Cutia neagra a elicopterului prabusit in Bucegi nu a fost inca gasita

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Echipele de anchetatori au reluat, joi dimineata, cercetarea la locul prabusirii elicopterului militar israelian in Muntii Bucegi, zona Fundata - Zarnesti.

 

Joi, 29 iulie

13:00 Cutia neagra a elicopterului nu a fost inca gasita. Se fac eforturi si pentru identificarea ramasitelor victimelor.

10:30 Anchetatorii romani si israelieni au ramas la o stana si la refugii din apropiere, insa nu au putut relua cautarile din cauza cetii, potrivit lui Fanica Boboc, seful Serviciului Salvamont Bran. In cursul zilei de joi, anchetatorii vor continua cautarile de resturi pamantesti ale celor sapte militari morti, pe care le vor trimite petru expertizare la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti. Apoi se va lucra pentru ridicarea epavei ramasa in stanca, operatiunea fiind una extrem de dificila, potrivit sursei citate.

Citește și
Avion de dimensiuni mici
Doi oameni au ajuns in stare grava la spital in urma unui accident aviatic
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

08:20 Miercuri seara, surse militare de la Tel Aviv au declarat presei ca ramasitele pamantesti ale celor sase soldati israelieni au fost recuperate. Urmeaza identificarea lor, sarcina ce revine rabinilor si medicilor legisti.

Potrivit presei israeliene, joi, in Buzau, va avea loc o ceremonie la baza aeriana de la Boboc, iar apoi, resturile umane ale celor sase soldati vor fi duse cu un avion in tara natala, foarte probabil joi seara sau vineri dimineata.

In schimb, la locul tragediei, anchetatorii vor incerca sa ridice bucatile ramase din elicopter.

Miercuri, 28 iulie

O parte din ramasitele umane ale militarilor morti in urma prabusirii elicopterului israelian in zona Fundata - Zarnesti, in muntii Bucegi, au fost transportate la Laboratorul de Medicina Legala Brasov, dar nu vor fi expertizate aici, ci vor fi transportate la Bucuresti. 

Cei 86 de israelieni - anchetatori, medici, reprezentanti ai rabinatului si militari din trupele speciale - au ajuns marti in Romania, cu doua avioane Hercules.

Ei si-au stabilit cartierul general la scoala de aviatie de la Boboc, in judetul Buzau. Anchetatorii israelieni nu au facut inca nicio declaratie oficiala cu privire la accidentului aviatic de acum doua zile sau la operatiunea de recuperare.

Deocamdata au chestionat atat participantii la exercitiu, cat si personalul de intretinere care s-a ocupat de elicopterul prabusit in Bucegi.

Anchetatorii spera sa afle mai multe din cutia neagra, care, se pare, a fost gasita pe munte. Aceasta ar fi fost transferata in Israel pentru a fi analizata, relateaza cotidianul Haaretz, in editia electronica de miercuri.

Operatiunea de recuperare a resturilor elicopterului si a ramasitelor omenesti e coordonata de una dintre cele mai celebre unitati de elita israeliene - asa-numita "Unitate 669", de Salvare si Evacuare Aeriana.

Unitatea a fost infiintata in 1974, dupa razboiul de Yom Kippur, ai a fost specializata la inceput in primul ajutor si evacuarea pilotilor doborati in spatele liniilor inamice. In timp, si-a diversificat misiunile, ajungand sa intervina in cele mai dramatice situatii: de la razboaie si atentate, pana la dezastre naturale.

Componentii ei au atat pregatire medicala, cat si militara si fizica de exceptie, si sunt supranumiti "pisicile", dupa emblema unitatii, o pisica inaripata.

08:00 Elicopterul israelian s-a prabusit, luni, in Bucegi, in apropierea unei tabere de vara, in care se aflau 65 de copii, in cadrul American Jewish Joint Distribution Comittee (JDC), relatează Jerusalem Post in editia electronica de miercuri. Tabara se afla la aproximativ 15 kilometri de locul catastrofei.

07:00 Cutia neagra, gasita in noaptea de marti spre miercuri la locul accidentului elicopterului israelian in Romania, a fost transferata in Israel pentru a fi analizata, relateaza cotidianul Haaretz, in editia electronica de miercuri.

Marti, 27 iulie

Un perete de stanca innegrit si scheletul topit a ceea ce a fost un elicopter militar. Sunt primele lucruri pe care le-au salvamontistii ajunsi in zona in care s-a prabusit elicopterul israelian.

Locul este atat de salbatic, incat si daca printr-o minunte ar fi existat supravietuitori, nu ar fi reusit sa treaca peste noapte, pe ploaie si pe vant intr-o padure plina de salbaticiuni. Cum era de asteptat, tragedia a provocat o unda de soc in Israel, tara din care sunt cele mai multe victime. Tulburatoare este si povestea pilotului nostru. Acasa il astepta o nevasta insarcinata in luna a 5-a, care dupa ce a primit vestea a fost internata de urgenta.

15:00 Procurori militari si criminalisti cerceteaza zona unde s-a prabusit elicopterul israelian. Surse din randul anchetatorilor au spus pentru Mediafax ca procesul de cercetare la fata locului se desfasoara greoi din cauza cetii si a ploii.

12:00 Echipele de interventie au gasit doar cenusa si resturi din elicopterul care a luat foc imediat dupa impactul cu muntele.

Pentru anchetatorii si procurorii militari accesul in zona ramane in continuare o problema. Inca nu se stie cum si cand vor ajunge acolo pentru a incerca sa stranga probe de la fata locului.

10:15 Starea tehnica a elicopterului era "excelenta", a declarat marti seful Statului Major al fortelor aeriene israeliene, Nirmod Shefer, citat de cotidianul Haaretz, in editia electronica.

Shefer a avertizat impotriva unor concluzii pripite privind cauzele prabusirii elicopterului, adaugand ca nu exista informatii ca accidentul ar fi fost provocat de probleme tehnice.

9:40 Echipa de anchetatori israelieni a pornit spre Romania cu un avion Hercules C-130 si urmeaza sa ajunga marti la pranz la locul tragediei, relateaza site-ul Ynetnews.com.

Potrivit editiei electronice a Jerusalem Post, ambasadorul israelian in Romania, Aaron David, va merge si el la locul accidentului.

8:25 Echipele de salvamontisti au ajuns in zona epavei elicopterului militar israelian prabusit in masivul Bucegi. Seful Serviciului Salvamont Bran, Fanica Boboc, a declarat agentiei Mediafax ca echipele au ajuns in zona in care elicopterul s-a prabusit.

"S-a ajuns in zona. Am intervenit si cu un elicopter SMURD. Elicopterul s-a infipt intr-o stanca, probabil dintr-o eroare de pilotaj. Bucati din elicopter sunt imprastiate pe o suprafata de 150 de metri, dar noi nu putem face nimic. Trebuie sa ajunga acolo echipa de criminalisti care sa cerceteze. Vor cobori in coarda pana acolo", a spus Boboc.

8:00 Echipele de interventie continua cautarile dupa ce ieri s-au vazut nevoite sa le abandoneze, din cauza cetii si a terenului accidentat. Se aflau foarte aproape de locul unde a cazut aparatul de zbor: o zona inconjurata de stanci, la peste 1.800 de metri altitudine.

N-au putut recupera nici trupurile celor sase soldati israelieni si al capitanului roman in varsta de 31 de ani.

Ancheta care va stabili cauzele tragediei va fi desfasurata de oficiali romani, dar si de o comisie israeliana de investigatie care a fost trimisa la Bucuresti.

7:30 Cei sase militari israelieni prezenti la bordul elicopterului au fost identificati, relateaza Jerusalem Post, in editia electronica de marti.

Dupa anuntarea familiilor, armata israeliana a publicat numele celor sase militari.

Acestia sunt locotenent-colonelul in rezerva Avner Goldman (48 de ani), locotenent-colonelul Daniel Shipenbauer (43 de ani), maiorul Yahel Keshet (33 de ani), maiorul Lior Shai (28 de ani), locotenentul Nir Lakrif (25 de ani) si sergentul Oren Cohen (24 de ani).

Luni, 26 iunie

21:45 Echipele de jandarmi montani si salvamontisti vor continua, si in cursul noptii de luni spre marti, pe cat posibil, cautarile in cazul elicopterului prabusit in Masivul Bucegi, intre Valea Gaura si Poiana Gutanul, desi operatiunile sunt extrem de dificile din cauza cetii si a intunericului.

20:12 Seful Serviciului Salvamont Bran, Fanica Boboc, a declarat, luni seara, ca echipele de salvamontisti au gasit patru cadavre de la locul unde s-a prabusit elicopterul israelian, aparatul de zbor luand foc.

20:00 Zona in care s-a prabusit elicopterul armatei israeliene este acoperita de ceata, iar acest lucru ingreuneaza cautarile salvatorilor.

19:46 Spre locul unde s-a prabusit elicopterul au plecat si echipe de salvamontisti din judetul Brasov, interventia acestora fiind solicitata in zona Bran, pe Valea Gaura, potrivit lui Catalin Candea, de la Salvamont Brasov.

19:45 Jandarmii montani din Brasov si Dambovita au inceput, luni seara, cautarile elicopterului prabusit in zona Fundata - Zarnesti, la cinci kilometri vest de Babele, pe teritoriul judetului Brasov, a declarat seful Jandarmeriei Montane Dambovita, plutonier Marius Balan.

19:41 Doua elicoptere SMURD survoleaza zona. Posturile TV israeliene spun ca ar fi vorba de un elicopter din Israel. Interventia este grea, accesul in zona nu se poate face cu masina.

19:35 - La 18 iulie, in jurul orei 17.00, un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exercitiul comun aerian romano-israelian BLUE SKY 2010, a aterizat in regim de urgenta, in zona localitatii Priboiu, judetul Dambovita. Potrivit MApN, in timpul zborului catre aerodromul Boboc, echipajul elicopterului a sesizat o defectiune la bord si, conform procedurilor, a aterizat de urgenta. Dupa remedierea defectiunii, elicopterul israelian a decolat catre Boboc, unde a aterizat in siguranta la ora 20.30.

19:30 Potrivit MApN, luni, in jurul orei 15.20, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exercitiul comun aerian romano-israelian BLUE SKY 2010 a pierdut legatura radio cu centrul de raportare control al exercitiului aerian. Ministerul Apararii a precizat ca, imediat, potrivit procedurilor in astfel de situatii, s-a pus in aplicare operatiunea de cautare-salvare, la care participa un elicopter de evacuare medicala MEDEVAC apartinand Fortelor Aeriene Romane si doua elicoptere israeliene.

19:00 Potrivit MApN la bordul elicopterului se aflau sapte persoane, sase soldati israelieni si un roman.

18:46 Elicopterul participa la un exercitiu romano-israelian Blue Sky 2010.

18:40 Potrivit Secretarului de Stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, la fata locului au fost trimise mai multe echipaje SMURD, si chiar un elicopter sanitar.

18:30 Potrivit prefectului de Brasov, Ion Gontea, a fost identificata zona unde a cazut elicopterul apartinand Armatei Romane, in care s-ar fi aflat trei persoane si ca din primele informatii nu ar exista supravietuitori.

Prefectul de Brasov a mai spus ca zona unde a cazut elicopterul este foarte accidentata si ca, la ora actuala, au fost luate masuri pentru "securizarea" acesteia.

Elicopterul Sikorsky, cunoscut ca CH53, a fost produs incepand din 1966 si a fost folosit de armata americana in razboiul din Vietnam.

Israelul a achizitionat primele aparate de zbor de acest gen in 1960. In noiembrie 2008, in serviciul Fortelor Aeriene Israeliene se aflau 33 de aparate CH-53.

Un astfel de elicopter poate transporta pana la 37 de persoane si cantareste peste 10 tone daca e gol. Atinge o viteza maxima de 315 km pe ora , iar raza de actiune este de 1000 de km.

CH 53 a mai fost implicat in accidente aviatice. In 1977, 54 de oameni au murit dupa ce un asemenea elicopter s-a prabusit in Israel, iar pe 4 februarie 1997 alte doua aparate, de acelasi model, s-au ciocnit tot in Israel. 73 de persoane si-au pierdut atunci viata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Supravietuitorii tragediei de la Tuzla se simt mai bine. Vezi foto
Supravietuitorii tragediei de la Tuzla se simt mai bine. Vezi foto

Cei doi militari au fost vizitati la spital de ministrul apararii, Gabriel Oprea. Conform comunicatului postat pe siteul ministerului, starea de sanatate a celor doi militari este tot mai buna.

Doi oameni au ajuns in stare grava la spital in urma unui accident aviatic
Doi oameni au ajuns in stare grava la spital in urma unui accident aviatic

Doi barbati au fost grav raniti in vestul Ungariei, intr-un accident de avion. Aparatul de mici dimensiuni, inregistrat in Italia, abia decolase de pe un aerodrom.

Unul dintre cei 3 supravietuitori ai tragediei aviatice a murit la spital
Unul dintre cei 3 supravietuitori ai tragediei aviatice a murit la spital

UPDATE: Din cei 14 militari care se aflau in avion, 3 au fost gasiti in viata dupa accident, dar cu arsuri si rani cumplite. Medicii de la Constanta au reusit sa-i stabilizeze si au fost transportati cu elicopterul la Spitalul Militar din Bucuresti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.