Johnson&Johnson amână livrarea vaccinului anti-COVID în Europa. Comisia Europeană cere explicații

×
Codul embed a fost copiat

Grupul farmaceutic american Johnson&Johnson a anunţat marţi că a ”luat decizia de a îşi amâna desfăşurarea” vaccinului împotriva COVID-19 în Europa.

UPDATE: Comisia Europeană cere clarificări din partea companiei farmaceutice în urma anunţului ''complet neaşteptat'' al acesteia privind amânarea livrării vaccinului său pentru Uniunea Europeană.

Decizia vine după ce autorităţile sanitare americane au recomandat o suspendare temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare, relatează News.ro

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agenţiile sanitare americane au cerut marţi suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică, transmite Agerpres.

Citește și
Moderna
AFP: ”Șeful Moderna nu a spus că vaccinul îți schimbă ADN-ul. Informația este falsă”
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ''tromboza sinusului venos cerebral'' (CVST ) şi asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.

Responsabilul preşedinţiei americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, Jeff Zients, a apreciat că întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson, ca măsură de ''precauţie extremă'', nu va avea un impact semnificativ asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în SUA, întrucât acest ser reprezintă mai puţin de 5% din totalul dozelor folosite în această ţară.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Adminstraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au emis o declaraţie comună în care menţionează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent şi nu a fost stabilită o relaţie de cauzalitate între vaccin şi formarea de cheaguri sangvine. Cele două instituţii americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Vaccinul Johnson&Johnson, așteptat miercuri în țară

 

Prima tranşă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson ar fi trebuit să intre miercuri în țară, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.

"Mâine intră în ţară prima tranşă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60.000 de doze, care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Vorbim de primele tranşe. Practic, suplimentar, în ultima săptămână din aprilie, vor mai sosi încă 103.200 de doze de vaccin produs de aceeaşi companie, cu un total de 163.200 de doze. Pentru luna mai, pentru acest vaccin, vom mai primi, pe estimările pe care le avem în acest moment, 518.400 de doze, iar pentru luna iunie 1.661.400 de doze. Acestea sunt estimările pe care le avem în acest moment", a precizat Baciu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Tot în luna aprilie, BioNTech-Pfizer, Moderna şi AstraZeneca ar urma să livreze un total de 3.373.410 doze de vaccin anti-COVID.

Potrivit estimărilor, BioNTech-Pfizer va livra 2.804.490 de doze pentru luna mai şi 3.225.690 de doze pentru luna iunie. Moderna va furniza 620.700 de doze în mai şi 620.700 în iunie, iar AstraZeneca - 1.047.962 de doze în mai şi 1.047.962 de doze în iunie.

"Suplimentar, dacă se va finaliza şi semnarea contractelor cu Novavax şi Valneva, primele doze sunt planificate a sosi în luna iulie. (...) România se situează pe locul 4 la nivel european cu privire la vaccinări cu două doze, ceea ce, conform recomandărilor, reprezintă imunitatea maximală, iar la nivel global vorbim de locul 14", a afirmat Andrei Baciu.

Până pe 13 aprilie, România a recepţionat 5.824.419 doze de vaccin anti-COVID.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Valeriu Gheorghiță: Serul Johnson & Johnson va fi folosit pentru vaccinarea deținuților
Valeriu Gheorghiță: Serul Johnson & Johnson va fi folosit pentru vaccinarea deținuților

Vaccinul Johnson&Johnson va fi folosit pentru imunizarea persoanelor private de libertate, anunță medicul Valeriu Gheorghiță.

AFP: ”Șeful Moderna nu a spus că vaccinul îți schimbă ADN-ul. Informația este falsă”
AFP: ”Șeful Moderna nu a spus că vaccinul îți schimbă ADN-ul. Informația este falsă”

Informația potrivit căreia Tal Zaks, medicul șef al companiei farmaceutice americane Moderna, a spus că vaccinurile ARN mesager pot „modifica” ADN-ul uman se dovedește a fi falsă.

Johnson & Johnson a început să livreze vaccinul împotriva COVID-19 către statele UE
Johnson & Johnson a început să livreze vaccinul împotriva COVID-19 către statele UE

Compania americană Johnson & Johnson a început luni să livreze vaccinul său COVID-19 către ţările membre ale Uniunii Europene, au anunţat o serie de oficiali ai UE, precum şi compania farmaceutică, transmite Reuters.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.