Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de Sărbători. Cum putem reduce risipa alimentară

×
Codul embed a fost copiat

Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de sărbători, îndeosebi cea gătită de restaurante pentru petrecerile de Revelion.

Deși ar putea fi dată celor nevoiași ori centrelor de îngrijire, legea care reglementează această situație nu este suficient de clară. Există însă și excepții iar alimentele ajung acolo unde este mai mare nevoie de ele.

Restaurantele fac eforturi să reducă risipa alimentară, însă nu pot salva toate preparatele rămase după revelion.

Le este mult mai ușor să doneze mâncarea nevândută restaurantelor cu livrare la domiciliu. De la bun început alimentele sunt astfel gătite și porționate încât să poată fi puse în caserole speciale pentru transport. Un astfel de lanț de restaurante donează încă de acum doi ani alimente unei fundații umanitare.

Alexandru Negrea, proiect manager: „Procedura e foarte simplă. Noi închidem anumite locații de livrare la domiciliu în jurul orei 21:30 și atunci undeva în jurul orei 21 noi cam știm ce porții vor rămâne, le trimitem celor de la fundație adresele de unde pot ridica și numărul de porții.”

Citește și
Brânzeturi
Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Fundația ridică produsele și le duce acolo unde e mai multă nevoie de ele. Colaborează acum cu 15 restaurante din mai multe orașe.

Alina Baicu, președinte fundația „Unu și Unu”: „Ceea ce au de făcut este foarte simplu: seara, la închierea programului, mâncarea ce le-a rămas în oală pregătită, să o pregătească în caserole, să o pună într-o pungă și să ne anunțe că au produse rămase, iar noi ne ocupăm de tot ce înseamnă partea logistică, adică preluăm mâncarea de la restaurante și o ducem către beneficiarii noștri.”

Multe localuri se tem să colaboreze cu astfel de organizații pentru că normele de aplicare ale legii risipei alimentare nu sunt clare.

Gabriel Sescu, președintele Băncii de Alimente: „Legea 2017/2016 de combatere a risipei alimentare prevede printre altele și preluarea de produse preparate din zona de horeca și donarea lor, dar din păcate nu sunt norme pentru așa ceva, care să prevadă acest transfer și nefiind ceva foarte clar, de atunci lumea evită.”

Din păcate, România este pe locul 1 în topul risipei de alimente în Europa.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Nu avem o legislație adaptată, deci guvernul trebuie să facă mult mai mult din punct de vedere legislativ pentru tot lanțul, adică de la producători, distribuitori până la consumator și bineînțeles faptul că nu se explică suficient că trebuie să ne schimbăm mentalitatea.”

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt aruncate în fiecare an în România.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Risipa alimentară de Crăciun. Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor
Risipa alimentară de Crăciun. Cum să eviți irosirea banilor și a resurselor

Cantități uriașe de produse alimentare ajung la gunoi după mesele bogate de Crăciun, o risipă financiară și de resurse pe care fiecare dintre noi o poate evita sau măcar limita prin câteva măsuri simple.

 

Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară
Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară

Românii sunt în topul european al risipei: aruncă deseori alimentele la gunoi, chiar dacă nu au expirat. În căutare de soluții, o echipă de studenți de la Iași a reușit să creeze brânzeturi noi cu ajutorul cojilor de fructe și legume.

Cinci alimente pe care le poți consuma în siguranță după data de expirare, pentru a combate risipa alimentară
Cinci alimente pe care le poți consuma în siguranță după data de expirare, pentru a combate risipa alimentară

Puțini știu că unele alimente pot fi consumate chiar și după data de expirare. Specialiștii îndeamnă la combaterea risipei alimentare și explică de ce anumite produse pot fi mâncare chiar și în afara termenului de valabilitate.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.