Băutura care va fi mai savuroasă grație gerului din primăvară. Ce preț va avea
Palinca de prună va fi la mare preţ anul acesta. Din cauza îngheţului din primăvară, mulţi pruni au rămas fără rod. Fructele care s-au făcut totuşi s-au copt pe secetă, aşa că licoarea va fi una aparte, mai dulce dar şi mai scumpă.
Situaţia este valabilă şi în cazul dulceţurilor.
Cornel Mihele a moştenit de la bunicul său o livadă şi o pălincărie în satul Bucium din Bihor. Anul acesta, însă, prunii au fost loviţi de îngheţ, aşa că a fost nevoit să cumpere fructe de la un vecin.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cornel Mihele, producător de palincă: "Care s-au făcut sunt foarte frumoase şi bine dezvoltate, de aceea iese şi o palincă foarte bună în zona noastră. Când se coc aşa, mai pe secetăcantitatea de palincă este de calitate foarte bună, aromată şi are un gust foarte bun."
Pălincăria este jos, în sat. Cazanele nu au fost încă montate dar mai este timp. În mod normal, omul face cam 700-800 de litri de palincă în fiecare an însă la toamnă, va fierbe mai puţin de jumătate. Un litru de palincă de prună se vinde de la 25 de lei în sus.
Şi în judeţul Buzău, producţia de prune este mică după primăvară capricioasă.
Petre Grivu director Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa: "Din păcate şi la specia prun producţia din acest an este mult diminuată datorită îngheţului din primăvară. Dacă anul trecut vorbeam de o producţie medie de 15 tone la hectar, anul acesta cam circa 5-6 tone vom obţine dar sperăm să recuperăm o parte din pierderile cantitative printr-o calitate deosebită a fructelor."
De altfel, în cele mai multe zone din ţară sunt probleme mai puţin la Cireșoaia, în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Bala Tamaș, pomicultor: "Anul acesta, prunele noastre sunt extraodinar de frumoase. Uitaţi ce producţie mare şi prunele, fructele, sunt foarte mari."
Cum cererea o să fie mare fructele care în mod normal se vindeau cu un leu kilogramul vor costă dublu.
Pomicultorii vor face din prune nu doar palincă ci şi magiunul atât de apreciat de turişti. Gospodinele spun că cel mai bun este pus în valoare de un praf de scorţişoară.