Iranul ar putea scapa sambata de sanctiuni. Cum se va reflecta masura in pretul carburantilor

Ultimul update: Marti 19 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 16 Ianuarie 2016 12:47
Categorie: Internaţional
Iran petrol, sonda

Regimul de la Teheran va reveni pe piata internationala – mai ales cea a petrolului – daca Agentia Internationala pentru Energie Atomica confirma ca iranienii si-au respectat angajamentele.

„Sanctiunile impotriva Iranului vor fi ridicate astazi", a declarat sambata dimineata ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la sosirea sa la Viena, informeaza AFP. Ridicarea scanctiunilor ar duce la deblocarea unor valori de miliarde de dolari si va permite Teheranului sa vanda petrol pe piata internationala.

Rezervele de petrol ale Iranulului sunt enorme, fiind depasite doar de cele ale Venezuelei, Arabiei Saudite si Canadei - astfel ca ridicarea sanctiunilor ar putea duce la o ieftinire semnificativa a pretului carburantilor, scrie BBC.

"Astazi este o zi buna pentru poporul iranian si sanctiunile vor fi ridicate. Aceasta este o zi buna pentru regiune, care se debaraseaza de umbra unei confruntari inutile (...) Este, de asemenea, o zi buna pentru intreaga lume, pentru ca aceasta demonstreaza ca mari probleme pot fi rezolvate pe calea diplomatiei si nu prin presiuni si amenintari", a spus Zarif.

Potrivit sefului diplomatiei iraniene, "dupa intrarea in vigoare a acordului pe marginea programului nuclear, terenul a devenit propice pentru o mai mare cooperare la nivel regional impotriva unui pericol care ameninta regiunea, mai exact terorismul si extremismul". "Noi suntem deschisi unei asemenea cooperari si speram ca si alte tari vecine, precum si comunitatea internationala sunt de asemenea deschise", a adaugat Zarif, facand referire la un front comun impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic (SI).

Zarif se afla la Viena unde va participa, potrivit agentiei Irna, la o ceremonie pentru anuntarea intrarii in vigoare a acordului nuclear incheiat in iulie 2015 intre Teheran si marile puteri, menit sa puna capat unei dispute de peste 13 ani. Zarif urmeaza sa aiba la Viena intrevederi cu omologul sau american John Kerry si cu sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. El este insotit de seful Organizatiei iraniene pentru energie nucleara, Ali Akbar Salehi, precum si de mai multi colaboratori ai sai.

Acordul incheiat in iulie intre Teheran si marile puteri vizeaza limitarea programului nuclear controversat al Iranului, in schimbul ridicarii progresive si controlate a sanctiunilor internationale la adresa Teheranului. In cadrul acestui acord, Teheranul a redus deja numarul de centrifuge si a trimis in strainatate aproape intregul sau stoc de uraniu slab imbogatit. De asemenea, Iranul trebuie sa inlature in zilele ce urmeaza nucleul reactorului cu apa grea din Arak, o alta masura necesara pentru intrarea in vigoare a acordului.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) trebuie sa confirme in mod oficial ca iranienii si-au respectat angajamentele asumate in cadrul acordului din iulie. Un raport in acest sens va fi "probabil" dat publicitatii sambata, potrivit unor surse diplomatice de la Viena.
 

Iran petrol, sonda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita, un pericol pentru

Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita, un pericol pentru "butoiul de pulbere" din regiune. Apelul facut de Turcia

Taifun China

Taifunul Hato a lovit China și Hong Kong: 3 morți

Donald Trump: ”Cred ca Kim Jong-un începe să ne respecte”

Zeci de răniți, după un accident în Germania. Majoritatea sunt români

harry

Prinţii William şi Harry, mărturisiri despre moartea mamei lor, Prințesa Diana

Judecătorul care a devenit vedetă pe internet. Ce verdicte a dat

Atentat sinucigaș în Afganistan. Sunt cinci morţi şi zeci de răniţi