Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita, un pericol pentru "butoiul de pulbere" din regiune. Apelul facut de Turcia

Ultima actualizare: 08-01-2016 07:08
proteste Arabia Saudita - Agepres

Turcia a lansat luni un apel Iranului şi Arabiei Saudite sa reduca tensiunile, subliniind ca ostilitatea dintre aceste doua puteri ale lumii musulmane nu poate decat sa inrautateasca situatia din "butoiul cu pulbere" care este Orientul Mijlociu.
 

"Vrem ca aceste doua tari sa renunte imediat la situatia tensionata care cu siguranta va agrava tensiunile puternice din Orientul Mijlociu", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, vicepremierul Numan Kurtulmus, citat de agentia de presa Anatolia.

"Regiunea este deja un butoi cu pulbere", a continuat viceprim-ministrul la finalul unei sedinte de guvern. "Este de ajuns. Avem nevoie sa traim in pace in regiune", a mai spus el.

O noua criza a izbucnit sambata odata cu executia in Arabia Saudita a liderului religios siit Nimr el-Nimr, critic al puterii saudite, impreuna cu alte 46 de persoane condamnate pentru "terorism". Aceasta executie a provocat un razboi al replicilor intre Teheran si Riad si manifestatii de furie in randul comunitatii siite din Iran - unde reprezentantele diplomatice saudite au fost atacate -, in Irak, Liban, Bahrein, precum si in Pakistan si Casmirul indian.

Duminica seara, Arabia Saudita a anuntat 'ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul si a cerut plecarea in termen de 48 de ore a membrilor reprezentantei diplomatice iraniene'. in plus, luni a decis luni sa intrerupa toate legaturile aeriene cu Republica Islamica.

Relatiile Turciei cu Arabia Saudita s-au incalzit considerabil in ultimele luni, iar in decembrie presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizita la Riad unde a avut o intrevedere cu regele Salman.

Cele doua tari, in mare majoritate populate de sunniti, au aceeasi viziune despre conflictul sirian, considerand ca numai plecarea presedintelui Bashar Al-Assad - sprijinit de Iran, stat cu care Turcia are in ultimele luni relatii din ce in ce mai tensionate - va putea pune capat razboiului civil.

Referindu-se in acelasi timp la Iran si Arabia Saudita, Numan Kurtulmus a tinut sa mentioneze ca "sunt doua tari islamice majore pentru Turcia. Avem relatii bune cu fiecare dintre ele".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO