Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru

×
Codul embed a fost copiat

Romania va putea gazdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiati. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat pentru Stirile ProTV ca Executivul de la Bucuresti si-a anuntat partenerii europeni, inca din luna iulie, ca are la dispozitie 6 centre.

Sumarul evenimentelor:

►Romania va primi aproape 1.800 de refugiati in noiembrie
►UE va oferi cate 6.000 de euro pentru fiecare persoana
►Leonard Orban: Romania e complet nepregatita pentru a integra migranti
►Traian Basescu: Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti
►Ministrul de Externe: Impartirea nu e singura solutie

Unitatile se afla in mai multe orase din tara, unde imigrantii vor avea: apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi 6.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru fiecare imigrant, indiferent cat va sta acesta, pe teritoriul tarii.

"Cele sase centre in care vor ajunge imigrantii sunt in localitatile Bucuresti, Giurgiu, Galati, Somcuta Mare, Radauti si Timisoara. Aici, imigrantii vor primi apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi de la Uniunea Europeana cate 6.000 de euro pentru fiecare persoana. Regimul in aceste centre va fi unul deschis", a explicat consilierul presedintelui, potrivit Agerpres.

Citește și
imigranti Budapesta - GETTY
Gara de Est din Budapesta, inchisa temporar dupa ce sute de refugiati au vrut sa urce in trenuri. Reactia Angelei Merkel
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita sa primeasca imigranti, insa face acest lucru ''pentru a fi solidara cu alte tari ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane".

Orban a recomandat in context Guvernului sa pregateasca un plan pentru a primi mai multi imigranti pe termen lung.

"Oferta a fost facuta de catre Guvernul Romaniei si este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adica sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015. Si pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiati din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. In total, oferta facuta de Guvernul Romaniei a fost de 1.785 de persoane. (....) E o parere personala, subliniez: Romania este complet nepregatita pentru a integra migranti. (...) In calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre si am vazut problemele care exista in ceea ce priveste integrarea migrantilor, de la problemele adultilor - dificultatile de gasire a unui loc de munca, invatarea limbii tarii gazda - pana la dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare. (...) Cred ca in Romania - si in acest context, dar trebuie sa lasam la o parte acest context, hai sa-i spunem exploziv care exista la nivel european - este nevoie de discutii foarte serioase intre specialisti, sa stabilim cum ne putem pregati pentru integrarea migrantilor. E ridicol sa crezi ca intr-o Europa deschisa, mai devreme sau mai tarziu, nu vor veni migranti la tine, ca nu se vor stabili din ce in ce mai multi straini, nu neaparat din Asia, de pe alte continente, si vor veni si vei avea probleme de integrare", a mai spus Leonard Orban.

La finalul reuniunii Consiliului European de Vara din 25-26 iunie, liderii europeni au convenit ca statele membre sa preia 40.000 de imigranti veniti in Italia si Grecia prin Marea Mediterana. Presedintele Klaus Iohannis afirma ca fiecare stat va decide pe baza de voluntariat cati migranti poate primi.

Traian Basescu: Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti

Romania ar trebui sa refuze sa primeasca imigranti pe teritoriul ei si nu trebuie sa-si asume drama refugiatilor, considera fostul presedinte Traian Basescu.

"Romania ar trebui sa refuze sa primeasca migranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni, pe de o parte. (...) Romania nu trebuie sa-si asume parte din drama acestor amarati. Sunt altii care au responsabilitate in Europa, care trebuie sa-si asume, pentru ca sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului in statele acestea", a declarat Basescu, intr-o emisiune tv, potrivit Agerpres.

In opinia fostului presedinte, a primi imigranti implica asigurarea unor drepturi, incepand de la educatie, la sanatate, cultura si chiar religie, si a atras atentia ca acestia nu vor mai pleca de pe teritoriul Romaniei, ci chiar isi vor aduce familiile numeroase.

"A-i primi nu inseamna pur si simplu a le asigura cazare. Trebuie sa le dai dreptul sa se manifeste cultural, sa mai construim niste moschei, trebuie sa le faci scoli in limba lor - sa-si pastreze limba. Pentru ca, in momentul in care iti asumi responsabilitatea sa-i preiei, iti asumi si o lista lunga de alte obligatii - de la educatie, sanatate cultura. Noi nu reusim sa integram minoritatea roma de atatia zeci de ani", a argumentat Traian Basescu.

Intrebat daca exista temei legal in a opri migrantii, Basescu a raspuns afirmativ. "Categoric da. Da, nu ma poate obliga nimeni, cu atat mai mult cu cat legislatia europeana in vigoare in momentul de fata spune ca in astfel de situatii migrantul este trimis in locul pe unde a intrat in Europa. Si este obligatia statului sa-l trimita inapoi, ca de aia e statul in zona Schengen. Iar Romania, ca stat ne-membru Schengen, dupa parerea mea, face un gest gratuit acceptand. Eu, daca as fi sef al statului, as convoca CSAT-ul si as cere imediat consolidarea supravegherii frontierelor Romaniei. Eu as pune ca prioritate zero interesul cetatenilor mei, interesul de a garantata securitatea cetatenilor mei. Daca imi poate spune cineva cati militanti ISIS intra cu valurile astea de transfugi in Europa, eu as fi fericit. Dar nu stie nimeni in Europa. (...) Discutam despre siiti si suniti, uitati-va ce e in Irak, in Orientul Mijlociu cu luptele dintre ei", a afirmat fostul sef de stat.

Ministrul de Externe: Impartirea nu e singura solutie

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marti, referindu-se la situatia creata de numarul mare de refugiati veniti in Europa din Africa si Orient, ca impartirea de cote de migranti intre statele Uniunii Europene nu este singura solutie la aceasta problema, important fiind ca sursa acesteia sa fie tratata, anume instabilitatea din vecinatatea sudica si combaterea terorismului.

"Cred ca solutiile de tip unilateral sau national izolate si nu in concert cu celelalte state europene nu pot sa aduca rezultate durabile pentru aceasta problema. In egala masura cred ca trebuie sa gasim solutii pentru tratarea problemei imigratiei la sursa acesteia, inclusiv in tarile de origine. Nu este suficient sa luam masuri de genul impartirii de cote pentru fiecare stat european - aici dezbaterea, sigur, este deschisa - este important sa tratam sursa problemelor, instabilitatea care exista la nivelul vecinatatii sudice, combaterea terorismului, a problemelor legate de statalitatea slaba a unora dintre actorii din aceasta regiune sunt provocari care trebuie sa-si gaseasca raspuns in cadrul diverselor initiative si actiuni de la nivelul Uniunii Europene", a declarat Aurescu, la finalul galei de deschidere a Festivalului Ambasadelor.

Intrebat care ar fi solutiile la situatia refugiatilor, seful diplomatiei romane a afirmat ca este prea devreme in acest moment sa se pronunte asupra solutiilor.

"Sunt deja o serie de propuneri care au fost prefigurate in initiativele Comisiei Europene, ele sunt cunoscute. Sunt deja solutii care au fost discutate la nivelul Consiliului European, au fost deja anumite angajamente asumate de catre statele membre in mod unitar. Si Romania si-a asumat o parte din aceste angajamente, ramane sa vedem in continuare fata de amploarea acestui fenomen in acest moment care sunt solutiile suplimentare pe care le vom avea in vedere. Romania deja si-a asumat prin deciziile la nivelul Consiliului European o serie de masuri care au in vedere inclusiv asumarea voluntara de un anumit numar de refugiati, dar trebuie sa analizam impreuna, la nivelul UE, noul context care a fost creat de acest nou val de migranti, care sunt solutiile cele mai adecvate", a adaugat Aurescu.

El a a precizat ca problema refugiatilor este una dintre temele care vor fi, pe 4 septembrie, pe agenda reuniunii informale a ministrilor de externe a UE, care va avea loc la Luxemburg.

Vasile Blaga: Romania nu este pregatita sa faca fata cotei de imigranti care i-ar reveni

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat luni seara, in cadrul unei emisiuni tv, ca potrivit experientei sale ca fost ministru de Interne, poate spune ca Romania nu are capacitatea necesara de a primi cateva mii de refugiati.

''Situatia refugiatilor este una cu totul speciala (...) Problema nu este atat sa fii pregatit sa iti primesti cota (n. red. - de imigranti pe care trebuie sa ii gazduiasca fiecare tara comunitara), lucru care se va discuta. Sa dai mancare, cazare, faci eforturi. .. N-avem capacitati in momentul asta. Ca fost ministru de interne vreau sa va spun ca capacitatile noastre sunt reduse in centrele de primire a refugiatilor. Avem capacitate mare de tranzit la Timisoara. Mii de oameni...dar aia are alt rol. Ea a fost creata in timpul razboaielor din Iugoslavia. Aici primesti oamenii, ii inventariezi, ii identifici, ii tii o perioada de timp si pe baza relocarilor ii trimiti'', a spus Blaga, potrivit Agerpres.

Liderul liberal a vorbit si despre faptul ca Europa trebuie sa aiba o pozitie unitara in gestionarea acestei grave probleme a refugiatilor si a spus ca daca ar fi participat la reuniune ca ministru de interne ar ridica si problema primirii Romaniei in spatiul Schengen, deoarece tara noastra indeplineste de mai multi ani criteriile necesare.

'As explica foarte clar care sunt capacitatile noastre, iar pe de alta parte, as cere bani, pentru ca sunt bani in UE pentru astfel de situatii. Ungaria a primit vreo 84 de milioane sa faca gardul. Eu gard de sarma nu as face niciodata. Si as mai face un lucru, le-as spune si colegilor nostri, 'da discutam de solidaritate, este principiul de baza, principiul pe care parintii fondatori au construit UE, dar daca tot suntem solidari, atunci noi, care indeplinim de atata timp conditiile Schengen, vrem sa fim si noi in Schengen', a spus Blaga.

El a subliniat faptul ca in prezent imigrantii tranziteaza fara prea mari probleme, in drumul lor catre Germania sau alte tari pe care si le-au ales ca destinatie, state care se afla in spatiul Schengen.

''Eu nu pot sa nu observ, cum observa si Merkel si altii, dar nu pot sa nu observ acum, ca stat nemembru Schengen, ca totusi oamenii astia intra prin spatiul Schengen, merg in spatiul Schengen. Exista si acolo obligativitati din partea celor care pazesc frontierele externe, de la identificarea, pentru ca vedeti, se vorbeste de infiltrari, de Statul islamic, de lucruri de genul asta... Trec pe acolo ca prin branza. Acum multi se bucura ca trec prin Serbia; Ungaria a anuntat astazi ca-i pune pe tren si-i trimite in Germania. Lucrurile nu trebuie gestionate asa. Europa trebuie sa aiba o pozitie unitara din acest punct de vedere ca oamenii aia nu vin de bine aici', a mai spus copresedintele PNL

Cum sunt primiti azilantii in Romania

Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) este institutia care gestioneaza situatia strainilor ajunsi in Romania pe cai legale sau ilegale.

IGI are in subordine sase Centre Regionale de Cazare si Proceduri de Azil - la Timisoara, somcuta Mare (judetul Maramures), Radauti (judetul Suceava), Galati, Giurgiu si Bucuresti, avand o capacitate totala de aproape 1.000 de locuri.

In aceste centre sunt procesate cererile de azil depuse de straini care se afla in Romania sau la frontiera, se asigura asistenta si cazare solicitantilor care nu dispun de mijloace de intretinere, precum si refugiatilor si persoanelor cu protectie subsidiara. Centrele sunt in regim deschis, solicitantii de azil avand o sedere legala in Romania pe toata durata procedurii de azil.

Centrele de azil dispun de cabinete medicale, incaperi special amenajate pentru activitati recreative, sportive si educationale.

Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitantii de azil beneficiaza de o suma de 3 lei/zi/persoana pentru hrana, 1,8 lei/zi/persoana pentru cazare si 0,6 lei/zi/persoana pentru alte cheltuieli. Se adauga asistenta medicala primara si spitaliceasca de urgenta gratuita, asistenta medicala si tratament gratuit in caz de boli acute sau cronice.

Alte beneficii: acces pentru copii la invatamant scolar obligatoriu ca si minorii cetateni romani, participare la activitati de adaptare culturala, acces la piata fortei de munca dupa expirarea unei perioade de un an de la data depunerii cererii de azil (in situatia in care procedura de azil nu a fost finalizata).

In centrele de cazare, capacitatea camerelor este de pana la 10 locuri. in practica, numarul de locuri de cazare poate fi diferit, in functie de componenta grupurilor cazate (barbati, femei, familii sau familii cu copii etc.).

In centrele din Galati, Timisoara, Radauti, somcuta Mare si Giurgiu, grupurile sanitare sunt comune, separate pentru femei si barbati, iar la Centrul din Bucuresti fiecare camera de cazare dispune de un grup sanitar propriu (toaleta si dus). Toate au cabinete medicale.

De asemenea, toate centrele de cazare sunt dotate cu spatii destinate prepararii hranei, cu masini de spalat haine. Curatenia in camerele de cazare si in spatiile comune (bucatarii, bai, holuri) se asigura de catre solicitantii de azil, prin rotatie.

Procedura la sosirea in centru

Mai intai, azilantii sunt informati asupra drepturilor si obligatiilor pe care le au si cu privire la ce urmeaza. Sunt amprentati si fotografiati, apoi li se elibereaza un document temporar de identitate care atesta calitatea de solicitant de azil si dreptul de a ramane pe teritoriul Romaniei pana la ramanerea definitiva a hotararii /deciziei privind cererea de azil.

Se face si o examinare medicala, ocazie cu care se constata daca persoana in cauza sufera de vreo afectiune medicala si daca exista sau nu indicii ca persoana in cauza a fost victima a torturii sau a altor tratamente inumane ori degradante.

Ulterior, azilantii sunt repartizati in una dintre camerele de cazare. Fiecare primeste doua cearsafuri, o fata de perna si obiecte de igiena personala (sapun, pasta de dinti, periuta de dinti, pasta si aparat de ras), precum si vase pentru gatit si servit.

Cele sase centre au regim deschis, astfel incat persoanele care depun cerere de azil pot parasi centrul, dar cu respectarea Regulamentului de ordine interioara. De regula, accesul in si din centre se realizeaza zilnic, in intervalul 6,00 - 22,00.

Solicitantii de azil pot parasi localitatea de resedinta, cu aprobarea administratiei. Daca detin mijloace de intretinere, isi pot stabili resedinta in mod liber, cu conditia comunicarii adresei functionarilor IGI.
 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Momentul in care un imigrant este salvat de o turista din apele Mediteranei. Imaginea emotionanta a devenit virala: FOTO
Momentul in care un imigrant este salvat de o turista din apele Mediteranei. Imaginea emotionanta a devenit virala: FOTO

In timp ce mii de refugiati pier in apele Mediteranei, in incercarea disperata de a ajunge in siguranta in Europa, unde sunt priviti cu teama si lipsa de empatie, o tanara surprinde motivul pentru care imigrantii trebuie tratati in primul rand ca oameni.
 

Gara de Est din Budapesta, inchisa temporar dupa ce sute de refugiati au vrut sa urce in trenuri. Reactia Angelei Merkel
Gara de Est din Budapesta, inchisa temporar dupa ce sute de refugiati au vrut sa urce in trenuri. Reactia Angelei Merkel

Criza refugiatilor scoate dureros in lumina lipsa solidaritatii si dezbinarea dintre europenii, care ar trebui sa-i primeasca si sa le ofere sansa unui nou inceput. Autoritatile iau hotariri pripite, se razgandesc si se contrazic.

Ineficienta barierei de zeci de milioane de euro ridicata de Ungaria in fata imigrantilor. Cat de usor trec refugiatii de ea
Ineficienta barierei de zeci de milioane de euro ridicata de Ungaria in fata imigrantilor. Cat de usor trec refugiatii de ea

Germania, Franta si Marea Britanie au cerut masuri concrete pentru controlul fluxului de refugiati care se revarsa asupra Europei.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.