Autoritatile italiene au lansat o alerta in UE avertizand populatia sa nu consume produse Bradet. Reactia producatorului

Ultimul update: Luni 21 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 18 Martie 2016 12:33
Categorie: Actualitate

Suntem in plin scandal european in jurul produselor romanesti depistate cu E.coli. Italia a alertat intreg spatiul comunitar asupra pericolului pe care l-ar reprezenta branza romaneasca de burduf, iar presa din peninsula mentioneaza fabrica ''Bradet''.

In urma analizelor facute si cei de la Agentia Sanitar Veterinara anunta ca au gasit bacteria care a produs atatea imbolnaviri, inclusiv intr-un cascaval obtinut din lapte de vaca. Rusinos este ca avertizarile la nivel european, vin din partea altui stat, nu din partea tarii noastre, care ar fi trebuit sa faca acest lucru inca de acum o luna si jumatate.

Notificarea dinspre Italia, catre toate tarile europene, a plecat in data de 16 martie. Italienii precizeaza ca sunt probleme cu branza de burduf din lapte de oaie, fara sa mentioneze insa brandul. Alerta vorbeste insa despre bacteria E.coli O26 care produce toxina periculoasa si provoaca sindromul hemolitic uremic.

Amalia Serban, Ministerul Sanatatii: ''Specialistii din Italia au putut evidentiza, probele au fost pozitive, de la familie probele sunt in lucru, iar de la produse a fost identificata E.coli O26, pozitiva pentru verotoxina 1 si 2."

Mult mai directa si categorica, presa din Italia este scandalizata de analize si mentioneaza fabrica. Totul dupa ce un copil de 1 an si 2 luni care locuieste cu parintii sai romani in Florenta s-a imbolnavit.

Trei angajati ai fabricii de lactate Bradet, depistati cu E.coli care duce la SHU. Rezultatele, ASCUNSE timp de 4 zile

Patronul fabricii Bradet spune ca a cerut si el analize in Italia, din acelasi lot, dar rezultatele se contrazic.

Marius Badea, patronul fabricii de lactate: "Au buletine bune. La acelasi laborator la care astazi aceeasi smantana cu acelasi lot ni se spune ca este proasta! Oare cum sa mai comentez, oare cum sa mai spui ceva?”

Parintii copilasului precizeaza ca medicii din Italia i-au depistat celui mic sindromul hemolitic uremic.

Tatal copilului: "Rezultatele sunt partiale, dar intr-adevar arata ca cel mic s-a imbolnavit de la branza. A fost gasita aceeasi tulpina ca la copiii din Romania.”

Autoritatea de Sanatate din Italia a lansat imediat o alerta alimentara, mai ales in regiunile Campania, Toscana si Lazio. Si a avertizat populatia sa nu consume produsele Bradet. Italienii au cerut totodata verificarea retragerii tuturor produselor acestui producator. "Daca ai cumparat deja, nu le consuma, ci adu-le imediat inapoi in magazin! Pericol de intoxicatie!" - scrie presa din peninsula.

Ministrul Agriculturii, cel care a spus de la bun inceput ca sunt probleme la Bradet, explica ce trebuia facut. Produsele contaminate ar fi trebuit retrase de pe piata, returnate la fabrica si distruse. Mai mult decat atat, Romania ar fi trebuit sa informeze toate tarile in regim de urgenta, inca de la primele imbolnaviri.

Achim Irimescu: "Este responsabilitatea ANSVSA, are o celula care trebuie sa introduca in sistem toate problemele care pot afecta sanatatea publica. Repet, aceste institutiii ANSVSA si Ministerul Sanatatii isi fac datoria, sa speram ca au fost erori accidentale.”

Cei de la ANSVSA sustin ca au dat alerte. De pilda, inca din data de 7 martie, au gasit E.coli dar intr-un calscaval produs Bradet. Au anuntat acest lucru abia astazi.

ANSVSA: "Sunt retrase pe lanturile comerciale, exista posibilitatea sa mai fie in casele proprii. Dar pe aceasta cale ii anuntam ca nu trebuie sa consume produsele incriminate."

Din Romania au fost retrase in total peste 20 de tone. Autoritatile europene au cerut retragerea produselor Bradet si din alte state. Din Spania peste 10 tone, Italia 6,5 tone, Germania 1,4 tone si Belgia 1,1 tone.

Marius Badea: "Saptamana trecuta a fost o manifestare majora a fermierilor din Italia impotriva branzeturilor romanesti care considera ei ca sunt contrafacute si le-au invadat piata cu preturi mici."

Exporturile de lactate dinspre romani catre tarile europene ar putea fi afectate pe termen scurt, crede ministrul agriculturii. Numai in Italia mergeau anul trecut 1600 de tone de lactate din tara noastra.


 

Controverse in cazul lactatelor Bradet. Directorul firmei:

Controverse in cazul lactatelor Bradet. Directorul firmei: "Daca pleca de la noi un aliment periculos, era epidemie"

stela popescu

Trupul neînsufleţit al actriței Stela Popescu, depus la capela Mănăstirii Cernica

Andreea Marin, despre ultima apariție a Stelei Popescu: ”Nu suntem doctori”

Carne expirată de 3 ani descoperită la un magazin din Capitală. Marfa, depozitată în spații insalubre

Soluția comercianților pentru a vinde în continuare citrice tratate cu pesticid periculos

Românca abuzată timp de 10 ani în Italia a vorbit cu mama ei. Primele cuvinte pe care i le-a spus

Kovesi, interviu pentru Euronews: ”Atacuri de necrezut” încearcă să deraieze campania anticorupţie. AUDIO

Liviu Dragnea

Dragnea află săptămâna viitoare dacă scapă de sechestrul pe avere

Papa Francisc, membru de onoare al Academiei Române

Două minore din Sighișoara dispărute de 3 zile. Cu cine s-ar fi împrietenit, recent, pe Facebook

Oana Pellea, despre ultima apariție a Stelei Popescu: ”Nimeni din sală nu a înţeles că începuse să moară în faţa lor”

Filmul ultimelor zile din viaţa Stelei Popescu. Cum şi când a murit de fapt actrița

Românca sechestrată și violată în Italia, sub supravegherea medicilor. Copiii, internați într-un centru specializat