Voineasa, o statiune in ruina dupa ce a fost impartita intre sindicate. "Pe vremuri, nu aveai loc de turisti, acum sunt 30"

×
Codul embed a fost copiat

Turismul romanesc este plin de minusuri. Sute de hoteluri, pensiuni, vile si apartamente din intreaga tara au ramas la mana sindicatelor.

Locurile unde pe vremuri se distrau aproximativ 8 milioane de oameni ai muncii sunt acum in paragina. Iar explicatia este simpla. Confederatiile sindicale infiintate dupa Revolutie si-au dorit activele fostului UGSR, dar nu s-au grabit sa si investeasca. Iata ce a descoperit Inspectorul vacanta.

Un drum pana la Voineasa era candva o calatorie de neuitat. Aerul curat din zona venea la pachet cu mancare buna si conditii impecabile de cazare. Acum este un loc unde stai cateva minute si pleci. Este deprimant, nu ai ce face si nici unde sa mananci. De la cateva mii de turisti intr-un sejur, statiunea numara acum cateva zeci. Declinul din Voineasa este un alt exemplu de cat de prost gestioneaza sindicatele locurile de cazare aflate in patrimoniul lor.

Numai fosnetul padurii de conifere ce inconjoara statiunea Voineasa va va da impresia ca locul nu e mort. Hotelurile si vilele scorojite de timp, de ploi si arsita plang dupa viata si atmosfera de altadata.

Ioan si Viorica sunt din Bucuresti. Au ajuns la Voineasa cu bilete de tratament, prin Casa de Pensii. Statiunea e renumita inca pentru aerul ozonat. Dar cam atat.

Citește și
Transfagarasan
Cel mai frumos drum din Romania, sufocat de gunoaie. Reactia unui turist din Germania: "Sa ma scuzati ca zic asta"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Viorica Spanu, turista Bucuresti: "Uitati-va si dumneavoastra... E in degradare si noi stateam la coada la bilete si pentru ce? Uite cum arata."

In Voineasa, ca si in alte 17 statiuni din Romania, multe hoteluri, pensiuni, vile, apartamente, dar si alte proprietati sunt detinute, pe hartie, de UGSR - Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania.

Primarul din Voineasa se considera neputincios in fata nemultumirii turistilor.

Gabriel Nastasescu, primarul comunei Voineasa: "Aici era plin de oameni si era frumos, nu era in paragina. Acum urca cu masinile si coboara inapoi, ca nu au ce sa faca."

Pana in 1989 puteai spune ca turismul, de la mare pana la munte, era detinut, in mare parte, de un singur sindicat. Opt milioane de oameni cotizau luna de luna, 1% din venituri, la UGSR. Asa ca, la Revolutie, in conturile uriasului sindicat se aflau nu mai putin de 4,7 miliarde de lei si 2 milioane de dolari. Plus proprietati, cateva sute de imobile stranse in mai bine de 80 de ani. Revolutia a creat un vid legislativ si, din 1990, au inceput sa apara noi sindicate, federatii si confederatii. Toate ravnind la cate o bucatica din colosul UGSR.

Din pacate, patrimoniul uniunii a fost in cele din urma sfasiat. Bogatiile UGSR-ului au fost impartite frateste de 4 din cele 5 mari centrale sindicale aparute dupa '90: BNS, CSDR, CNSLR Fratia si Cartel Alfa. Activele preluate de acestea, de la UGSR, sunt insa administrate de un simplu SRL, SIND ROMANIA.

Voineasa a cazut si ea la mijloc. Si de atunci a inceput declinul.

"Statiunea Voineasa e scindata acum in 4 conferatii... Si primarii dinaintea mea au incercat sa poarte discutii cu ei, s-a intrat in procese" spune primarul.

"Vara era pe aici de nu aveai unde sa stai ... Toate poienitele erau pline de turisti. Erau aici 1.800 de turisti si acum nu stiu daca sunt vreo 30", spune un localnic.

"Ne propunem sa investim 500.000 de euro in Voineasa. Am inceput cu hotelul Lotru. Vom continua cu pensiunile", transmite SIND Romania.

"Eu as fi de acord sa le concesionez terenul lor ca sindicat, dar mai departe sa faca ceva...", spune primarul.

2147 de turisti erau in perioada de glorie a statiunii Voineasa, in cele 4 mari hoteluri si 14 vile. Erau peste 1700 de locuri de cazare si erau pline toate, pana la ultima camera. In zilele noastre insa, statiunea pare mai mult moarta decat vie, turistii sunt o raritate pe aici si singurul loc care mai primeste turisti este hotelul Lotru.

Nici aici vizitatorii n-au mare noroc. Hotelul e deschis doua luni si jumatate pe an. Desi e varf de sezon, nu gazduieste mai mult de-o mana de turisti.

In Capitala, cei care au pus lacat pe mii de locuri de cazare, au privit nepasatori dezastrul, inca de acum aproape 6 ani.

Voineasa e chiar frumoasa. Se afla la 4 ore de Bucuresti si la 40 de minute de Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania.

Locul era renumit in trecut pentru taberele scolare de romana si matematica, dar si pentru bazele de tratament de aici. Acum s-a ales praful de toate. Cei care ajung pana aici nu stiu cum sa faca mai repede cale intoarsa.

Statiunea Voineasa arata absolut dezolant. Si nici nu se intrevede vreo schimbare. Ca si multe alte locuri frumoase, este la mana sindicalistilor care nu investesc un leu, dar care se razboiesc continuu pentru stapanirea averilor adunate din salariile romanilor. Pana acum, nu au existat invingatori, ci doar invinsi: turistii, dar mai ales aceia care au contribuit o viata la sindicat.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Statiunea balneara uitata de primari, turisti si investitori. Baile imparatilor austrieci au devenit depozite de gunoaie
Statiunea balneara uitata de primari, turisti si investitori. Baile imparatilor austrieci au devenit depozite de gunoaie

Statiunea Buzias, altadata un rai al tratamentelor balneare, seamana cu un oras parasit. Parcul este plin de gunoaie, cladirile istorice din centru se dezintegreaza, iar izvoarele de apa minerala de pe vremuri au disparut.

Cel mai frumos drum din Romania, sufocat de gunoaie. Reactia unui turist din Germania:
Cel mai frumos drum din Romania, sufocat de gunoaie. Reactia unui turist din Germania: "Sa ma scuzati ca zic asta"

Straini din toata Europa vin sa se bucure de muntii nostri, dar ii gasesc sufocati de gunoaie. Lipsa cosurilor de gunoi si a personalului care sa le goleasca reprezinta probleme grave.

Sunt considerate
Sunt considerate "Izvoarele de aur" si atrag turisti din toata Europa. Surpriza pe care o au cei care ajung la Baile Olanesti

O gramada de probleme sufoca turismul balnear romanesc din care statul ar putea scoate bani frumosi, dar autoritatilor nu le pasa, asa ca sunt cazuri in care dintr-o baza de tratament lipseste chiar tratamentul.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.