Alegeri legislative in Olanda unde, miercuri, sunt asteptati peste 12 milioane de cetateni. Populistii, lideri in sondaje

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 07:24
Categorie: Internaţional

Sunt alegeri parlamentare in Olanda, un scrutin pe care analistii politici il vad ca pe un indicator important pentru forta miscarii de extrema dreapta din Europa.

Rezultatul ar putea influenta alegerile din Franta si Germania, programate pentru lunile urmatoare. Sondajele de opinie indica o lupta stransa intre partidul premierului liberal, Mark Rutte si formatiunea extremista condusa de Geert Wilders.

Aproximativ 12 milioane si jumatate de olandezi sunt asteptati in sectiile de votare deschise pe teritoriul tarii. Cei mai matinali au stat de vorba cu jurnalistii, carora le-au impartasit sperantele pentru viitor.

Lupta se duce intre partidul de centru dreapta al premierului Mark Rutte si Partidul Libertatii, al excentricului Geert Wilders, cu o platforma anti-imigratie.

Sistemul politic din Olanda este unul "fracturat" -numai la aceste alegeri, s-au inscris 28 de partide . Cum sistemul electoral este unul proportional, multe dintre ele vor ajunge in parlament. Asadar, este intotdeauna nevoie de coalitii de guvernare si pana acum, niciunul dintre partidele importante nu si-a exprimat dorinta de a intra in alianta cu Wilders.

CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice

Potrivit sondajelor, cel putin cinci formatiuni politice ar putea sa fie nevoite sa formeze o coalitie de guvernare pentru a asigura majoritatea necesara de 76 de parlamentari.

Expertii comenteaza insa ca, indiferent de procentajul pe care-l va lua in aceste alegeri, partidul lui Wilders va inregistra, probabil, cel mai bun rezultat de la infiintarea sa, in 2006. Iar expertii se tem ca daca Wilders reuseste sa obtina o sustinere importanta in randul alegatorilor olandezi, sentimentul nationalist risca sa castige teren si in tarile vecine, in special in Franta si Germania.
 

Alegeri in Olanda. Wilders, politicianul cu parul oxigenat care compara Coranul cu Mein Kampf si duce o lupta anti-islamizare

Alegeri in Olanda. Wilders, politicianul cu parul oxigenat care compara Coranul cu Mein Kampf si duce o lupta anti-islamizare

sotia lui La David Johnson

Președintele SUA a făcut o gafă cu văduva unui soldat căzut la datorie. Ce i-a spus la telefon

Madridul presează Catalonia. Guvernul ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii catalane

Români condamnați în Germania pentru trafic de migranți. Câți bani au încasat de la refugiați

Mister în jurul a peste 100 de morminte de copii datând de peste 2.000 de ani, găsite în China

De ce s-ar fi sinucis Lidia, românca ce s-a aruncat de pe catedrală, la Londra. Mărturia fratelui geamăn

O familie de români a murit într-un accident în Spania. Printre victime, un copil de 3 ani

casa

Americanii revizuiesc felul în care construiesc clădirile, după uraganele din ultima perioadă

Fenomen neobișnuit în Suedia. Motivul pentru care a fost complet întuneric ziua

10 tineri, arestați în Franța. Ei sunt bănuiți că ar fi plănuit atacuri împotriva unor politicieni

Un spital a amânat transplantul de rinichi al unui copil, după ce tatăl a încălcat eliberarea condiționată

O școală catolică din Londra le-a cerut copiilor să se costumeze în sclavi

Donald Trump, cu 600 de milioane de dolari mai sărac