News.ro: Lucrarile de doctorat de la Biblioteca Nationala au fost interzise publicului. "Eu nu-mi dau acordul"

Carte - SHUTTERSTOCK

Biblioteca Nationala a Romaniei interzice, de la 1 septembrie, accesul publicului la consultarea tezelor de doctorat care fac parte din Depozitul Legal al institutiei in plin scandal al lucrarilor plagiate.

Ileana Serbanescu, noua sefa a depozitului legal spune, intr-o filmare cu camera ascunsa realizata de News.ro, ca lucrarile sunt „intangibile”, pentru „generatiile viitoare” si, de cand a ajuns in functie, nu permite scoaterea acestora din Depozitul Legal. Ileana Serbanescu este sefa Depozitului Legal al Bibliotecii Nationale a Romaniei de la 1 septembrie 2016 si a obtinut aceasta functie in baza unui concurs. A detinut sefia depozitului legal al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti in perioada in care aceasta institutie a fost vizata de mai multe perchezitii legate de achizitionarea de carti la preturi supraevaluate cu un prejudiciu estimat de anchetatori la cinci milioane de lei. Cercetarile nu au vizat-o insa pe Ileana Serbanescu, scrie News.ro.

Citeste si: Copiatul, boala veche la romani. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat

Pana cand Ileana Serbanescu a devenit sefa Depozitului Legal al Bibliotecii Nationale a Romaniei, tezele de doctorat puteau fi solicitate pentru consultare, in zilele de miercuri, intr-una dintre salile de lectura ale institutiei. Acest lucru nu se mai intampla pentru ca „sunt intangibile”, fiind primite doar intr-un singur exemplar la Biblioteca Nationala a Romaniei. Explicatia sefei depozitului legal a fost filmata cu o camera ascunsa:

„Biblioteca Nationala primeste tezele de doctorat prin Legea Depozitului Legal (legea 111/1995 – n.r.). Exemplarul care vine in Biblioteca Nationala face parte din depozitul legal intangibil. In consecinta, exemplarele care vin in Depozitul Legal nu se comunica utilizatorilor. Nici carte, nici periodice, nici teze”, a declarat Ileana Serbanescu reporterului News.ro. La raspunsul reporterului ca, pana la venirea sa la conducerea Depozitului Legal se puteau consulta aceste teze, Serbanescu a replicat: „Da, cu acordul sefului serviciului DL (Depozit Legal – n.r.). Eu nu-l dau. Am propus, prin director”.

Citește și
Robert Negoita
Robert Negoita, audiat de procurori in dosarul in care e acuzat de plagiat in lucrarea de doctorat. "Toata lumea o facea"
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Pozitia sefului serviciului Depozit Legal este contrara chiar cu propriul regulament al institutiei. Documentul, la articolul 3.14. care stabileste felul in care se pot consulta aceste lucrari arata ca „Tezele de doctorat, aflandu-se sub incidenta Legii Depozitului Legal, nu pot fi consultate decat cu aprobarea sefului Serviciului Depozit Legal, pe baza unei solicitari scrise. Numarul de titluri solicitate simultan nu va fi mai mare de 5 teze pe zi, dar comunicate pe rand, astfel incat sa nu existe pe masa de lectura mai mult de 2 titluri. Utilizatorii sunt obligati sa respecte Legea dreptului de autor, sa nu reproduca (prin fotocopiere, fotografiere) pagini, pasaje si desene din lucrare. Tezele de doctorat se comunica prin Sala de Stiinte Filologice “Mihai Eminescu”, doua zile pe saptamana, luni si miercuri, intre 10.00-18.00. Ultima solicitare se primeste la ora 16.00. Cererile se pot depune toata saptamana, la custozii salii de lectura «Mihai Eminescu»”.

Serbanescu mai spune ca singura posibilitate pentru consultarea acestor teze de doctorat este formularea unei cereri pentru digitalizarea lucrarii iar acest lucru se va face „in limita resurselor umane si financiare pe care le are Biblioteca”.

O lucrare de doctorat are, in medie aproximativ 300 de pagini. Biblioteca Nationala stocheaza, potrivit propriului motor de cautare, 51.021 de astfel de lucrari. Dintre acestea, doar aproximativ 2.500 (4,8%) se regasesc in format digital sau copie substitut si pot fi consultate potrivit noilor reguli impuse.

Noile reguli de la Biblioteca Nationala vin in contextul scandalului tezelor de doctorat plagiate de politicieni cu functii de conducere si de sefi ai unor institutii publice din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale.

Contactata ulterior de agentia de presa News.ro pentru a i se transmite ca a fost filmata cu camera ascunsa, Ileana Serbanescu a declarat ca deciziile sale au fost luate in baza Legii depozitului legal. „Eu respect o lege. Legea depozitului legal ma obliga, din pozitia pe care o am, sa o aplic si sa o respect. In legea Depozitului legal, tezele de doctorat vin catre Biblioteca Nationala intr-un singur exemplar, exemplar unic si acela formeaza fond intangibil. Eu nu comentez alt lucru decat acesta pentru ca raspund de acest fond intangibil”, si-a completat Ileana Serbanescu declaratia.

Printre persoanele care sunt vizate de acuzatii de plagiat, se numara fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, primarul Sectorului 3 Robert Negoita, fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Toba, primarul orasului Voluntari Florentin Pandele si procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Bogdan Licu. De asemenea, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, dupa ce Sebastian Ghita a facut autodenuntul privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Petre Toba si Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat. Toba a depus plangere penala
Petre Toba si Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat. Toba a depus plangere penala

Fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul din Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat in tezele lor de doctorat. Asta a decis Consiliul de Atestare a Diplomelor, care a cerut ministrului Educatiei sa le retraga titlurile academice.

Robert Negoita, audiat de procurori in dosarul in care e acuzat de plagiat in lucrarea de doctorat.
Robert Negoita, audiat de procurori in dosarul in care e acuzat de plagiat in lucrarea de doctorat. "Toata lumea o facea"

Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a dat miercuri primele explicatii oficiale in dosarul penal deschis de Parchetul General, in care se fac cercetari pentru acuzatii de plagiat.

Noua nume celebre din Romania vor sa renunte la titlul de doctor. Toti l-au avut indrumator pe Gabriel Oprea
Noua nume celebre din Romania vor sa renunte la titlul de doctor. Toti l-au avut indrumator pe Gabriel Oprea

In plin scandal legat de retragerea doctoratului lui Victor Ponta, alti 9 posesori ai acestui titlu academic, au informat Ministerul Educatiei ca vor sa renunte la el.

Recomandări
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.