Printul Charles atinge varsta de pensionare fara sa stea macar o zi pe tronul pentru care s-a nascut

×
Codul embed a fost copiat

In ziua in care Printul Charles implineste 65 de ani, varsta de pensionare pentru un om obisnuit, ziarele din Marea Britanie vorbesc despre sansele sale de a deveni rege.

Viitorul monarh britanic este cel mai varstnic print mostenitor din istoria Regatului Unit, iar la momentul in care va prelua tronul, va fi cel mai batran rege inscaunat peste insulele britanice.

La varsta la care britanicii de rand se pensioneaza si isi dedica timpul nepotilor si familiei, calatoresc sau se inscriu intr-un club de bridge, Charles de Whales inca asteapta sa preia functia oficiala pentru care s-a pregatit toata viata. 

Charles reuseste, fara sa vrea, sa isi depaseasca zilnic aceasta performanta, iar sansele ca seria de recorduri sa se incheie in curand nu sunt foarte mari. Mama sa, Regina Elisabeta a II-a, in varsta de 87 de ani, conduce Regatul din 1952, de la varsta de 25 de ani, dar provine dintr-o linie ereditara foarte longeviva. Mama sa, Elisabeta I, a trait pana la 101 ani iar stra-strabunica acesteia, regina Victoria, a condus imperiul britanic timp de 64 de ani.

Intre timp, Charles, isi continua activitatile caritabile, carora le-a dedicat mare parte din timpul sau, in asteptarea momentului in care isi va prelua functia pe care a asteptat-o toata viata. Fie ca e vorba de salvarea speciilor pe cale de disparitie din Africa, de dezvoltarea educatiei in statele din lumea a treia sau de salvarea padurilor si conservarea mediului in Transilvania, implicarea Printul Charles reuseste sa catalizeze resursele si motiveze oamenii.
Intr-un interviu acordat revistei americane Time, Charles a declarat ca este nerabdator sa rezolve cat mai multe probleme in domeniile in care simte ca poate fi de folos natiunii, inainte de a urca pe tron. Asadar, Charles, nu a renuntat la ideea de a accede la tron, desi foarte multe voci au vorbit despre avantajele ca Charles sa renunte la dreptul succesoral, in favoarea mai tanarului sau fiul, Printul William. Incoronarea lui William este considerata o gura de aer proaspat , de care are nevoie casa de Windsor, pentru a face pasul spre secolul XXI.

Citește și
Printul Charles
Printul Charles, indragostit de Romania. Cu ce compara tara noastra in documentarul "Wild Carpathia"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

The Guardian scrie ca varsta lui Charles nu poate fi considerata o problema pentru exercitarea functiei, el este considerat de apropiati ca fiind un individ complex, inteligent, cu o memorie de invidiat, si cu un simt al umorului foarte dezvoltat. Se stie ca ii place sa-i imite pe oficialii straini iar anecdotele sale l-ar impresiona si comediantii de profesie.

In istorie, si alti lideri au luat fraiele unor natiuni la varste inaintate. Winston Churchill, prim ministrul britanic care a condus Anglia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, avea 65 de ani la preluarea mandatului, Konrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei de Vest, avea 70 de ani, iar presedintele american Ronald Reagan era la cateva saptamani distanta de aniversarea a 70 de ani, la depunerea juramantului, in 1981, conform The Independent.

Printre cetatenii de rand, ramanerea in viata activa pana dupa 70 de ani incepe sa devina o norma, deoarece in ultimele decenii speranta medie de viata a crescut, iar oamenii prefera sa amane pensionarea, deoarece se simt in putere iar expertiza lor este foarte valoroasa pentru economie, asa ca dilema Printului Charles devine o dilema universala: care este momentul in care cei in varsta trebuie sa faca pasul inapoi, pentru a face loc noilor sperante? Pe de-o parte experienta profesionistilor experimentati este necesara, dar pe de alta parte cei care vin din urma nu au ocazia sa avanseze profesional.

Intre timp, sondajele de opinie realizate in Regatul Unit arata ca monarhia se bucur de o preciere importanta, aproximativ 75% dintre britanici cred ca nou-nascutul print George va  domni intr-o zi peste Marea Britanie , iar 69% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani, segmentul considerat cu cele mai multe inclinatii republicane, il vad pe George, al treilea in randul succesiunii, pe tronul Commonwealth-ului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Printul Charles:
Printul Charles: "Poate lumea nu vede asta, dar Romania este o tara minunata, cu oameni remarcabili"

Este declaratia printului Charles in ''Wild Carpathia'', unul dintre cele mai frumoase documentare facute vreodata la noi.

Printul Charles, indragostit de Romania. Cu ce compara tara noastra in documentarul
Printul Charles, indragostit de Romania. Cu ce compara tara noastra in documentarul "Wild Carpathia"

Cel mai faimos si mai convingator ambasador al tarii noastre in lume, Printul Charles, recunoaste ca este indragostit iremediabil de Romania, pe care o compara cu Anglia lui Shakespeare.

Cum au ajuns preturile terenurilor din Transilvania sa creasca la fiecare vizita a Printului Charles
Cum au ajuns preturile terenurilor din Transilvania sa creasca la fiecare vizita a Printului Charles

Taramul salbatic al Transilvaniei devine tot mai faimos in Europa, pe masura ce se inmultesc vizitele Printului Charles prin partile noastre.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.