Show total la comisia de ancheta a alegerilor din 2009. Mos Craciun si sufrageria lui Oprea, subiectele principale

comisia de ancheta a alegerilor din 2009
Inquam

Senatorul PSD Adrian Tutuianu l-a acuzat pe fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, ca a incalcat legea la alegerile prezidentiale din 2009, asistand la numararea voturilor din Ambasada.

O alta disputa in comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009 s-a iscat intre Tutuianu si Robert Turcescu, senatorul PSD lansand ironii cu privire la calitatea lui Turcescu de "ofiter", carora deputatul PMP le-a raspuns iritat.

"Eu socotesc ca era de datoria ambasadorului Romaniei sa asiste la incheierea procesului electoral. Ar fi fost complet iresponsabil sa ma duc sa ma culc, in conditiile in care aveam responsabilitatea de a vedea ca si aceasta parte a procesului electoral sa desfasoara in cele mai bune conditii (...) Am asistat la acest proces, fara sa intervin in vreun fel", a spus Teodor Baconschi, cu privire la seara alegerilor din 2009, la Paris, potrivit News.ro.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a afirmat ca ce a facut Baconschi a fost "pe langa lege".

"La numararea voturilor participa membrii Comisiei si pot, in mod exceptional, sa participe candidatii. N-aveati nici o calitate, nici alta", a spus el.

Citește și
Ana Maria Patru, presedinta AEP, este retinuta de politisti ai DNA dupa mai multe ore de audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Ploiesti, marti, 15 noiembrie 2016
Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Atunci de ce ma aflu aici, domnule senator? Daca nu aveam nicio calitate?", i-a replicat fostul ambasador al Romaniei de la Paris.

"Pai, nu stiu. Va aflati aici pentru a ne da relatii in legatura cu alegerile si uitati ca a rezultat un lucru (...) Ambasadorul, care nu avea nicio calitate de membru al Comisiei electorale, a participat la numararea voturilor", a continuat Tutuianu.

Ulterior discutiei, Baconschi a fost intrebat cum a ajuns ambasador la Paris si cine l-a sustinut in aceasta functie, intervenind deputatul PMP, Robert Turcescu. El a citat articolul 91 din Constitutie, potrivit caruia presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama ambasadorii.

"Domnule deputat, inteleg ca il reprezentanti pe domnul Baconschi?", l-a interpelat pe Turcescu presedintele Comisiei, Mihai Fifor.

"Nu, am vazut mirarea unor colegi, domnule presedinte, si-mi doream foarte mult sa-i ajut, la un moment dat. Pe domnul Tutuianu poate mai citeste Constitutia, stiti, ca intre colegi", a raspuns ironic Turcescu.

Senatorul PSD Adrian tutuianu l-a ironizat atunci pe Turcescu: "Sa inteleg ca intrarea dvs. are legatura cu pregatirea de ofiter? Eu nu v-am atacat niciodata".

"Uitati-va atent la dumneavoastra, domnule Tutuianu, si mai discutam", i-a replicat, iritat, Turcescu presedintelui Comisiei SRI.

Ontanu spune ca la Oprea nu i-a vazut pe Coldea si Kovesi: Nici pe Mos Craciun nu l-am vazut

Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu a declarat, la finalul audierilor de miercuri din Comisia de ancheta privind alegerile din 2009, ca el nu i-a vazut la intalnirea de la Gabriel Oprea de acasa pe Florian Coldea, George Maior sau pe Laura Codruta Kovesi, raspunzand ironic intrebarilor jurnalistilor ca "nici pe Mos Craciun" nu l-a vazut, dar alte declaratii nu poate face din cauza anchetei Parchetului.

"Am declarat ca eu nu am vazut in locuinta domnului Oprea pe domnul Coldea, pe domnul Maior si pe doamna Codruta Kovesi. Este o ancheta pe care o face Parchetul General si este nepublica la momentul de fata. Va deveni publica cat de curand, se va vedea cine a fost acolo, cat a stat", a spus Ontanu, la finalul audierilor.

El a comentat si acuzatiile aduse in timpul sedintei, ca, prin raspunsurile sale, duce discutia in derizoriu. "Pai au dus (audierile - n.r.) in derizoriu daca ma intreaba ce culoare avea mobilierul si daca era sufragerie sau...", a spus el.

Ontanu a precizat ca a fost invitat la Oprea acasa pentru ca era ziua sa de nume, a ajuns la ora 19.30 si i s-a zis "La multi ani!". "Eu am zis Multumesc si La revedere", a completat el.

Fostul lider UNPR a adaugat ca la vremea respectiva nici nu stia cum arata Florian Coldea, afland abia ulterior, de la televizor. El a negat si ca intalnirea de la Gabriel Oprea de acasa ar fi fost "o celula de criza".

"Este o prostie, iertati-ma ca va spun", a spus el.

Intrebat daca, totusi, din camera in care se afla, nu a auzit si alte persoane, care s-ar fi putut afla in incaperi diferite, Ontanu a raspuns ironic: "As vrea sa reiau ceea ce spunea un coleg de-al meu, primar de sector, cu care sunt prieten de dupa 1990 – pai eu eram Mos Craciun, ca sa ascult? Nu am auzit (...) Daca nu am vazut, vreti sa va spun ca am vazut? Nici pe Mos Craciun nu l-am vazut".

Discutii de o ora in Comisia de ancheta despre cum arata sufrageria lui Oprea si cum era mobilata. Ontanu: Avea o lustra

Membrii Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009 au discutat, aproximativ o ora, despre cum arata sufrageria lui Gabriel Oprea, dupa ce Neculai Ontanu a sustinut in audieri ca nu tine minte detaliile, parlamentarii fiind deranjati ca discutia este dusa in "derizoriu" si ca fostul lider UNPR ii sfideaza. Ontanu a sustinut ca era o camera obisnuita, in timp ce membrii Comisiei au cerut detalii despre mobilier, amplasament si tipul de sufragerie. Discutia s-a incheiat fara nicio concluzie.

Fostul lider UNPR a venit in fata Comisiei afirmand ca nu i-a vazut la intalnirea din 2009 pe Florian Coldea, pe Laura Codruta Kovesi sau pe George Maior. La insistentele parlamentarilor, care s-au intrebat cum de nu i-a vazut, in conditiile in care alti participanti sustin ca au fost acolo, Ontanu a inchis subiectul, afirmand ca nu poate da alte detalii, pentru ca este citat ca martor la Parchet. El nu a dorit sa spuna nici macar cat timp a stat la Gabriel Oprea acasa in 2009, desi zilele trecute a facut declaratii pe aceasta tema in fata jurnalistilor.

Senatorul USR Mihai Gotiu a incercat sa obtina informatii suplimentare de la Gabriel Oprea solicitandu-i sa-i "descrie casa domnului Oprea". "Nu-mi amintesc", a sustinut Ontanu.

Gotiu a parut deranjat de raspuns: "Consider ca martorul sfideaza comisia. Nu-si aduce aminte cum arata unde a fost".

Steluta Cataniciu (ALDE) a intervenit in discutie solicitand sa afle daca a fost in sufrageria lui Oprea, Ontanu spunand ca el a fost "in casa domnului Oprea".

"Ati intrat pe o usa. Casa aceea are doua niveluri, un nivel? (...) Cand ati intrat ati urcat niste scari sau ati mers intr-o camera? (...) Ati intr-un hol, intr-o camera, in alta camera?", a continuat Gotiu intrebarile, primind raspunsuri vagi, precum "am intrat pe usa principala".

"Motivul pentru care am pus aceste intrebari (...) este pentru a putea stabili daca domnul Ontanu ne minte sau nu cand spune ca nu a vazut pe nimeni la acea intalnire. Da, sunt case in care daca intri poti sa intri direct in sufragerie sau in alta camera sau sunt case care sunt deschise (...) Consider ca ceea ce se intampla acum este, pentru a treia oara pe ziua de azi, sfidare", a afirmat Gotiu.

Neculai Ontanu l-a ironizat pe senator, aducand in discutie o deja celebra poza, care l-ar infatisa pe Gotiu dormind pe plaja. "Daca un senator al Romaniei, intrebarea principala este aceea pe unde ati intrat in locuinta cuiva este relevanta atunci, iertati-ma, ca am serioase semne de intrebare (...) Nu eram sub influenta alcoolului, cum sunt unii, cazuti pe jos", a spus el, starnind reactii din sala.

"Nu inteleg ce vreti sa spuneti", a comentat Mihai Fifor (PSD).

"Am vazut intr-o publicatie. (...) Am tot respectul, dar... (...) As dori sa mi se puna intrebari firesti, normale, nu pe unde am intrat eu in casa domnului Oprea. Sigur ca pe usa am intrat (...) Daca raspunsul meu ca am intrat pe usa este nelalocul lui atunci ce sa spun, ca am intrat pe acopris?", a continuat Ontanu.

In discutie a intervenit din nou Steluta Cataniciu, facand referire la faptul ca Ontanu era al treilea general care trebuia audiat in Comisie: "Chiar daca aceasta comisie este coplesita de generalii care se perinda prin fata ei, as vrea sa va spun totusi ca parlamentarii nu sunt facuti la apelul bocancilor. Parlamentarii sunt alesi de romanii din aceasta tara".

Subiectul discutiei a fost atunci schimbat, insa Mihai Gotiu a revenit la tema sufrageriei, cerand ca Ontanu sa spuna "cum arata incaperea". "Ma gandesc ca totusi cateva elemente, mai mare, mai mic, un televizor...", a spus senatorul.

"Haideti sa va dau cateva elemente mai importante: sigur ca avea o lustra, nu stiu cum arata, dar avea", a raspuns, ironic Ontanu.

Steluta Cataniciu i-a cerut si ea lui Ontanu sa spuna daca era goala sau mobilata camera.

"Nu stiu cum ii spune, sufragerie, ce era camera respectiva. Era o camera mobilata din casa unui om (...) Credeti ca eu ma uitam atunci special ca sa ma intrebati dvs. dupa 8-9 ani ce era in camera domnului Oprea? Era camerei unui om, cum aveti si dvs.", a spus Ontanu.

"Dumneavoastra nu aveti de unde sa stiti cum am eu in camera", i-a raspuns Steluta Cataniciu.

In acel moment, in discutie a intervenit si presedintele Comisiei, Mihai Fifor: "Banuiesc ca toata lumea are, eu stiu, reprezentarea termenului de sufragerie. Cred ca nu e un cuvant nou pentru dumneavoastra, sufragerie", a insistat el.

La raspunsul fostului lider UNPR, ca "sufrageria unui poate sa arate intr-un fel" sau in altul, Fifor i-a replicat iritat: "Domnul Ontanu, haideti sa nu facem tipologia sufrageriilor din Romania".

Subiectul a fost din nou abandonat, iar in cele din urma audierile suspendate.

Fifor, despre audierea lui Oprea la comisia privind prezidentialele din 2009: Ii vom trimite o scrisoare procurorului general

Presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, Mihai Fifor, a declarat miercuri, la Parlament, ca-i va trimite o scrisoare procurorului general in care sa-l informeze cu privire la obiectivele comisiei, urmand a-i fi transmisa o noua invitatie si lui Gabriel Oprea pentru a se prezenta la audierile din Parlament.

In aceasta dimineata domnul Oprea m-a sunat, mi-a spus ca nu vine la comisie si ca ne-a transmis o scrisoare, ceea ce a si facut. Lucrurile eu zic ca sunt cat se poate de clare. La inceput, de la debutul activitatii comisiei noastre, am precizat ca pe Regulament si pe Hotararea Parlamentului Romaniei, obiectivele sunt cat se poate de clare in activitatea comisiei, ca nu se suprapunem in niciun fel pe obiectul anchetei Parchetului General. Prin urmare, noi consideram ca invitarea domnului Gabriel Oprea la comisie a fost una indreptatita si cat se poate de legala”, a afirmat Mihai Fifor.

El a mai spus ca membrii Comisiei ii vor trimite o scrisoare procurorului general, Augustin Lazar, in care ii vor prezenta obiectivele Comisiei, astfel incat Gabriel Oprea sa poate fi audiat, chiar daca exista o ancheta in curs a PiCCJ.

„Cu toate acestea, in cursul diminetii vom transmite o scrisoare procurorului general al Romaniei prin care aratam din nou obiectivele Comisiei de ancheta si, totodata, o sa trimitem o noua invitatie domnului Gabriel Oprea pentru a veni in fata Comisiei, pentru ca mi se pare ca acesta este mersul firesc al lucrurilor. Am decis sa trimitem aceasta scrisoare Parchetului General pentru a nu exista niciun fel de dubiu vizavi de faptul ca obiectivele Comisiei sunt cat se poate de clare si pentru a reaseza din nou lucrurile in matca lor asa cum trebuie”, a explicat presedintele Comisiei de ancheta.

Fifor a sustinut ca este „firesc” ca Gabriel Oprea „sa vina in fata acestei comisii”. Intrebat daca este posibil ca membrii Comisiei sa sesizeze autoritatile, in cazul in care Gabriel Oprea va refuza sa onoreze o noua invitatie, senatorul PSD a raspuns afirmativ.

Bineinteles ca da. Nu ne jucam de-a comisia, nu facem lucrul acesta”, a conchis Mihai Fifor.

Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisie de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care le cere membrilor comisiei sa ceara acordul prealabil al organului judiciar competent in vederea audierii sale, avand in vedere ca a fost audiat la PiCCJ, in calitate de martor, cu privire la acelasi subiect, intr-un dosar in care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem.

Seful STS, Marcel Opris, acuzat ca a dat dovada de "tafna si aroganta"

Deputatul PSD Liviu Plesoianu, membru al Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, afirma ca seful STS, Marcel Opris, a dat dovada de "tafna si aroganta" la audierile de luni.

Din acest motiv, el a anuntat ca va depune o initiativa legislativa pentru limitarea numarului de ani in care pot sta in functie sefii serviciilor secrete.

"Voi propune in mod categoric o modificare legislativa in sensul limitarii numarului de ani cat poate ocupa cineva functii de conducere in servicii. Dincolo de ce s-a vorbit efectiv azi (marti - n.r.) la Comisie (voi reveni cu detalii), tafna si aroganta suprema a directorului STS Marcel Opris sunt argumentul suprem pentru a introduce, prin lege, o limitare", scrie, pe Facebook, deputatul PSD, potrivit News.ro.

El afirma ca societatea trebuie protejata de "invartosarea si imbatosarea paroxistica a propriului ego in cazul celor care ocupa pozitii esentiale in stat".

Liviu Plesoianu a fost, cel mai probabil, deranjat de raspunsurile pe care Marcel Opris le-a oferit unor intrebari puse marti de deputat, cu privire la activitatea STS in noaptea alegerilor din 2009.

Plesoianu a sustinut ca da citire unui articol de presa care "circula" in spatiul public privind prezenta unor angajati ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale intr-un sediu al Transelectrica in noaptea de dinaintea alegerilor prezidentiale, care ar fi avut ca scop fraudarea scrutinului. Plesoianu nu a precizat sursa acestui articol, solicitandu-i insa un comentariu lui Opris.

Seful STS nu a dorit sa comenteze articolul, afirmand ca sunt acuzatii "neserioase", si a dat asigurari ca niciun angajat STS nu se afla intr-un sediu Transelectrica, fiind toti ocupati cu gestionarea tehnicii pusa la dispozitie institutiilor statului pentru organizarea alegerilor.

La insistentele lui Plesoianu, Opris a explicat ca, in baza unui protocol, STS detine tehnica in unele locatii ale Transelectrica, a carei fibra optica este folosita de Serviciu, insa nu poate oferi detalii, ele fiind confidentiale. Opris i-a recomandat lui Plesoianu sa ceara, fie direct la STS, fie prin intermediul Comisiilor de aparare - in fata carora Servicul raspunde -, informatii suplimentare in scris, urmand sa se stabileasca in ce masura ele pot fi acordate.

In decursul acestei discutii, Plesoianu nu a parut deranjat de raspunsurile sefului STS, afirmand ca este "datoria" lui sa puna aceste intrebari, avand in vedere controversele provocate de articolul de presa invocat.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Gabriel Oprea i-a anuntat pe parlamentari ca nu vine la comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009
Gabriel Oprea i-a anuntat pe parlamentari ca nu vine la comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009

Fostul vicepremier Gabriel Oprea i-a anuntat, printr-o scrisoare, pe parlamentarii din comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009 ca nu se va prezenta miercuri la audieri, asa cum era prevazut.

Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul
Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul

Fostul prezidentiabil Mircea Geoana a dat luni dimineata declaratii in fata Comisiei parlamentare de ancheta privind scrutinul din 2009. In schimb, Ana-Maria Patru nu a venit

Traian Basescu: Pe Geoana nu-l veti mai putea face niciodata presedinte, ati ratat. Baieti, cantati la alta masa
Traian Basescu: Pe Geoana nu-l veti mai putea face niciodata presedinte, ati ratat. Baieti, cantati la alta masa

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu ii critica, pe Facebook, pe ”baietii veseli” din media, din politica si din ”breasla analistilor”, din cauza scandalului SIPA, dar si a anchetei parlamentare a alegerilor prezidentiale din 2009.

Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009.
Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009. "Indicii de frauda masiva au fost in sectiile speciale"

Mircea Geoana, marele perdant al alegerior prezidentiale din 2009, si Viorel Hrebenciuc, seful sau de campanie din acea vreme au vorbit marti in fata parlamentarilor despre suspiciunile pe care le au legate de fraudarea scrutinului.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.