De la coada vacii, la incasari de 67 mil. euro din exporturi. Crescatorii de bovine au dat lovitura
Aproape 150 de milioane de euro au intrat in tara, in primele sase luni ale anului, numai din export de bovine, oi si pasari. Un salt aproape neasteptat, datorat exclusiv efortului unor mici fermieri.
La targul INDAGRA, deschis miercuri la Bucuresti, sute de producatori care au trecut de la statutul de simplu taran la cel de om de afaceri - au venit cu exemplele lor de succes. Au reusit, spun ei, in ciuda implicarii firave a oficialilor din agricultura.
Vacuta Maria merita sa paseasca pe covorul rosu. In prima jumatate de an, exportul de produse agricole a crescut cu 50%. Crescatorii romani de bovine au incasat din exporturi 67 de milioane de euro.
Nu e nicio rusine sa pleci de la coada vacii, daca devii contractor pentru Ungaria, Rusia si Austria. Acolo ar putea ajunge si Scufita Rosie, o baltata romaneasca, incrucisare dintre o varietate nemteasca si alta autohtona. Din 800 de kilograme, cat cantareste, 400 inseamna carne pura.
O carne atipica, spun crescatorii. Friptura iese moale ca si ceafa de porc.
Ministrul, ca si partenerii externi, pare convins.
Alte 70 de milioane de euro ne-au venit din oi si capre. 250 de oi tigaie si turcane din zona Bacau au fost cat pe ce sa ajunga in Bulgaria, cand fermierul s-a razgandit. Omul vrea sa faca export, nu sa umple buzunarul samsarilor.
Intre timp, crescatorii de capre s-au apucat de import, in perspectiva exportului. Primul lot - 200 de exemplare.
Inainte de Pasti, iezii ar putea ajunge in Franta si Australia. Asa ca viitoarele mame sunt la adapost de taiere si produc intens numai lapte. Cat despre pasari - am luat avant la export de pui vii, dar mai ales transati. Dureros pentru cei in cauza.