Mărturii din infernul războiului: „Oamenii au murit lângă noi. Nu există apă, alimente, nu mai e nimic”

×
Codul embed a fost copiat

Cu trupele terestre blocate, încetinite sau chiar în defensivă, Rusia continuă bombardamentele asupra oraşelor ucrainene încercuite.

Ieri, în timp ce preşedintele american Joe Biden vorbea la Varşovia despre războiul din Ucraina, ruşii au lansat mai multe rachete asupra oraşului Lviv, aflat la doar 70 de kilometri de graniţa cu Polonia.

În Mariupol, oamenii sunt nevoiţi să îşi îngroape morţii în morminte improvizate, în mijlocul străzilor. În ciuda distrugerilor la o scară nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial încoace, ucrainenii rezistă cu stoicism asalturilor.

Ba chiar ripostează, cu arma în mână sau paşnic, prin proteste organizate în oraşele sub ocupaţie.

Cu frica în suflet, femei și copii se grăbesc spre cel mai apropiat adăpost antiaerian, pe străzile din Liov. Mai multe proiectile de mare putere au căzut ieri după-masă în mijlocul orașului din Vestul Ucrainei, ferit până acum de bombardamentele care au transformat alte orașe ucrainene în mormane de moloz.

Citește și
ucraina, kiev
Război în Ucraina, ziua 31. Rușii au bombardat un reactor nuclear din Harkov
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Inga Kapitula, localnică: „Eram chiar în mijlocul epicentrului când am auzit sirenele, așa că toată lumea a plecat. Am stat câteva minute în mașină și apoi am auzit zgomotul ăsta foarte puternic, nu știu cum să spun... când a venit racheta”.

Olana Ukrainets, din Harkov: „I-am spus prietenei mele, Nastia, să se uite la flăcările alea. Și apoi am auzit zgomotul de explozie și ferestrele s-au spart, așa că am încercat să ne ascundem între clădiri.”

Orașul Irpin nu mai există

Potrivit autorităților locale, patru rachete rusești de croazieră au lovit o rafinărie de petrol și o uzină a forțelor armate ucrainene. Amândouă sunt amplasate în mijlocul unor zone rezidențiale. Cel puțin cinci persoane au fost rănite.

Andriy Sadovyi, primarul din Liov: „Cred că agresorii au vrut să-l salute pe președintele Biden care e acum în Polonia, iar Lviv este la 70 de kilometri de graniță. Cred că toată lumea trebuie să înțeleagă că pericolul e unul foarte grav.”

În capitala ucraineană, ruşii continuă să bombardeze fără discriminare.

Yaroslav, localnic: „Erau aici clădiri cu unul sau două etaje. E clar că nu era nimic aici, nicio armă. Au distrus totul.”

La marginea Kievului, orășelul Irpin nu mai există. Aici s-au dat lupte intense între armata rusă și cea ucraineană încă din primele zile ale invaziei.

Nila Gnatyk, locuitor din Irpin: „Irpin e complet distrus. Era un oraș atât de frumos. Și blocuri, și case sunt în flăcări. E teribil. Nu am ieșit din subsol timp de două zile. De obicei ieșeam afară, dar, de data asta, bombardamentul a fost prea puternic.”

Militarii ucraineni spun că i-au împins pe ruşi aproape complet în afara oraşului, dar încă se dau lupte grele aici, iar trupele ruseşti au început să-şi fortifice poziţiile, semn că nu vor să plece prea repede de aici.

Soldat ucrainean: „Situaţia din Irpin e tensionată, dar sub control. Inamicul încearcă să se regrupeze şi să organizeze o breşă. Trupele noastre rezistă în defensivă.”

În Mariupol domneşte haosul. Localnicii care au mai rămas printre ruine sunt nevoiţi să-şi îngroape rudele în morminte improvizate, în mijlocul drumului.

Oleksandr, locuitor al Mariupolului: „Nimeni nu ne-a ajutat. Apartamentele ardeau, am cerut ajutor să stingem flăcările, nimeni nu ne-a ajutat. Oamenii au murit lângă noi. Nu există apă, alimente, nu mai e nimic.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 32. Macron trage un semnal de alarmă, după ce Biden l-a numit pe Putin
Război în Ucraina, ziua 32. Macron trage un semnal de alarmă, după ce Biden l-a numit pe Putin "măcelar"

Putin și-a găsit noi aliați în războiul pornit împotriva Ucrainei. Republica separatistă Osetia de Sud va trimite soldaţi în sprijinul ocupanților ruși. Casa Albă transmite că SUA nu au o strategie de a schimba regimul de la Kremlin.

Război în Ucraina, ziua 31. Rușii au bombardat un reactor nuclear din Harkov
Război în Ucraina, ziua 31. Rușii au bombardat un reactor nuclear din Harkov

Joe Biden s-a întâlnit pentru prima dată cu ministrul ucrainean de Externe și se află acum la Varșovia alături de omologul său polonez. Între timp, Rusia lansează din mare mai multe rachete spre Ucraina.

Turcia exclude sancţionarea oligarhilor ruşi. ”În ţara noastră, permitem tot ce este legal”
Turcia exclude sancţionarea oligarhilor ruşi. ”În ţara noastră, permitem tot ce este legal”

Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.