Trigliceridele marite, la fel de daunatoare pentru sanatate precum colesterolul. Ce boala periculoasa pot declansa

Ultimul update: Joi 11 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Luni 08 Mai 2017 08:55
Categorie: CSID

Nu doar colesterolul crescut poate fi daunator pentru sistemul cardiovascular, trigliceridele marite sunt la fel de periculoase. Aceste grasimi nu afecteaza doar vasele de sange, ci pot declansa inclusiv diabetul.

Ficatul isi fabrica propria cantitate de colesterol, independent de ceea ce mancati. Cantitatea e setata genetic. Vine insa a doua cantitate de colesterol din hrana, respectiv din produsele de origine animala.

Prof. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: "Ceea ce e surprinzator pentru mine e ca medicii pun atat de mult accentul pe ingestia colesterolului, adica ce mancam, dar nu exista mincare fara colesterol. Nu exista, ca el intra in constitutia tuturor membranelor celulare."

Colesterolul din alimente este procesat tot de ficat. Productia proprie de colesterol, daca ar fi prea mare, se poate echilibra prin medicamente numite statine.

Cantitatea mare de colesterol ingerata se corecteaza doar prin regim - mai putina mancare. Aceasta, ca sa tineti in frau cantitatile mari de colesterol rau, LDL colesterol, care circula in sange.

Sfaturi pentru persoanele care vor sa se lase de fumat, dar nu reusesc. Ce trebuie sa faca prima data

Dr. Anca Sima, Institutul de biologie si patologie celulara: "Cresterea colesterolului atrage dupa sine cresterea trigliceridelor, iarasi e pe lista de analize curente, dar aceasta crestere genereaza aparitia stresului oxidativ."

In circulatia libera, apar radicali liberi, care oxideaza inclusiv particulele de colesterol, situatie periculoasa. Vorbim despre o bomba nucleara in interiorul propriului organism. Colesteroul LDL marit atrage dupa sine si cresteri ale trigliceridelor, fenomen asociat cu diabetul.

Cum va ajuta dieta saraca in calorii? Prin reducerea cantitatilor de hrana, sangele ia din tesuturi grasimile depozitate numite trigliceride. Sunt duse apoi in ficat si transformate, repetat, pina ajung energie. Asadar, cantitati mici in farfurie, urmate de o plimbare.

Dr. Serban Damian, nutritonist: "Iti consumi, dupa ce ai mincat sau oricind, trigliceridele, grasimile circulante din sange."

Si inca un obicei alimentar contribuie la scaderea grasimilor din sange: putin zahar. Iata ce face zaharul in cantitati mari.

Dr. Laura Ene, medic specialist diabet si boli de nutritie: "Consumat in exces, poate mari glicemia, sa ne ingrase si sa ne creasca trigliceridele."

Grasimile crescute in sange sunt cauza accidentelor vasculare, principala cauza de mortalitate din lume.

Ce este

Ce este "telemedicina", ideea Ministerului Sanatatii. Medicina la distanta, prin intermediul camerelor video

Tableta

Statul pe telefon, pe întuneric, are consecințe grave asupra sănătății

Statul prelungit în fața calculatorului poate afecta grav ochii copilului

Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români

Cele mai cunoscute mituri despre contraceptive: "Nu vreau să mă îngraș, dați-mi niște pilule care nu îngrașă”

Andra și secretele frumuseții. Cum se ține în formă în timpul concertelor

Ce trebuie făcut pentru ca elevii să rețină informația încă din timpul orelor de curs

frig, iarna

Sfaturi foarte importante pentru sezonul rece. Ce trebuie să facem când este frig afară