Vicepremierul Gabriel Oprea pleaca la Bruxelles sa anunte ca Romania primeste doar 1.785 de imigranti: "Am un mandat clar"

Gabriel Oprea - AGERPRES

Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti, a declarat duminica vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

El va participa luni la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, care va avea loc la Bruxelles, pe tema dezbaterii pachetului de masuri propus de Comisia Europeana la data de 9 septembrie.

"In acest context in care Romania este o tara sigura si care isi face datoria cu multa determinare si profesionalism, merg maine la JAI. Am un mandat foarte clar din partea presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, din partea Guvernului, pe care il voi spune acolo cu modestie, dar si cu demnitate. Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti. Atat este capacitatea statului roman in momentul de fata. Si, bineinteles, de a vota impotriva cotelor obligatorii", a afirmat Gabriel Oprea, prezent la ceremonia desfasurata in Bucuresti de Ziua Pompierilor.

El a subliniat ca Romania va demonstra in continuare ca este un stat care isi exprima solidaritatea in cadrul Uniunii Europene intr-un context complicat de securitate.

"Romania este o tara sigura, cu oameni profesionisti, care isi face datoria, iar Uniunea Europeana se poate baza pe Romania", a aratat Oprea.

Citește și
Imigranti ascunsi in TIR
Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti "cauciucuri" sau "telefoane"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a spus ca domeniul securitatii nationale, de aparare, ordine publica si siguranta nationala este respectat de romani si de partenerii internationali.

"Romania este o tara membra a Uniunii Europene, a NATO. In NATO, militarii romani in teatrele de operatii, in cicluri de cate sase luni, s-au pregatit si au luptat. Peste 40.000 de militari si-au facut datoria fata de comunitatea internationala, de NATO. De aceea Romania ca tara NATO este respectata de partenerii nostri. in Uniunea Europeana am dovedit ca suntem seriosi, profesionisti. Romania, intr-un context complicat de securitate, mai ales in regiunea de est, la granitele tarii, dar si in Europa, in care exista foarte multa insecuritate, a dovedit ca este o tara sigura care apara 2.070 de km ai granitei Uniunii Europene", a subliniat vicepremierul Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa luni la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, care va avea loc la Bruxelles, pe tema dezbaterii pachetului de masuri propus de Comisia Europeana la data de 9 septembrie.

"Conform mandatului incredintat de presedintele Romaniei si primul-ministru, vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea va sustine in fata ministrilor de Interne europeni si a reprezentantilor Comisiei Europene pozitia consolidata a Romaniei de a participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene, si de respingere a cotelor obligatorii impuse statelor membre de catre Comisia Europeana", informa vineri MAI intr-un comunicat de presa.

La reuniunea extraordinara a Consiliului JAI vor participa pe langa ministrii de Interne din tarile Uniunii Europene si reprezentanti ai agentiilor europene si ale Natiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU si Organizatia Internationala pentru Migratie.

Romania NU poate fi penalizata pentru refuzarea cotelor obligatorii. Reactia MAE la afirmatiile cancelarului Austriei

Un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru ca, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi si integra un numar impus de migranti, sustine Ministerul Afacerilor Externe.

Afirmatiile vin in contextul declaratiilor cancelarului Austriei, Werner Faymann, care a cerut penalizarea tarilor est-europene care se opun cotelor de imigranti, prin reducerea accesului statelor respective la fonduri structurale, relateaza Agerpres.

Sursa citata arata ca fondurile structurale alocate unui stat membru UE nu sunt parte a discutiilor legate de fenomenul migratiei si de modul in care statele europene se implica in procesul de preluare a migrantilor.

"Conform Tratatelor UE, nu exista nicio legatura intre pozitia pe care Romania o va sustine la Consiliul JAI din data de 14 septembrie 2015 sau in cadrul oricarui consiliu sectorial si fondurile structurale alocate tarii noastre", precizeaza MAE.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, ca oricine se sustrage responsabilitatilor privind distribuirea imigrantilor in cotele propuse de Comisia Europeana trebuie sa fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiaza in principal statele est-europene membre UE".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera ca fondurile structurale europene nu au si nu trebuie sa aiba vreo legatura cu subiectul refugiatilor, iar Romania nu poate fi penalizata pentru ca sustine o pozitie absolut legitima, si anume cote voluntare pentru acceptarea de refugiati.

Ea arata, intr-o postare publicata sambata pe Facebook, ca pozitia cancelarului Austriei in problema cotelor de refugiati pentru tarile UE este cel putin surprinzatoare.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ungaria vrea sa termine gardul anti-imigranti. De la 15 septembrie, refugiatii care intra ilegal in tara vor fi arestati
Ungaria vrea sa termine gardul anti-imigranti. De la 15 septembrie, refugiatii care intra ilegal in tara vor fi arestati

Ungaria se pregateste intens pentru momentul in care va spune stop valului de imigranti care vine dinspre Serbia. 4.300 de soldati au fost trimisi la granita sudica a tarii pentru a termina gardul anti-refugiati si ca sa sprijine fortele de politie.

Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti
Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti "cauciucuri" sau "telefoane"

16 indivizi, 2 romani si 14 turci, au fost trimisi in judecata pentru trafic de migranti. Procurorii DIICOT spun ca erau foarte bine organizati si foloseau un limbaj codificat propriu.

Ungaria da vina pe Germania pentru
Ungaria da vina pe Germania pentru "haosul refugiatilor". Austria cere penalizarea statelor care se opun cotelor obligatorii

Este normal sa simtim compasiune fata de imigranti, "dar compasiunea nu este suficienta, trebuie sa trecem la fapte", a declarat premierul ungar Viktor Orban intr-un interviu publicat in editia de sambata a cotidianului german Bild, informeaza MTI.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.