Urmarile grevei de la CFR: calatori care au fost concediati sau nu au ajuns la inmormantari. In final, s-a ajuns la un acord

×
Codul embed a fost copiat

A fost haos in garile din tara din cauza unei greve spontane. Impiegatii de miscare, cei care controleaza deplasarea trenurilor, s-au organizat pe Facebook si au declansat protestul de la 7 dimineata.

Peste 150 de garnituri au stat blocate in gari, in timp ce mii de calatori se intrebau cum vor ajunge la destinatie. Unii s-au plans ca au ratat evenimente importante: interviuri de angajare, inmormantari sau spectacole. Partea proasta este ca grevele ar putea continua si zilele urmatoare.

Tabela cu intarzierile trenurilor poate fi consultata aici

Mii de oameni din intreaga tara au ramas blocati in gari de la ora 7 dimineata. Sindicalistii sustin ca impiegatii de miscare au declansat o greva spontana, nemultumiti de conditiile de munca si de salariile mici. Calatorii au rabufnit si ei.

Calator: "Ei trebuiau sa protesteze la Ministerul Transporturilor, nu sa ne tina pe noi. Timpul meu cine mi-l da inapoi? Ni se vorbeste de sus. Nu permit sa-mi vorbeasca asa toti tablagii."

Citește și
greva tg-jiu
Angajatii Garzii de Mediu au facut greva timp de 2 ore fiindca nu li s-au marit salariile. "Si noi tot ai statului suntem"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Natasa Raab, actrita: "Domnilor de la CFR de la sindicat, cineva care sunteti, veniti si comunicati oamenilor. Spuneti-le. Eu am diseara spectacol la Craiova, la Teatrul National, cine imi plateste mie sala?"

In acest timp, un pasager din Brasov devenea somer. Nu a putut sa ajunga in Germania, unde lucra la o macelarie.

Barbat: "Mi-a zis seful ca ma da afara, ca sa merg acasa."

La Iasi, cativa calatori s-au dus direct la protestatari sa le ceara socoteala.

Protestul a fost unic in Romania. CFR-istii nemultumiti s-au organizat pe facebook unde si-au trimis mesaje de incurajare si s-au informat despre garile in care protesteaza.

In prima parte a zilei, Gara de Nord a aratat ca o expozitie de trenuri. Pentru ca impiegatii de miscare au organizat o greva spontana, trenurile au ramas blocate la peron. Au fost afectati transportatorii privati, dar si CFR Calatori. Abia dupa ora 14 au inceput sa circule trenurile.

Angajatii CFR nu mai au incredere in sindicalisti si au vrut sa-si faca dreptate singuri.

Sandu Gheorghe, angajat CFR Infrastructura: "Vrem doar o grila de salarizare care sa respecte importanta muncii depusa de noi. O grila care sa arate functiile si salariile platite, nu sa fim platiti tot la 1450."

Sindicalistii sustin insa ca au obtinut de la CFR Infrastructura cu 22 la suta mai multi bani pentru angajati, iar de la CFR Calatori, cu 9 la suta mai mult. Neaga orice intelegere ascunsa cu administratiile celor doua companii feroviare.

Maxim Rodrigo, presedintele Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania: "Administratia le-a promis cresteri salariale, le-a promis uniforme si nu le-a dat uniforme inca de anul trecut, le face promisiuni pe care nu le respecta si de vina sunt sindicatele pentru promisiunile pe care le fac dansii."

Sindicalistii sustin ca vor declansa conflictul de munca si ar putea organiza chiar o greva generala daca nu vor ajunge la o intelegere cu ministerul Transporturilor si CFR.

Protestele au loc in conditiile in care si CFR Infrastructura, si CFR Calatori sunt pe profit de cativa ani. CFR Infrastructura are, potrivit sindicalistilor, aproape o jumatate de miliard de lei profit. Acestia sustin ca banii nu sunt investiti in imbunatatirea conditiilor de munca, in salarii sau in cresterea vitezei de deplasare, ci se duc obligatoriu in bugetul de stat.

Sindicalisti: Angajatii CFR,in greva pentru ca nu mai au incredere in conducere. Joi ar putea urma mecanicii de locomotiva

Anuntul de marti al CFR SA, potrivit caruia bugetul prevede, pentru 2017, o crestere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajati, in conditiile in care acestia nu mai au incredere in conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial (FNFMC), Grigore Mare. ”Este vorba de lipsa increderii. Angajatii nu mai au incredere in conducerea companiei, sunt foarte nemultumiti si cer o crestere salariala de 25% si conditii mai bune de munca”, a spus liderul sindical.

Liderul sindical a mai spus ca principala problema o reprezinta lipsa unei grile de salarizare eficiente, care sa asigure o departajare clara intre functii, astfel ca s-a ajuns in situatia in care jumatate dintre angajatii CFR SA sa fie platiti cu salariul minim pe economie. Si mecanicii de locomotiva ar putea declansa o greva spontana joi, in conditiile in care contractul lor colectiv de munca expira la miezul noptii, iar angajatii companiei de transport pe calea ferata CFR Calatori sunt si ei nemultumiti de actuala situatie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Maine ar putea urma mecanicii de locomotiva. Angajatii CFR Calatori au si ei cerinte similare cu cele ale angajatilor CFR SA, respectiv cresterea salariilor cu 25%, conditii mai bune de munca si investitii in infrastructura feroviara si in achizitia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevarate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.
Liderul sindical a avertizat asupra faptului ca multi angajati ai CFR Calatori, care au responsabilitati sporite, precum conductorii si sefii de tren, sunt platiti cu salariul minim pe economie.

CFR a ajuns la un acord cu sindicatele

Administratia CFR SA si sindicatele feroviare au semnat un acord care asigura cadrul de functionare a companiei, pana la semnarea noului Contractului Colectiv de Munca, si pastrarea drepturilor esentiale pentru salariati, precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masa si a ajutoarelor sociale, anunta CFR SA.

In cadrul discutiilor s-a stabilit ca, dupa aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli - publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru consultare publica -, administratia si reprezentantii salariatilor sa identifice si sa promoveze o grila de salarizare bazata pe coeficienti de ierahizare care sa reflecte in mod echitabil importanta functiilor si a meseriilor, mai arata reprezentantii CFR SA.

Ei precizeaza ca pe agenda intalnirii de miercuri dintre sindicate si administratie s-au mai aflat imbunatatirea conditiilor de munca, importanta continuarii programelor de investitii in infrastructura si asigurarea unor relatii de munca echitabile.

"Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA cere scuze pasagerilor pentru problemele cauzate de protestul spontan declansat astazi (miercuri, n.r.) de salariatii feroviari si ii asigura ca toate solutiile stabilite prin acest acord, dar si demersurile viitoare au drept scop continuitatea activitatii companiei si implicit a traficului feroviar in conditii normale pe intreaga retea de cale ferata", mai spun reprezentantii companiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Angajatii Protectiei Mediului si cei ai Garzii de Mediu au intrat din nou in greva.
Angajatii Protectiei Mediului si cei ai Garzii de Mediu au intrat din nou in greva. "Nu se mai poate asa, e bataie de joc"

Angajatii de la Agentiile Judetene de Protectie a Mediului si comisarii Garzii de Mediu din toata tara au intrat din nou in greva, marti dimineata.

Angajatii Garzii de Mediu au facut greva timp de 2 ore fiindca nu li s-au marit salariile.
Angajatii Garzii de Mediu au facut greva timp de 2 ore fiindca nu li s-au marit salariile. "Si noi tot ai statului suntem"

Inspectorii si comisarii Garzii de Mediu din toata tara au intrat intr-o greva de avertisment, marti dimineata, timp de doua ore.

Haos si anarhie in Brazilia. Infractorii si criminalii fac prapad pe strazi, dupa ce politia a intrat in greva. GALERIE FOTO
Haos si anarhie in Brazilia. Infractorii si criminalii fac prapad pe strazi, dupa ce politia a intrat in greva. GALERIE FOTO

VIDEO. Situatie fara precedent in Brazilia! Dupa ce politia din orasul Espirito Santo, aflat in la nord de Rio de Janeiro, a intrat in greva generala, infractorii si criminalii au facut prapad.

Londra a fost paralizata din cauza unei greve la metrou. Angajatii ar urma sa fie
Londra a fost paralizata din cauza unei greve la metrou. Angajatii ar urma sa fie "inlocuiti" cu automate

A fost haos la Londra, din cauza unei greve de la metrou, mijloc de transport folosit de 5 milioane de oameni, zilnic.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.