Reteta de pasca traditionala a unui inginer IT. Povestea lui Dan Truta,omul de stiinta care crede ca aluatul e inginerie pura

×
Codul embed a fost copiat

Fara pasca nu e Paste. Obiceiul stravechi vine din datina ebraica, unde mielul se mananca cu azima, adica paine nedospita. Traditional se facea din cinci cereale si apa

Evolutia ne-a adus insa pasca de astazi, despre care se crede, in ritul ortodox, ca alunga necazurile.

"Am inceput sa fac singur acasa, bineinteles ca primele incercari au fost doar niste dezastre, niste caramizi, nu putea sa manance nimeni", a spus Dan Truta, inginer IT.

Un motiv suficient sa ia pixul si sa se puna pe calcule. Il gasim in propria brutarie, convins ca aluatul este inginerie curata. Face coca cu maia, apa si faina, dupa metoda arhaica, in doua sau trei etape de fabricare: "Au timp de dospire de 12 - 14 - 16 ore, unele retete au si 24 de ore in care aluatul se retardeaza, pentu a obtine un gust foarte bun".

Maiaua se poate prepara acasa. Exista si variante deshidratate in comert. Puteti sa excludeti, deci, drojdia. Un motiv ar fi gustul. Al doilea: multe variante nu sunt altceva decat aditivi alimentari.

Citește și
CSID
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Odata preparata maiaua, pentru cozonac sau pasca aveti nevoie de faina cu un procent mare de gluten, asa cum are cea de tip 650. Glutenul este proteina din grau. Iar o concentratie mai mare face aluatul pufos, fara sa fie aditivat chimic.

CONCENTRATIE GLUTEN:
Faina tip 650 - 14% gluten, concentratie mare
Faina tip 550 - 10% gluten, concentratie medie
Faina tip 000 - 8% gluten, concetratie mica

Tipul de faina e foarte important pentru pasca, mai ales ca mixul de branza dulce cu ou e greu, iar dupa coacere aluatul va regresa.

Un alt inginer cu stiinta de patiser, Nastasia Belc, e specialista in chimia alimentului. Ne recomanda aceeasi fermentare de 12 ore a aluatului. Un cozonac astfel obtinut tine... 3 luni.

"Daca fermentatia e mai lunga, bacteriile lactice produc niste substante care se numesc bactericide, care omoara alte microorganisme, adica mucegaiuri, de aceea produsul se poate pastra mai bine", a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Insitutul de Bioresurse Alimentare.

Indiferent ce i-ati face, pasca are temen de valabiltate de o singura zi, la temperatura camerei. Branza proaspata il stabileste. In schimb, pasca vanduta in comert tine doua saptamani. Dar are de 20 de aditivi.

Si pentru reteta fara amelioratori sunt solutii.

"Se poate pastra in congelator oricat si apoi se poate incalzi putin sau lasa la decongelat doua ore si este foarte buna", a spus conf. dr. Nastasia Belc.

Congelatorul este o alegere foarte buna si in situatiile in care ati produs, in propria bucatarie, cantitati prea mari.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
"Imi ploua in gura" sau "Mi se face pielea de gaina", mai mult decat simple expresii populare. Ce se ascunde in spatele lor

"Imi ploua in gura". O expresie extrem de populara. Putini stiu insa ca exista si o explicatie anatomica in spatele ei: descrie asa numita faza cefalica a digestiei.

Anca Serea si viata alaturi de patru copii.
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"

Patru copii vin cam cu un milion de responsabilitati. E imposibil sa faci fata cred, probabil, cei mai multi dintre noi. Totul tine de organizare, ne spune Anca Serea, cea care a adus pe lume patru minuni.

O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru
O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.