Universitatea Harvard: Țineți post de câteva ori pe an dacă vreți să trăiți mai mult
Dacă vreţi să trăiţi mai mult, trebuie să ţineţi post de câteva ori pe an. Este concluzia unui studiu al Universităţii Harvard, publicată chiar înainte de postul Crăciunului, care începe la creştini.
Este prima dată când o cercetare de laborator confirmă ceea ce credincioşii, dar şi oamenii de ştiinţă au constat, de-a lungul secolelor, prin observaţie directă: că alternarea perioadelor de hrănire normală cu cele de restricţii alimentare îmbunătăţeşte starea de sănătate şi poate prelungi viaţa.
Pentru creştini, urmează postul Crăciunului - 40 de zile la ortodocşi, 3 săptămâni la catolici.
Ştiinţa vine acum să clarifice mecanismele postului, prin vocea unei echipe a Universităţii Harvard. În fiecare celulă, spun ei, există nişte structuri care transforma hrana în energie şi se numesc mitocondrii. Subiecţii de test au fost, în acest caz, nematode, adică viermi inelaţi. În timpul experimentului, jumătate dintre ei au primit continuu aceeaşi cantitate de hrană. Obişnuite să lucreze la fel, mitocondriile s-au rigidizat, adică au îmbătrânit, iar subiecţii au murit mai repede. În schimb, atunci când au fost alternate perioade cu hrana puţină şi cele cu porţii normale, structurile care produc energie au lucrat pentru adaptare şi au rămas flexibile. Celulă a îmbătrânit mai lent, iar subiecţii au trăit mai mult. Cercetătorii continuă studiul pe primate. Metoda rămâne aceeași- postul intermitent.
Din punct de vedere religios, postul reprezintă o luptă aspră a omului cu propriul trup. Primul post impus de Biserică va împlini în curând 2.000 de ani. Era numai o săptămână înainte de Paşti; de atunci, clericii au extins această perioadă şi au introdus şi altele, de restricţii alimentare, pe parcursul anului. Mai mult, creştinilor ortodocşi li se recomandă şi zile de post negru- între 4 şi 6, în funcţie de cum pică sărbătorile în calendarul bisericesc, spaţiate relativ simetric.
Şi autorii experimentului de la Harvard spun că rezultatele lor pot fi extinse întregului regn animal.
"S-a observat că în condiţii de aport scăzut de energie, cum sunt restricţiile alimentare şi postul intermitent, îmbătrânirea e mai sănătoasă. A înţelege de ce se întâmplă asta e un pas crucial, spre a folosi acest efect în scop terapeutic."
Vizate sunt bolile direct legate de îmbătrânire: diabet, obezitate, cardiovasculare. Până la indicaţii certe, postul rămâne însă o alegere strict personală.