Codul galben de viscol si ninsori se prelungeste pana duminica la pranz. Zeci de drumuri, inchise

×
Codul embed a fost copiat

Sunt probleme tot mai mari in sud-estul tarii din cauza iernii. Codul galben de viscol puternic si ninsori se prelungeste pana duminica la pranz.

LISTA DRUMURILOR CU TRAFIC INCHIS SAU RESTRICTIONAT

 SAMBATA

13:00 Zeci de drumuri nationale si judetene raman inchise. Multe localitati nu au nici la aceasta ora curent electric.

Din cauza ninsorii si a viscolului, mai multe localitati au ramas pe intuneric, dar cele mai multe dintre ele au fost realimentate sambata.

Citește și
zapezi
ANM a emis cod galben de ninsori si viscol in sudul, estul si nordul tarii, astazi si maine
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mai sunt insa probleme in judetele Vrancea si Vaslui.

In judetele Vrancea, Vaslui, Bacau, Buzau si Galati sunt inchise partial 15 drumuri nationale, iar in toata zona Moldovei aproximativ 40 de drumuri judetene au restrictii de circulatie.

Meteorologii au prelungit codul galben de ninsori abundente si viscol astfel: judetele Bacau si Vaslui, precum si toata Oltenia, vor iesi de sub avertizare, sambata seara, la ora 20, iar restul judetelor vizate vor ramane sub cod pana maine la ora 12.

10:30 Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prelungit, sambata, avertizarea cod galben de ninsori si viscol pana la ora 20.00 pentru Bucuresti si judetele Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Calarasi, Ialomita, Ilfov, Prahova, Dambovita, Giurgiu, Arges, Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti.

"Pe parcursul zilei de sambata, in Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Olteniei si a Moldovei va ninge, local abundent si se va depunde strat de zapada consistent. Vantul va prezenta intensificari sustinute, cu viteze de 55...65 km/h si izolat rafale de peste 70 km/h, viscolind si spulberand zapada", potrivit textului avertizarii transmise sambata dimineata de ANM.

Directorul ANM, Ion Sandu, anunta anterior, in Comandamentul de iarna convocat la Guvern, ca va fi prelungit codul galben de viscol pentru Oltenia pana sambata, la ora 20.00, atentionare care va fi valabila si pentru Bacau si Vaslui, iar dupa ora 20.00 avertizarea va fi mentinuta pentru Muntenia si Dobrogea, pana la Galati si Vrancea.

Directorul ANM a precizat ca, dupa ora 20.00, Oltenia va fi scoasa de sub codul galben, dar Muntenia, Dobrogea, pana la Galati si Vrancea, vor fi sub aceasta atentionare.

"Vom vedea daca vom continua si cu Bacau si Vaslui", a adaugat directorul ANM.

Drumuri FARA limite. Soselele pe care poti sa apesi pedala de acceleratie la maximum

Ion Sandu a mai spus ca nu se impune codul portocaliu pentru Buzau si Vrancea, deoarece vantul nu a crescut in intesitate pana la 70 de kilometri pe ora.

09:22 Porturile maritime din Constanta si Agigea au fost inchise din cauza vantului puternic,16 drumuri nationale si 47 drumuri judetene au fost de asemenea inchise preventiv, iar 11 localitati au ramas fara energie electrica, fara sa fie insa inregistrate cazuri de persoane disparute sau decedate.

09:20 Administratia Nationala de Meteorologie va prelungi codul galben de viscol pentru Oltenia pana sambata, ora 20.00, atentionare care va fi valabila si pentru Bacau si Vaslui, iar dupa ora 20.00 avertizarea va fi mentinuta pentru Muntenia si Dobrogea, pana la Galasi si Vrancea.

07:30 ANM a prelungit codul galben de vreme rea. In prima parte a zilei de sambata va ninge in sudul si sud-estul tarii, iar vantul va depasi la rafala 40-50 km/h in Oltenia si Dobrogea si 55-70 km/hin Muntenia si sudul Moldovei viscolind ninsoarea.

Mai multe judete din sud-estul tarii si Bucurestiul sunt in continuare sub avertizarea meteorologilor.

Aplicatia care vine in ajutorul soferilor. Cum scapi de ridicarea masinii din locurile interzise

Viscolul a paralizat si vineri noaptea soselele din judetele afectate, iar zeci de drumuri nationale si judetene au fost inchise.

Pe Drumul European 85, care leaga Muntenia de Moldova, sunt peste 60 de TIR-uri blocate.

Multi soferi si-au parcat masinile pe marginea drumului si s-au cazat la pensiunile din zona. Altii, mai incapatanati, au ramas sa indure frigul in masini, cu teama sa nu li se termine carburantul din rezervor.

Viscolul a lovit si judetul Braila, unde trei drumuri nationale si doua judetene sunt inchise. In ciuda interdictiilor si a avertismentelor date de autoritati, mai multi soferi s-au aventurat totusi pe soselele acoperite de nameti. Cinci femei au luat-o la pas 7 kilometri, catre casele lor, dupa ce autobuzul in care se aflau a fost intors din drum.

Din cauza ninsorii si a viscolului, 11 localitati au ramas pe intuneric. In Vrancea, Vaslui, Bacau si Buzau sunt inchise partial 14 drumuri nationale, iar in toata zona Moldovei aproximativ 40 de drumuri judetene au restrictii de circulatie.

22:31 ANM ar putea prelungi sambata codul galben in est, dar aria ninsorilor si viscolului se reduce

Directorul general al ANM, Floriana Georgescu, a anuntat, vineri seara, la comandamentul de iarna de la Palarul Victoria, ca, potrivit utitmelor date, ninsorile prevazute cu incepere de sambata, ora 04.00, in zona de sud, ar putea intarzia putin, iar avertizarea de cod galben ar putea fi restransa.

"Conform ultimelor materiale, este posibil ca precipitatiile sa inceapa putin mai tarziu, adica spre dimineata zilei de maine. Vor fi afectate la inceput judetele din Lunca Dunarii, din sudul Olteniei si al Munteniei, pentru ca, treptat, aria ninsorilor sa cuprinda cea mai mare a Munteniei, Dobrogea si sa se intinda din nou ninsorea spre judetele Galati si Vrancea. In prima parte a zilei de maine, este destul de probabil sa prelungim codul galben sau sa-l mentinem, vom vedea cat de intense vor fi fenomenele, probabil cu restrangerea zonei afectate. Probabil in dupa amiaza zilei de maine, ninsorile si viscolul se vor mai semnala pe partea de est a Munteniei, Dobrogea si Moldova, speram noi la cote mai reduse", a spus Floriana Georgescu.

Sefi de la Google, profesori ai Universitatii Stanford, un laureat al premiului Nobel si 600 de studenti au plecat „fara sens, pe mare”, intr-o croaziera inedita

Ea a adaugat ca fenomenele meteo vor fi diminuate, dar vor continua sa se manifeste pe partea est a tarii pana la jumatatea zilei de duminica, iar dincolo de aceasta perioada nu se anticipeaza ca fenomenele sa se mai agraveze dincolo de pragul codului galben.

Meteorologii au prelungit codul galben de ninsoare si viscol pentru Bucuresti si 27 de judete din nordul, estul si sudul tarii, avertizarea fiind valabila pana sambata, la ora 14.00.

22:24 Infotrafic: Circulatie intrerupta in est pe 18 drumuri nationale, din cauza vremii

Potrivit datelor centralizate la 21.30, sunt inchise pe anumite tronsoane DN22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau), DN23A Gologanu - Focsani(Vrancea), DN23B Maicanesti - Ciorasti (Vrancea), DN2N Bogza - Dumbraveni (Vrancea), DN11A Barlad (Vaslui) - Podul Turcului (Bacau) - Adjud (Vrancea), DN24D Barlad (Vaslui) - Tulucesti (Galati), DN26 Murgeni (Vaslui) - limita judetul Galati, DE581 Tecuci (Galati) - Tisita (Vrancea), DN25A Fundeni (Galati ) - Focsani (Vrancea), DN2 Tisita - Adjud (Vrancea), DN23 Focsani - Nanesti (Vrancea), DN24 Tisita (Vrancea) - limita cu judetul Galati, DN2L Tisita - Panciu (Vrancea), DN24A Murgeni - Husi (Vaslui), DN24 Barlad - Crasna (Vaslui), DN2F Vaslui - limita cu judetul Bacau, DN 24B Husi - Albita (Vaslui) si DN 2M Focsani - Odobesti (Vrancea).

Tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile, traficul greu este restrictionat pe mai multe drumuri din Moldova. Astfel, autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone nu au voie sa circule pe DN2 Obrejita - Tisita (judetul Vrancea), DN23 Nanesti - Maicanesti (Vrancea) si DN28A Pascani - Motca (Iasi).

De asemenea, pe DN24 Barlad - Iasi, DN24A Barlad - Murgeni (judetul Vaslui), DN24B Crasna - Albita (Vaslui) si DN28 Tomesti (Iasi) - Albita (Vaslui), este restrictionata circulatia autovehiculelor mai mari de 3,5 tone.

Aproape 100 de scoli au fost inchise in Vaslui, Galati, Bacau si Iasi, peste 30 de drumuri nationale si judetene sunt blocate, iar zeci de localitati nu mai au curent electric, dupa ce vijelia a rupt firele de inalta tensiune.

Pe aeroportul din Iasi, mai multe curse au avut intarzieri, in timp ce pe anumite portiuni vantul a suflat si cu 90 de kilometri pe ora.

Cronologia evenimentelor, vineri, 25 ianuarie 2013:

ora 14.10 Circulatia a fost inchisa pentru autovehiculele de tonaj mare pe DN2 (Muntenia-Moldova).

ora 13.45 Circulatia este intrerupta, din cauza zapezii si a viscolului, pe urmatoarele artere rutiere:

- DN22 Ramnicu Sarat – Baile (judetul Buzau);
- DN23A Gologanu – Ciorasti (judetul Vrancea);
- DN23B Maicanesti – Ciorasti (judetul Vrancea);
- DN2N Bogza – Dumbraveni (judetul Vrancea);
- DN11A Barlad (judetul Vaslui) - Podul Turcului (judetul Bacau) - Adjud (judetul Vrancea);
- DN24D Barlad (judetul Vaslui) – Tulucesti (judetul Galati);
- DN26 Murgeni (judetul Vaslui) – limita judetul Galati;
- DE581 Tecuci – Tisita (judetul Galati);
- DN25A Fundeni – Focsani (judetul Galati);
- DN2 Tisita – Adjud (judetul Vrancea);
- DN23 Focsani – Nanesti (judetul Vrancea);
- DN24 Tisita – limita cu judetul Galati (judetul Vrancea);
- DN2L Tisita – Panciu (judetul Vrancea);
- DN24A Murgeni – Husi (judetul Vaslui).

Harta judetelor afectate de vremea rea, in vigoare de vineri 25.01 ora 20 pana sambata 26.01 ora 04. Fenomene vizate: intensificari de vant.

Harta judetelor afectate de vremea rea, pentru intervalul 26 ianuarie ora 04 - 26 ianuarie ora 14:

ora 13.00 Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, in urma cu putin timp, traficul rutier a fost inchis pe inca patru tronsoane de drumuri nationale:

• DN23 Focsani - Nanesti (judetul Vrancea);
• DN24 Tisita - limita cu judetul Galati (judetul Vrancea);
• DN2L Tisita - Panciu (judetul Vrancea);
• DN24A Murgeni - Husi (judetul Vaslui).

ora 13.10 Opt localitati din judetul Vrancea, unde se afla peste 1.400 de gospodarii, nu sunt alimentate cu energie electrica, din cauza ninsorii abundente si a viscolului.

Potrivit conducerii Sucursalei de Distributie din Focsani a Electrica Muntenia Nord, conform situatiei de la ora 12.30, ninsorile abundente si viscolul puternic au afectat 51 de posturi de transformare care deservesc 1.411 abonati.

Cele opt localitati care nu au energie electrica sunt Ramniceni, Satu Nou, Slobozia Botesti, Bolotesti, Stupina, Strajescu, Ciuslea, Rachitosu.

ora 12.50 Un numar de 67 de scoli din judetul Vaslui au fost inchise, intrucat microbuzele scolare, dar si alte mijloace de transport in comun catre unitatile de invatamant nu pot circula din cauza drumurilor blocate in urma ninsorilor abundente si a viscolului.

ora 12.25 Noua drumuri nationale din Buzau, Vrancea si Vaslui, precum si doua drumuri judetene din Braila sunt inchise, vineri, din cauza ninsorii si a viscolului, iar 28 de localitati sunt nealimentate cu energie electrica, fiind afectate peste 30.000 de persoane. Potrivit situatiei transmise de Ministerul Afacerilor Interne, pana la ora 10.30 au fost inregistrate noua durmuri judetene inchise pe 12 tronsoane.

Astfel, au fost inchise un drum national din judetul Buzau - DN 22 Ramnicu Sarat - Braila, patru drumuri din Vrancea - DN 23A Gologanu - Ciorasti, DN 23 B Maicanesti - Ciorasti, DN 2N Bogza - Dumbraveni si DN 11A Adjudu Vechi - Podu Turcului, patru drumuri din Vaslui - DN 24B Husi - Vama Albita, respectiv Crasna- Husi, DN 11A Podu Turcului - Barlad, DN 24 Barlad - Crasna si DN26 Murgeni - Galati, respectiv Beresti-Murgeni.

De asemenea, au fost blocate doua drumuri judetene din judetul Braila, respectiv DJ 203 Ulmu - Faurei - Jirlau si DJ 203 A.

MAI a mai anuntat ca 28 de localitati din judetele Buzau, Braila si Vrancea au ramas fara energie electrica.

In judetul Buzau sunt afectate localitatile Merei, Pietroasele, Posta Calnau, Robeasca, Sageata, Tintesti, Izvoru-Tisau, Vadu-Pastii, Amaru, Balta Alba, Blajani, Boldu, Breaza, CA Rosetti, Cilibia, Cochirleanca, Largu, Luciu, Valcelele, Zarnesti, Ziduri, fiind vorba de aproximativ 33.000 persoane, respectiv 7.000 de abonati. Nealimentate cu energie electrica sunt si localitatile Drobu, Magureni, Jirlau, din judetul Braila si Satu Nou, Ramniceni, Slobozia, Botesti, din judetul Vrancea.

De asemenea, din cauza vremii a fost inchis traficului rutier prin Punctul de Trecere a Frontierei Albita.

Potrivit Ministerului Transporturilor, nu sunt linii de cale ferata inchise si nici trenuri blocate, dar circulatia feroviara in judetele avertizate cu cod portocaliu si cod galben de ninsori si viscol se desfasoara in conditii de iarna.

In domeniul naval este doar o cale navigabila inchisa, respectiv Bara Sulina, din cauza vantului, nefiind porturi inchise pentru navigatie sau nave blocate, a precizat Ministerul Transporturilor. Niciun aeroport nu a fost inchis din cauza ninsorii si a viscolului, insa au existat mici probleme la aterizare pe aeroporturile din Iasi si Cluj-Napoca, a mai aratat MT.

ora 12.20 Traficul rutier este inchis pe DE581 Tecuci - Tisita si DN25A Fundeni - Focsani.

ora 12.05 Bara Sulina este inchisa din cauza vantului, insa nu sunt nave blocate, iar pe aeroporturile din Iasi si Cluj-Napoca au fost mici probleme la aterizare, a anuntat Ministerul Transporturilor.

In domeniul naval este doar o cale navigabila inchisa, respectiv Bara Sulina, din cauza vantului, nefiind porturi inchise pentru navigatie sau nave blocate, a precizat Ministerul Transporturilor.

ora 11.45 Cei 32 de pasageri, printre care 14 copii, din autocarul oprit la iesirea din municipiul Husi, dupa ce traficul pe DN 24B Husi - Albita a fost inchis din cauza ninsorii, au fost cazati temporar in sala de sedinte a Primariei Husi, unde au primit sandviciuri si apa.

Oamenii vor ramane in sediul Primariei Husi pana cand autocarul va pleca spre Vama Albita. Reprezentantii Prefecturii Vaslui au spus ca in maximum doua ore autocarul va pleca spre Vama Albita cu ajutorul utilajelor de deszapezire. Cei 32 de pasageri se intorceau din vacanta din Bulgaria si mergeau spre acasa, in Republica Moldova.

ora 10.35 Cursurile au fost suspendate, vineri, in 25 de unitati de invatamant din zece localitati din judetul Galati, intrucat microbuzele care ii transporta pe elevi nu pot circula in conditii de siguranta, din cauza drumurilor acoperite cu zapada.

Este vorba despre scolile din satul Talpigi (comuna Ghidigeni), satele Ionasesti si Coasta Lupei (Nicoresti), satul Toflea (Brahasesti), sat Slivna (Beresti-Meria), satul Roscani (Baneasa), Buciumeni, Cuca, Poiana, Suceveni si Cavadinesti.

Patilea a precizat ca, din cauza viscolului puternic, traficul rutier pe DN 24D, pe tronsonul Tulucesti-Barlad, este inchis.

ora 10.30 Situatia prezentata la ora 10.30 in cadrul comandamentului de iarna de la Guvern:

1. Localitati fara energie electrica: 28 (Buzau: Merei, Pietroasele, Posta Calnau, Robeasca, Sageata, Tintesti, Izvoru-Tisau, Vadu-Pastii, Amaru, Balta Alba, Blajani, Boldu, Breaza, CA Rosetti, Cilibia, Cochirleanca, Largu, Luciu, Valcelele, Zarnesti, Ziduri (aproximativ 33.000 persoane, 7000 abonati); Braila: Drobu, Magureni, Jirlau; Vrancea: Satu Nou, Ramniceni, Slobozia, Botesti.

2. Cai de comunicatie rutiera afectate: 9 (9 DN)

a. Drumuri nationale blocate/inchise: 9 cu 12 tronsoane

- Jud Buzau (1): DN 22 Rm Sarat-Braila;
- Jud Vrancea (4): DN 23A Gologanu - Ciorasti;DN 23 B Maicanesti- Ciorasti; DN 2N Bogza- Dumbraveni,; DN 11A Adjudu Vechi- Podu Turcului
- Jud Vaslui (4 cu 5 tronsoane) : DN 24B Husi- Vama Albita, respectiv Crasna- Husi; DN 11A Podu Turcului-Barlad; DN 24 Barlad-Crasna; DN26 Murgeni-Galati, respectiv Beresti-Murgeni.

b. Drumuri judetene blocate/inchise: 2

- Jud Braila: DJ 203 Ulmu-Faurei- Jirlau si DJ 203 A ;

3. Porturi maritime si fluviale afectate: 1 (Bara Sulina inchis)

4. Puncte de operare aeromedicale inchise: 0

5. Puncte de trecere frontiera cu trafic inchis: 1 (PTF Albita)

6. Fenomene conexe conditiilor meteo periculoase (avalanse, alunecari de teren, inundatii, zapor etc.): 1 (Judetul Neamt-pe raul Bistrita, fenomenul se manifesta pe lungime de 8 km).

ora 08.30 Situatia prezentata la ora 08.30 la Guvern:

Opt drumuri nationale din Moldova sunt inchise, vineri dimineata, din cauza ninsorii si a viscolului, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul de iarna de la Guvern. Liviu Dragnea a precizat ca drumurile nationale cu tronsoane de circulatie inchise sunt:

-> DN 23A Gologanu - Ciorasti (judetul Vrancea), DN 23B, Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea), DN 2N Bogza – Dumbraveni (judetul Vrancea), DN 22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau), DN 24B Husi - Albita (judetul Vaslui), DN 24D Barlad (judetul Vaslui) - Tulucesti (judetul Galati) si DN 11A Adjud (judetul Vrancea) - Barlad (judetul Barlad) si DN26 Murgeni (judetul Vaslui) - limita judetul Galati.

Vicperemierul a mai spus ca ninge abundent in judetele Iasi si Vaslui.

ora 08.00 Situatia traficului rutier la ora 08.00, conform Infotrafic. Sunt inchise urmatoarele drumuri nationale:

- DN22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau);
- DN23A Gologanu - Ciorasti (judetul Vrancea);
- DN23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea);
- DN2N Bogza - Dumbraveni (judetul Vrancea);
- DN11A Barlad (judetul Vaslui) - Podul Turcului (judetul Bacau) - Adjud (judetul Vrancea);
- DN24B Husi - Albita (judetul Vaslui);
- DN24D Barlad (judetul Vaslui) - Tulucesti (judetul Galati);
- DN26 Murgeni (judetul Vaslui) - limita judetul Galati.

Sinteza declaratiilor facute la Comandamentul de iarna de la Guvern:

Directorul ANM, Ion Sandu:

- Administratia Nationala de Meteorologie va prelungi codul portocaliu de viscol pana la ora 20.00, iar ulterior va anunta codul galben de vant puternic in Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges, Mehedinti, Dolj, Olt, precum si in alte zone din Dobrogea si Muntenia.

Tot pana vineri seara, la ora 20.00, va fi mentinut si codul galben de viscol anuntat anterior in judetele Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Braila, Tulcea si, partial, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov si Dambovita.

"Cele doua mesaje raman in vigoare pana la ora 20.00 dupa care, pana la ora 4.00 dimineata, va fi cod galben pentru vant puternic, desi cantitatea de zapada va fi destul de mica in comparatie cu ce este astazi", a anuntat directorul ANM, Ion Sandu.

Initial, codul galben de vant puternic va fi anuntat pentru Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges, Dambovita, iar ulterior, in jurul orei 4.00, sambata, va fi lansat un al doilea mesaj de cod galben, pentru Mehedinti, Dolj, Olt, precum si in alte zone din Dobrogea si Muntenia, pana la Vrancea si Galati.

De la ora 14.00, sambata, pana duminica dimineata vor fi sub cod galben Muntenia, Dobrogea, Bacau, Vaslui, Buzau, Vrancea, Galati, pentru vant puternic. Exista insa posibilitatea ca, in acest interval, Vrancea si Buzau sa intre din nou sub cod portocaliu.

Judetele Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati si, partial, Buzau se afla vineri, in intervalul 4.00 - 20.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente si vant puternic, care va putea depasi 70 de kilometri pe ora, potrivit unei avertizari emise joi seara de ANM.

Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza astfel ca in sudul si centrul Moldovei va ninge si se va depune strat consistent de zapada, iar vantul va avea intensificari ce vor depasi la rafala 70 de kilometri pe ora, vizibilitatea urmand sa fie redusa de viscol la sub 50 de metri.

In judetele Vrancea, Bacau, nordul judetului Galati si in zona de munte a judetului Buzau, ninsoarea va fi mai puternica in prima parte a intervalului, apoi va slabi in intensitate, dar vantul va continua sa bata cu putere viscolind si troienind zapada, se precizeaza in avertizare.

Tot vineri, in intervalul 4.00 - 20.00, judetele Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Braila, Tulcea si, partial, Buzau, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov, Prahova si Dambovita se vor afla sub cod galben de viscol, potrivit unei atentionari emise de ANM.

Ministrul Radu Stroe:

- "Politia rutiera va trebui sa actioneze preventiv in situatiile in care se impune, pentru evitarea blocajelor"

- "CNADR-ul, s-a discutat la Vaslui, de o saptamana s-a facut cerere pentru a trimite o freza acolo. De asemenea, Buzaul si Braila si zona aceasta de curbura va trebui foarte bine amenajata de CNADR cu materialele necesare."

- "Cele 1329 de sanctiuni date de politia rutiera demonstreaza indiscipliona conducatorilor auto, continua sa forteze, sa nu respecte indicativul. cerem politiei rutiere, nciun fel de mila!. Un lucru bun totusi sa semnalam ca din aceste sanctiuni doar una a fost pentru anvelope."

- "Cele 13 plus doua localitati cu lipsa de energie, trebuie sa aflam daca s-a facut interventia, daca se continua interventie. Atentie Ministerul Energiei pentru ca s-ar putea sa avem probleme chiar mai mari decat intreruperea curentului."

Iarna este din nou stapana peste Romania

Iarna este din nou stapana peste Romania, desi ne-am bucurat de trei zile insorite. A inceput sa ninga puternic in mai multe judete si cinci drumuri nationale au fost inchise vineri dimineata din cauza viscolului.

Joi seara, meteorologii au emis si o atentionare cod portocaliu de vreme rea pentru nord-estul tarii. Codul portocaliu a intrat in vigoare vineri dimineata si din cauza viscolului care troieneste zapada, in judetul Vaslui, a fost inchis drumul national 24 B, Husi - Albita.

Pe alte patru drumuri nationale - unul din judetul Buzau si trei din judetul Vrancea - nu se circula luni dimineata, in jurul orei 07.30. Drumarii au iesit deja pe sosele cu utilajele de deszapezire si de imprastiere a materialului antiderapant. In conditii de iarna se circula si pe drumurile din judetele Brasov, Alba, Sibiu si Cluj.

Joi seara, meteorologii au emis o atentionare cod portocaliu pentru judetele - Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati si partial Buzau. In aceste zone, sunt asteptate ninsori abundente si vant ce poate depasi 70 de km pe ora.

De asemenea, din cauza viscolului, vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

Codul portocaliu este valabil pana vineri, 25 ianuarie, la orele 14:00. Si tot pana atunci ramane in vigoare si atentionarea cod galben emisa pentru judetele Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Braila, Tulcea si partial Buzau, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov, Prahova si Dambovita.

Judetele Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati si, partial, Buzau se afla vineri, in intervalul 4.00 - 14.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente si vant puternic, care va putea depasi 70 de kilometri pe ora.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) avertizeaza astfel ca in sudul si centrul Moldovei va ninge si se va depune strat consistent de zapada, iar vantul va avea intensificari ce vor depasi la rafala 70 de kilometri pe ora, vizibilitatea urmand sa fie redusa de viscol la sub 50 de metri.

In judetele Vrancea, Bacau, nordul judetului Galati si in zona de munte a judetului Buzau, ninsoarea va fi mai puternica in prima parte a intervalului, apoi va slabi in intensitate, dar vantul va continua sa bata cu putere viscolind si troienind zapada, se precizeaza in avertizare.

Tot vineri, in intervalul 4.00 - 14.00, judetele Suceava, Botosani, Harghita, Covasna, Braila, Tulcea si, partial, Buzau, Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov, Prahova si Dambovita se vor afla sub cod galben de viscol, potrivit unei atentionari emise de ANM.

Astfel, va ninge in Moldova si in zona Carpatilor Orientali si a Muntilor Bucegi, iar in primele ore va continua sa ploua abundent in nordul Dobrogei si al Munteniei, fiind totodata conditii de polei.

In estul si sud-estul tarii, vantul va avea intensificari sustinute, cu viteze ce vor depasi la rafala 50 - 60 de kilometri pe ora.

Potrivit ANM, vor fi ninsori si in partea de vest, nord-vest si centru a tarii, izolat mai consistente in Transilvania.

De asemenea, meteorologii au actualizat atentionarea cod galben de precipitatii si viscol emisa miercuri.

Astfel, de joi seara si pana vineri la 4.00, sunt sub atentionare estul, sudul si, partial, centrul, tarii, respectiv judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Neams, Harghita, Covasna, Vrancea, Galati, Tulcea, Braila, Buzau, Prahova, Ialomita, Constanta, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Giurgiu, Teleorman, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Dolj, Mehedinti, Caras-Severin si, partial, Sibiu si Brasov.

Potrivit ANM, incepand din seara zilei de joi, in sudul si sud-estul tarii vor fi precipitatii insemnate cantitativ, local peste 25 de litri pe metru patrat, sub forma de ploaie in Dobrogea, Muntenia si Oltenia, mixte in sudul Banatului si mai ales ninsori in cea mai mare parte a Moldovei si la munte.

Pe arii restranse, se va semnala polei. In toate aceste regiuni, vantul va avea intensificari sustinute, cu viteze la rafala de 50-60 de kilometri pe ora.

In judetele Vrancea, Bacau, nordul judetului Galati si in zona de munte a judetului Buzau, precum si in Carpatii de Curbura, vantul va depasi la rafala 60 de kilometri pe ora si va fi viscol cu precadere in a doua parte a intervalului.

Vineri, in intervalul 14.00 - 20.00, vor ramane sub cod galben judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Galati, Vrancea, Covasna si, partial, Buzau, Harghita, Mures, Bistrita-Nasud si Maramures.

Astfel, vineri dupa-amiaza, va continua sa ninga in nordul si centrul Moldovei si in zona Carpatilor Orientali, iar vantul va mai avea intensificari indeosebi in jumatatea sudica a Moldovei, viscolind si spulberand zapada.

Potrivit ANM, intensificari temporare ale vantului vor mai fi si in Muntenia si Dobrogea, iar in Transilvania va continua sa ninga.

Meteorologii mai spun ca, incepand din noaptea de vineri spre sambata si pana duminica, temporar vor fi ninsori si intensificari ale vantului in sudul si sud-estul tarii.

Dupa 3 zile cu soare si temperaturi blande, iarna se intoarce stapana peste Romania.  Pregatiti-va pentru fenomene extreme: viscol puternic, zapezi, ploi, dar si lapovita cu polei.

De vineri si nordul Moldovei, unde iarna a facut prapad la inceputul acestei luni, intra sub avertizare.Primele zapezi au cazut inca de miercuri seara in Pasul Prislop, trecatoarea care leaga Maramuresul de Moldova. Circulatia a fost blocata cu orele pe ambele sensuri.

In trecatoarea aflata la peste 1400 de metri altitudine stratul de zapada masura cativa centimetri. Aici, traficul pe Drumul National 18, intre judetele Maramures si Suceava, a fost blocat, dupa ce un autotren, care nu era echipat pentru iarna, a derapat.Cei mai multi dintre soferii de TIR au tras pe dreapta si au renuntat sa treaca prin Pasul Prislop.

Un alt autotren a fost remorcat pana in varf de o autospeciala de la deszapezire.

Si in Pasul Gutai s-a circulat ingrozitor. In doar cateva ore zapada a acoperit soseaua si in zona Tihuta, iar drumarii au iesit cu utilajele pe traseu.

Pentru ca cele mai mari probleme sunt asteptate in Moldova, autoritatile din Mures au trimis in judetul Iasi o autospeciala pe senile.

Vehiculul este foarte util in cazul in care vor exista persoane blocate in nameti, la care nu se poate ajunge cu alte mijloace de transport.

Potrivit meteorologilor, vremea rea va tine pana la sfarsitul saptamanii mai ales in sudul tarii.

Citeste si:

Romania, pe locul 5 in lume la viteza la Internet. Ce tara are cea mai tare conexiune

Mostenitorul imperiului Swarovski da o noua stralucire cristalelor sale, dupa o traditie de 117 ani

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Iarna a pus stapanire pe nordul tarii. Pasul Prislop a fost blocat pe ambele sensuri trei ore
Iarna a pus stapanire pe nordul tarii. Pasul Prislop a fost blocat pe ambele sensuri trei ore

In nordul tarii a inceput sa ninga de miercuri seara si traficul rutier se desfasoara cu dificultate. Pasul Prislop a fost blocat
pe ambele sensuri timp de trei ore, dupa ce un TIR a derapat si s-a oprit de-a latul soselei.

ANM a emis cod galben de ninsori si viscol in sudul, estul si nordul tarii, astazi si maine
ANM a emis cod galben de ninsori si viscol in sudul, estul si nordul tarii, astazi si maine

Dupa cateva zile frumoase, iarna trimite viscol si ninsori peste aproape toata tara. Atenti la prognoza, responsabilii au convocat la Guvern Comandamentul pentru situatii de urgenta.

Codul galben de ninsori si viscol, modificat. Vezi zonele vizate si prognoza meteo pe trei zile
Codul galben de ninsori si viscol, modificat. Vezi zonele vizate si prognoza meteo pe trei zile

Sambata ramanem cu vremea inchisa, apar precipitatii in multe zone, iar temperaturile continua sa scada. Vantul va continua sa prezinte intensificari. Cel mai tare va sufla la munte, pe unde va viscoli ninsoarea sau va spulbera zapada depusa.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.