Proteste violente la Mechel Campia Turzii, oamenii au spart un geam al cladirii de birouri

Mechel Campia Turzii

Cei peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care s-au adunat, miercuri dimineata, in fata combinatului, au fortat intrarea in unitate pentru a discuta cu directorul societatii.

Conducerea Mechel Campia Turzii i-a anuntat, miercuri, pe protestatarii stransi in fata cladirii administrative a companiei ca vineri va ajunge in zona un reprezentant al actionarului majoritar, care va incerca sa rezolve problema platilor, insa oamenii nu vor sa plece pana nu primesc banii.

Directorul coordonator al Mechel Campia Turzii, Alexandru Viaceslav, a declarat, dupa intalnirea cu protestatarii, ca a discutat cu actionarul majoritar, deoarece el nu are mandat sa acorde banii. "Am discutat cu noul actionar si vineri la ora 13.00 va veni un reprezentant sa discute. Incercam sa rezolvam situatia si sa rezolvam si bonurile de masa", a spus acesta.

Anuntul directorului coordonator al Mechel Campia Turzii a fost intampinat cu huiduieli de catre protestatarii adunati in fata sediului administrativ al companiei, al caror numar a ajuns, intre timp, la peste doua sute. Protestatarii au spus ca nu pleaca de acolo pana cand nu primesc banii care li se cuvin.

Ei scandeaza "Hotii, hotii", "Nu plecam", "Banii nostri castigati azi sa fie luati" si "Azi vrem sa fim platiti, nu mai vrem sa fim mintiti".

Citește și
Mechel Campia Turzii
O firma din Italia a anuntat intentia de a cumpara cele cinci combinate Mechel din Romania
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Protestatarii au incercat, intr-o prima faza, sa forteze poarta combinatului, in conditiile in care directorul unitatii a refuzat sa vina sa discute cu ei, dupa care fostilor angajati le-a fost deschisa poarta, ei reusind sa ajunga la cladirea administratiei.

Protestatarii au incercat sa forteze si intrarea in cladirea in care se afla birourile si au spart un geam al usii de la intrare, strigand "Hotii, hotii" si cerand directorului combinatului sa iasa sa discute cu ei.

La ora transmiterii acestei stiri, o delegatie a protestatarilor formata din cinci persoane a reusit sa intre in cladirea in care se afla birourile conducerii combinatului, pentru a discuta cu reprezentantii unitatii. Ceilalti protestari se afla in fata cladirii de birouri, asteptand rezultatul discutiilor.

Peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie s-au adunat, miercuri dimineata, in fata combinatului Mechel Campia Turzii, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii sustin ca ar fi trebuit sa primeasca, in 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

"Conducerea Mechel Campia Turzii trebuia sa ne achite in 45 de zile de la disponibilizare cele trei plati compensatorii la care aveam dreptul. Sunt peste 700 de persoane care au fost disponibilizate in lunile ianuarie si februarie si care nu au primit banii. in plus, trebuia sa primim si bonurile de masa", a spus unul dintre protestatari.

Acesta a reclamat faptul ca nu au gasit nicio intelegere la conducerea societatii si a spus ca oamenii sunt disperati, pentru ca au rate la banci si contau pe cele trei salarii compensatorii, care se ridica la sume cuprinse intre 3.500 si 4.000 de lei.

Liderul de sindicat al Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel Romania ca a vandut combinatul fara sa anunte sindicatul.

"Contractul colectiv de munca de la Mechel Campia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajatilor disponibilizati. Vanzarea combinatului s-a facut cu incalcarea legii, fara sa fie anuntat sindicatul. Nu exista documente pentru vanzare. Noi vom face plangeri la Inspectoratul Teritorial de Munca si vom actiona in instanta conducerea Mechel Campia Turzii", a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni in martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea combinatelor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.

Firma Invest Nikarom are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.

Marti, presedintele Traian Basescu a atentionat Guvernul ca este nevoie de masuri care sa creeze locuri de munca pentru angajatii Oltchim, dar si cu privire la Mechel, pentru ca s-ar putea "sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi" desi va fi nevoie de otel pentru autostrazi.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Grav accident de munca la combinatul Mechel din Targoviste. Un muncitor, ranit in explozia unei tevi
Grav accident de munca la combinatul Mechel din Targoviste. Un muncitor, ranit in explozia unei tevi

Clipe de cumpana pentru un muncitor de la combinatul metalurgic Mechel, din Targoviste. Omul a suferit arsuri pe 80% din suprafata corpului, dupa ce o teava de oxigen, sub presiune, s-a fisurat si i-a provocat o rana adanca in piept.

O firma din Italia a anuntat intentia de a cumpara cele cinci combinate Mechel din Romania
O firma din Italia a anuntat intentia de a cumpara cele cinci combinate Mechel din Romania

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, ca o firma din Italia si-a exprimat intentia de cumparare a Grupului Mechel Romania, cu mentinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vanzare.

Surse: Compania rusa Mechel va inchide combinatul Otelul Rosu
Surse: Compania rusa Mechel va inchide combinatul Otelul Rosu

Producatorul rus de otel Mechel va inchide in luna octombrie combinatul Ductil Steel Otelu Rosu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cel mai mari sanse sa fie scos la vanzare.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.