Pastele Catolic. Mesajul presedintelui Basescu pentru cei care sarbatoresc Invierea

×
Codul embed a fost copiat

Este zi sfanta astazi pentru credinciosii catolici si protestanti din intreaga taara, care sarbatoresc Sfintele Pasti.

In bisericile din Bucuresti si in mai multe orase s-au organizat azi-noapte slujbe in care credinciosii au reconstituit in mod simbolic drumul lui Isus spre Golgota.

Oamenii au venit la biserica cu sufletele deschise si, smeriti, au ascultat slujba de Inviere. La final, au rostit intr-un glas Hristos a Inviat! 

Catedrala romano-catolica "Sfantul Iosif" din Capitala a fost neincapatoare azi-noapte pentru cei veniti la slujba de Inviere.

Printre cei care au asteptat smeriti sa primeasca vestea Invierii s-au numarat si fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dar si fotbalistul echipei Steaua, Vlad Chiriches.

Citește și
Papa Francisc
VIDEO.Gest fara precedent. Prima data cand Papa spala picioarele unor femei: "Multi tineri plangeau"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Si cei care se afla la noi in tara pentru studii sau la munca, departe de familiile lor, au simtit un fior puternic, atunci cand preotii le-au impartit lumina sfanta.

In Suceava, sute de credinciosi, majoritatea polonezi, s-au strans la Basilica Minor de la Cacica, unde slujba a fost una speciala. A inceput cu ritualul sfintirii focului, de unde toti credinciosii au luat lumina.

Cu lumanarile aprinse, credinciosii au inconjurat catedrala. Locul parca e sfant, spun oamenii. Inauntru exista o icoana facatoare de minuni, a Maicii Domnului, o copie a celebrei Madone Negre din Polonia.

La Arad, o ploaie torentiala le-a pus catolicilor credinta la incercare.

Sute de credinciosi au umplut centrul orasului si cu lumanari aprinse au pornit in procesiunea care vesteste Invierea Domnului.

La Satu Mare, credinciosii respecta intru totul traditia. Fiecare a venit la biserica cu cosuri cu bucate, pe care le pregatesc inca din Joia Mare... O lumanare, oua rosii, pasca si o sticla de vin. Toate pentru a fi sfiintite in noaptea din Inviere.

MESAJUL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU

Presedintele Traian Basescu a transmis sambata un mesaj credinciosilor romano-catolici, evanghelici si reformati din Romania care sarbatoresc Invierea Domnului.

"Cu prilejul Sarbatorii Invierii Domnului, doresc sa va adresez gandurile mele bune insotite de cele mai calde urari de sanatate, bucurie si impliniri alaturi de cei dragi. Hristos a inviat!", se arata in mesajul presedintelui.

CATOLICII SARBATORESC PASTELE CU 5 SAPTAMANI INAINTEA ORTODOCSILOR

Credinciosii catolici serbeaza duminica Pastele, cu cinci saptamani inaintea ortodocsilor, acesta fiind cel mai mare interval intre sarbatoarea Invierii Domnului la cele doua Biserici.

Dupa ce au participat la comemorarea intrarii solemne a lui Isus in Ierusalim, in Duminica Floriilor, credinciosii romano-catolici comemoreaza Patima Si Moartea Domnului, in timpul Saptamanii Sfinte, Si se pregatesc sa-l intampine pe Cristos Cel Inviat.

In Catedrala "Sf. Iosif" din Bucuresti, celebrarile din timpul Saptamanii Sfinte si din Solemnitatea Invierii Domnului au ajuns, vineri, la Patima Domnului. In sambata sfanta (Vigilia Pascala), incepand cu ora 23.00, tot la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitala, romano-catolicii vor incepe celebrarea Invierii Domnului.

Pastele, indiferent de data la care este sarbatorit, reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Doi ani la rand, in 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii - ortodocsi, catolici, greco-catolici, evanghelici si reformati, dar si de cei din cultele neoprotestante. Urmatorul an in care Pastele va fi din nou sarbatorit in aceeasi zi, respectiv la 20 aprilie, de ortodocsi si catolici va fi 2014.

Numele sarbatorii vine de la cuvantul "pesah" al vechilor iudei, care inseamna "trecere". Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta, iar apoi, trecerea poporului israelian, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal, din robia egipteana la libertatea deplina.

Daca mielul pascal a prefigurat, inca de atunci, sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Isus Cristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte, pentru fiecare crestin in parte, o trecere, atat de la moarte la viata cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rau la bine.

Modul sarbatoririi Pastelui a fost diferit de-a lungul timpului, desi, in esenta, s-a pastrat ca in primele veacuri. Pentru crestinii primelor secole, Invierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mantuirii, care sta la temelia Bisericii crestine. Noaptea de Paste era petrecuta in biserici, cu priveghi si rugaciuni. Tot atunci avea loc botezul catehumenilor (candidatii la botez), iar momentul Invierii era intampinat cu cantari de bucurie, cu savarsirea Sfintei Jertfe si cu lumini multe, semn al bucuriei si luminarii duhovnicesti.

Astazi, Noaptea Sfanta a Invierii aduce binecuvintarea focului in afara bisericii, aprinderea luminarii pascale, preconiul pascal (o cintare speciala adresata lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Invierii, innoirea fagaduințelor de la Botez si impartașirea credincioșilor. La finalul sfintei Liturghii, exista si obiceiul de a merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Invierii lui Cristos, pe strazile orașului.

In duminica Pastelui, in fata a mii de credinciosi, Suveranul Pontif va celebra Mesa de Inviere, in piata San Pietro de la Vatican. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea "Urbi et orbi".

Liturghia zilei de Paste se celebreaza, cu mare solemnitate, duminica. In locul actului penitential, se face stropirea cu apa binecuvantata in noaptea precedenta, pentru a aminti de botez. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar, unde ramane acolo tot timpul pascal si este aprinsa la celebrarile liturghice importante de pana la duminica Rusaliilor.

Tot la catolici, in ziua de Pasti, copiii trebuie sa caute ouale de ciocolata ascunse de parinti cat mai bine. Friptura de miel si cozonacul constituie, ca si la ortodocsi, delicatese ale mesei festive.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Papa Francisc saluta
Papa Francisc saluta "prietenia multora dintre fratii nostri musulmani"

Papa Francisc a salutat vineri la Colosseum "prietenia multora dintre fratii nostri musulmani" din Orientul Mijlociu si i-a indemnat pe crestini sa "raspunda raului cu bine", relateaza AFP.

VIDEO.Gest fara precedent. Prima data cand Papa spala picioarele unor femei:
VIDEO.Gest fara precedent. Prima data cand Papa spala picioarele unor femei: "Multi tineri plangeau"

Papa Francisc a spalat joi picioarele a 12 detinuti minori, printre care si doua tinere, intr-o inchisoare din Roma, un gest fara precedent si plin de emotie, facut cu ocazia traditionalei liturghii din Joia Sfanta, relateaza AFP.

Papa Francisc inscrie un roman, Vladimir Ghika, in randul sfintilor Bisericii Catolice
Papa Francisc inscrie un roman, Vladimir Ghika, in randul sfintilor Bisericii Catolice

Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaste "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, Prin semnarea decretului de catre noul Suveran Pontif, Ghika, preot catolic si principe roman, va fi inscris in randul sfintilor Bisericii Catolice.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.