Cum a afectat albinele vremea caldă din decembrie. Apicultorii sunt disperaţi
Vremea neobişnuit de caldă din noiembrie şi decembrie riscă să îi ruineze pe apicultori. Aceştia spun că albinele bulversate de temperaturile ridicate au depus deja ouăle, cu aproape două luni mai repede decât ar fi trebuit.
Din această cauză există riscul ca valul de frig să afecteze serios stupii. Pierderile sunt estimate undeva la 20-30% din întreaga populaţie de albine din România.
Un apicultor de pe Valea Feneșului, în judeţul Alba, a verificat un stup şi a descoperit că atât albinele cât şi puietul au murit.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Ionel Puşcaşu, apicultor: "Fiind variaţiile între zi şi noapte foarte ridicate, pe timp de zi undeva la 12-15 grade, iar noaptea undeva la 3-4 grade, cele care au fost mai bune au început ponta. Această pontă trebuia să se facă în perioadă după 1 febuari. Pot să spun că la stup foarte bun, de 8-9 rame iernate, au ajuns la 4-5 rame."
La câteva case distanţă, un alt apicultor, care are în jur de 300 de stupi, se roagă ca vremea să nu-l ruineze.
Teodor Tomuş, apicultor: "Au fost afectate de vremea din decembrie. Cele care au depus puiet nu mai stau în ghem şi se mută de pe puiet şi mor de foame. Piederi vor fi la 20-30%, vremea caldă le-a dat peste cap."
Mai mult, pentru că a fost neobişnuit de cald în decembrie, albinele au ieşit din stup şi o parte dintre ele nu s-au mai întors.
Ioan Bada, apicultor: "A fost şi la 12-14 grade şi le-a bulversat. Ieşeau că vedeau că e cald. Au ajuns la umbră au îngheţat şi nu s-au mai întors."
Şi la Iaşi lucrurile stau la fel de rău.
Două din 10 familii de albine au depus ouă, iar oamenii încearcă acum să salveze ce se mai poate, hrănindu-le suplimentar.
Doru Sănsuleanu, apicultor: ''Niciodata n-am dat hrană la albine în ianuarie, anul acesta o să o fac. Pot spune că în 25 de ani nu am văzut nicodata atât de mult."
Alina Mateş Oachiş, director marketing: "În anul 2019 putem spune că a fost o producţie medie, deoarece într-un an normal România poate să producă 22.000 - 25.000 de tone, însă anul 2019 a fost în jur de 18.000 de tone, nefiind cea mai bună producţie a României."
Cea mai afectată producţie de până acum a fost cea de miere de salcâm.