova compara violentele din fosta republica sovietica cu cele mai sangeroase crime naziste si ii acuza pe occidentali ca se fac ca nu le vad. Diplomatia rusa a publicat luni o "Carte alba" in care prezinta o lista cu incalcari "masive" ale drepturilor omului pe care le imputa nationalistilor ucraineni, ilustrata cu imagini datand de la ocupatia germana a Ucrainei in al Doilea Razboi Mondial.

Rusia nu a incetat sa denunte ralierea nationalistilor ucraineni in spatele memoriei lui Stepan Bandera, un lider nationalist si antisovietic care a colaborat pentru o perioada de timp cu nazistii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Presedintele Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) Serghei Nariskin a declarat marti ca in Ucraina are loc un "genocid", evocand zeci de insurgenti prorusi ucisi intr-un incendiu provocat in cursul unor confruntari cu nationalisti ucraineni, la Odesa, la inceputul lui mai.

Defilare in Crimeea

Punctul culminant al comemorarii urmeaza sa fie defilarea militara din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in martie la Rusia in urma unui referendum controversat, nerecunoscut de catre comunitatea internationala si desfasurat sub "protectia" militarilor rusi. Aceasta anexare, dupa instalarea la putere, la Kiev, a autoritatilor prooccidentale, se afla la originea celei mai importante crize intre rusi si occidentali de la Razboiul Rece si pana prezent, ea continuand sa degenereze, de atunci, prin extinderea unor tulburari violente in estul Ucrainei, o zona aflata in pragul unui razboi civil.

Potrivit anumitor institutii media ruse, Putin ar putea sa viziteze Crimeea cu ocazia acestei sarbatori, pentru prima data de la anexarea peninsulei, dupa ce va asista la parada din Piata Rosie. Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat ca "nu stie" daca presedintele va fi prezent in Crimeea cu aceasta ocazie. "Pentru moment, ceea ce este prevazut este participarea presedintelui la parada de la Moscova", a spus el.

Parada in Piata Rosie

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca ar fi "pacat ca o asemenea zi sa fie folosita intr-un asemenea context de tensiuni pentru organizarea unei parade" in Crimeea si ca presedintele rus sa asiste la ea. Complicand si mai mult lucrurile, vicepremierul Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii rusi care afiseaza una dintre pozitiile cele mai ofensive in criza ucraineana, va participa la eveniment in Transnistria, o regiune separatista prorusa din Republica Moldova, pe care Chisinaul se teme ca o poate vedea urmand exemplul Crimeei.

Peste 25 de milioane de sovietici au murit in al Doilea Razboi Mondial, iar Rusia, care continua o traditie din perioada fostei Uniuni Sovietice, sarbatoreste victoria asupra regimului nazist ca pe un simbol al patriotismului. Putin a plasat in ultimii ani sarbatorirea patriotismului in centrul politicii sale.

"Victoria asupra nazismului a fost obtinuta prin foarte multe victime si incercari grele", a declarat marti ministrul rus al Apararii Serghei Soigu. "Iar noi nu ar trebui sa lasam pe nimeni sa uite sau sa manipuleze in scopuri politice contributia poporului nostru la salvarea lumii de amenintarea aservirii fata de fascisti", a adaugat el.

In Ucraina, care comemoreaza si ea, in mod traditional, victoria asupra nazistilor, festivitatile vor fi, in schimb, discrete, autoritatile afirmand ca se tem de provocari, la Kiev, din partea partizanilor prorusi. O ceremonie va avea loc la Mormantul Soldatului Necunoscut, iar o "rugaciune pentru pace" va fi pronuntata intr-una dintre pietele capitalei, dar nu este prevazuta vreo defilare, a anuntat seful administratiei municipale Volodimir Bondarenko.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Scandal intre Germania si Rusia, dupa ce ministrul german al Finantelor ar fi comparat anexarea Crimeei cu Germania nazista
Scandal intre Germania si Rusia, dupa ce ministrul german al Finantelor ar fi comparat anexarea Crimeei cu Germania nazista

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a dezmintit joi ca a comparat alipirea Crimeei la Rusia cu anexarea Sudetenland de catre Adolf Hitler, relateaza AFP.

Parada militara la Moscova pentru aniversarea a 68 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste
Parada militara la Moscova pentru aniversarea a 68 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste

PROTV NEWS a transmis LIVE ceremoniile organizate la Moscova cu ocazia aniversarii a 68 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.

Baza NUCLEARA cu bombe de 20 de ori mai tari ca la Hiroshima,
Baza NUCLEARA cu bombe de 20 de ori mai tari ca la Hiroshima, "dezgropata" in Europa. Ce tinte aveau

BBC a reusit sa prezinte pentru prima data publicitatii imagini pe care Serviciile Secrete Americane le-au vanat in timpul razboiului rece cu Rusia.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).