Jumările au preț de produse de lux în piețe. Cât costă un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Cândva mâncarea săracului - jumările, șoriciul și slănina - au devenit produse premium cu prețuri pe măsură.  

Chiar și așa, cererea este tot mai mare, iar un kilogram de jumări a ajuns să coste la târguri și magazine de specialitate peste 100 de lei.

Sunt consumate de unii cu ceapă, de alții cu pâine proaspătă sau de cei amatori de gustări crocante.

Client:Îs ca chipsurile. Chiar îs foarte foarte bune".

Jumările au preț de produse de lux. Într-o băcănie din Cluj jumările sunt din porc de mangaliță și costă 128 de lei kilogramul.

Citește și
Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește
Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Vasilină Oltean, administrator băcănie: „Avem cașcaval natural cu jumări. Un produs foarte agreat de clienții noștri e și această pastă de jumări. Este perfect tartinabilă. Este un produs care merge și ca aperitiv sau ca mic dejun”.

În altă băcanie găsim chiar și jumări din Italia. Cele din peninsulă costă 115 lei kilogramul.

Anca Bria, vânzătoare:Sunt niște jumări presate. Asta e și diferența dintre jumările românești și jumările italienești. Sunt foarte crocante. Se poate servi și ca aperitiv, cu pâine, cu muștar".

Șoriciul afumat și bine sărat este cerut în orice anotimp, într-o băcanie din Sibiu. Ce-i drept, față de gospodăria bunicilor, aici are un preț mai piperat - 45 lei kilogramul.

Marius Mihăilă, patron magazin: „Stau seara la televizor, cum se înserează, cu o berică la un șorici. Are gustul ăla din copilărie dacă vă aduceți aminte. Un pic afumat cu paie, un pic sărat, pârlit, e extraordinar".

În piețe, prețurile pentru slanină și jumări sunt și ele mari. Clienții iau în multe cazuri cu suta de grame, ca la delicatese.

Client:Numai de gust. Cu ceapă”.

R: Prețul cum vi se pare?

Client: Un pic ridicat, dar în zilele astea...”.

Natalia Tătar, vânzătoare la un magazin de produse tradiționale: „Nu iau cantități mari. Prețul variază de la 65 de lei kilogramul până la 100 de lei kilogramul de jumări”.

Dintr-un porc de aproximativ 120 de kilograme avem cam 35 de kilograme de slănină. Transformată în jumări, cantitatea aproape că se înjumătățeste.

Nicolae Hulea, reprezentant producător local: Jumările sunt specialitate la noi. Sunt cel mai scump produs din vitrină. Au un avantaj că sunt făcute și din piept, nu doar din slăninuță. Sunt mult mai bune, mai crocante".

Însă cu răbdare și mici trucuri, jumările pot fi preparate și acasă.

Cașcavalul cu jumări ajunge la 85 de lei kilogramul, iar un borcan de pastă de jumări de 300 de grame se vinde cu aproximativ 35 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Festin pentru turiștii de la Băile Felix. Oamenii s-au ospătat cât au putut cu bunătăți de porc: ”E un show culinar”
Festin pentru turiștii de la Băile Felix. Oamenii s-au ospătat cât au putut cu bunătăți de porc: ”E un show culinar”

Cu un adevărat festin au fost răsfăţaţi zilele acestea turiştii din Băile Felix. Gazdele au pregătit tot felul de bucate tradiţionale - de la sărmăluţe şi pastramă, la jumări, slăninuţă fragedă şi fripturi aromate.

Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește
Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește

Burgeri, jumări, chiftele sau ciorbe, toate pregătite din pește. De un astfel de festin culinar au parte cei care ajung în cetatea din Alba Iulia în acest weekend.  

Festivalul
Festivalul "D-ale porcului" a strâns zeci de bucătari iscusiți cu preparate tradițonale. Ce este toroșul

Zece echipe, din tot atâtea comune bihorene, s-au întrecut în preparate tradiționale din carne de porc. Organizatorii au pus la dispoziție zece godaci, iar bucătarii s-au pus pe treabă. Rețetele, condimentele și talentul au făcut diferența.

Cârnați, slănină sau mușchi afumat. Târgurile de Crăciun s-au deschis cu două săptămâni mai târziu
Cârnați, slănină sau mușchi afumat. Târgurile de Crăciun s-au deschis cu două săptămâni mai târziu

Munți de jumări și roți grăsune de brânză, mosoare uriașe de cârnați dați la fum și întinderi de kaiser, slană și mușchiuleți piperați și-au făcut loc, în sfârșit, în târgurile de Crăciun.

Delicatese de Crăciun, livrate acasă. Cum poți comanda fripturi maturate ori pate cu jumări şi ficat de raţă
Delicatese de Crăciun, livrate acasă. Cum poți comanda fripturi maturate ori pate cu jumări şi ficat de raţă

Dacă tot ne vom aduna mai puţini în jurul mesei de Crăciun, măcar să avem bucate pe alese.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.