Frauda alimentară ia amploare. Producătorii folosesc ingrediente ieftine, dar pe ambalaj notează altceva și le vând mai scump

frauda alimente

Frauda alimentară ia amploare în toată lumea, în condițiile în care prețurile cresc până la cer.

Și la noi, inspectorii sanitari au demarat mai multe controale pentru a verifica dacă produsele alimentare conțin ingredientele de pe etichetă și nu unele de calitate inferioară.

Anul trecut, o anchetă la nivel european derulată de Europol a descoperit zeci de mii de tone de asemenea produse, inclusiv în România. De la miere și carne, până la bulion, lactate ori cafea, producătorii au folosit ingrediente ieftine, dar pe ambalaj au notat că sunt de calitate și au cerut bani pe măsură.

În laboratoarele acreditate din toată țara ajung și alimente suspecte, spun autorităţile. Inspectorii sanitari au declarat că au găsit la vânzare produse care le-au ridicat suspiciuni, mai multe cazuri față de anii trecuți. Așa că le-au dus la analizat. Procedura e însă greoaie și scumpă, pentru că trebuie testat fiecare ingredient.

Nastasia Belc, directorul Institutului de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare: „Am avut odată o situație în care am cumpărat cacao, noi, pentru stația pilot, și am văzut că nici nu mirosea, arăta ciudat, și am făcut noi analizele și am văzut că mai repede era grâu prăjit și măcinat decât cacao. Și la bulion poate fi o pastă de roșii bună, e cu 24% pastă. Poate să spună că e cu 24% și să nu fie. Iarăși, e o fraudă. Și să fie amidon modificat sau alte substanțe. Au fost fraude la sucuri, care chipurile sunt naturale.”

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Responsabilii spun că aceste alimente nu fac rău, doar că nu au în compoziţie ingredientele pentru care plătim. Pe lista celor care pot fi în această situaţie se regăsesc uleiul de măsline, peștele, produsele cu certificare bio, ceaiul, cafeaua, condimentele ori vinurile.

Un producător poate frauda prin mai multe moduri: fie strecoară în produs ingrediente care nu sunt trecute și pe etichetă, fie înlocuiește anumite ingrediente cu unele mai ieftine. De exemplu, în loc de grăsime animală, folosește grăsime vegetală. Sau în loc de unt, pune margarină.

Gabriela Gîrboan, specialist în siguranța alimentară: „Frauda alimentară înseamnă întotdeauna intenție, intenția de a înșela pentru a avea câștiguri financiare mai mari. Nu întotdeauna înseamnă o afectare a produsului alimentar din punct de vedere a siguranței alimentare. Nu afectează sănătatea, dar ne scoate bani din buzunar. Plătesc mai mult pentru un produs care nu este cel declarat pe etichetă.”

De altfel, România a fost vizată anul trecut și de o anchetă derulată de Europol în 26 de țări din Uniunea Europeană. În urma acțiunii au fost depistate, în total, 27.000 de tone de alimente contrafăcute.

Alin Mituță, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: „România a fost una din țările în care au circulat alimentele acestea. Sunt foarte diverse. Pot să meargă de la miere contrafăcută, aici vorbim mai ales de adăugarea de zahăr. Poate să meargă până la partea de ulei, uleiul de măsline în mod special, carne.”

Pentru că acest fenomen, numit de experți „fraudă alimentară” a luat amploare, Comisia Europeană taxează drastic producătorii care pun la vânzare alimente contrafăcute. În România amenzile pot ajunge până la 40.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii și-a început activitatea
Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii și-a început activitatea

Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii emite începând de joi.

Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Care este starea pacienților internați după explozia de la Dedeman Botoșani. Doi dintre ei sunt la Floreasca
Care este starea pacienților internați după explozia de la Dedeman Botoșani. Doi dintre ei sunt la Floreasca

Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca în urma exploziei de la magazinul Dedeman din Botoşani sunt în continuare în stare gravă şi au nevoie de oxigenoterapie cu presiune crescută, arată informaţiile transmise, joi, de Ministerul Sănătăţii.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.