Ancheta in cazul pacientei moarte dupa o transfuzie gresita de sange continua. Adevarul inspaimantator care a iesit la iveala

×
Codul embed a fost copiat

La Politia Capitalei continua audierile menite sa faca lumina in cazul pacientei care a a murit la Spitalul de Arsi, dupa ce i s-a facut o transfuzie gresita de sange.

Cazul pacientei care s-a stins in Spitalul de Arsi dupa o transfuzie cu o alta grupa de sange scoate la iveala inca un adevar inspaimantator. Asistenta care a facut testele preliminare nu ar fi avut pregatirea necesara. Asta desi un ordin al ministrului Sanatatii a stabilit clar ca acest lucru intra in atributiile asistentelor. 

Ancheta a intrat intr-o noua etapa: cea in care este chemat in fata ofiterilor de la Omoruri personalul medical care a fost de garda in noaptea respectiva. Marti a dat explicatii una dintre cele doua asistente care au fost de serviciu.

Politistii si procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucuresti inca nu au pus vreo persoana sub acuzare, fiind asteptate rezultatele examenelor de laborator de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici” in cele doua dosare. Anchetatorii au cerut documentele medico-legale privind cauzele celor doua decese, astfel incat sa se stie daca faptele pot fi incadrate la culpa medical, au declarat, pentru News.ro, surse din randul anchetatorilor.

Anchetatorii au audiat, din 15 iulie pana in prezent, mai multi angajati de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, printre care seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, dr. Adrian Stanculea, asistenta sefa a aceleiasi sectii, si medicul Tudor Stancioiu, cel care l-a ingrijt pe barbatul care avea viermi intr-o rana.

Citește și
pacient filmat cu larve
Barbatul filmat plin de larve la Spitalul de Arsi a fost inmormantat. Ce spun rudele despre tragedie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Fiica barbatului care a murit la Spitalul de Arsi a fost audiata in 22 iulie si tot atunci ea le-a spus anchetatorilor ca vrea sa se constituie parte civila in dosar. Femeia a spus, dupa audieri, ca angajatii spitalului nu si-au facut datoria si sunt responsabili pentru decesul tatalui sau, transmitandu-le acestora: “Sa le fie rusine”.

Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi in rani de la Spitalul de Arsi, a fost audiata in 19 iulie, la Politia Capitalei, in calitate de martor, ea declarand ca se simte in nesiguranta si este obligata sa asiste neputincioasa la "un malpraxis generalizat practicat si girat de toate autoritatile". Camelia Roiu a declarat, dupa ce a fost audiata, ca in urma sesizarilor pe care le-a facut pentru neregulile din spital, nu numai ca situatia nu s-a schimbat, dar a primit si amenintari de la fostul director al Spitalului de Arsi si de la Alin Tucmeanu, in perioada in care acesta era secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

“Ma simt intr-o stare de nesiguranta totala, sunt obligata sa asist, neputincioasa la un malpraxis care este practicat si girat de toate autoritatile. (...) Am facut totul in beneficiul pacientilor si al lor (al celorlalti doctori, n.r.) pentru ca si ei, sunt convinsa, vor sa trateze pacientii in alte conditii, nu sa-i vada murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat sa vad atata moarte in jurul meu si sa asist neputincioasa la asa ceva”, a mai spus Camelia Roiu.

Medicul sustine ca rata de supravietuire in sectia de Terapie Intensiva este extrem de mica, de sub 10%, nu doar din cauza ranilor cu care vin pacientii, ci mai mult din cauza infectiilor nosocomiale. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti fac cercetari si in cazul pacientei careia i-a fost facuta o transfuzie gresita la Spitalul de Arsi.

Camelia Roiu spune ca asistentele erau fortate sa faca ilegal transfuzii, desi nu aveau specializarea respective, iar Unitatea de Transfuzii Sangvine (UTS) nu este autorizata. “Au fost foarte mari nereguli, in sensul ca unitatea de transfuzii nu era autorizata, asistentele au fost nevoite sa faca determinari de grup de sange, ele nefiind calificate in acest domeniu. Consider ca cea mai mare responsabilitate este a sefului UTS, care a girat aceasta activitate neautorizata si ilegala. (...) In garda respectiva, in noaptea, respectiva au fost doua asistente, una dintre ele am inteles ca a determinat grupul de sange si a facut compatibilitatea. (...) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reprosat dupa aia, cand au incercat sa spuna ca nu este treaba lor si nu pot sa-si asume aceasta responsabilitate si s-a reprosat de catre seful de sectie ca ele stiau din start, de la angajare ca vor face lucrul asta, desi in fisa postului nu este spus asa ceva. Adrian Stanculea este seful sectiei”, a precizat Camelia Roiu.

Un raport al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti pe tema igienei din Spitalul de Arsi a fost trimis, in 15 iulie, la Politia Capitalei, fiind depus la dosarul celor doua morti suspecte. Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie, suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, pana la remedierea deficientelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei. Ministerul Sanatatii preciza ca masurile pe care trebuie sa le ia spitalul sunt: igienizarea totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Si-a vazut tatal cu ranile acoperite de viermi, iar acum da Spitalul de Arsi in judecata. Ce le transmite femeia medicilor
Si-a vazut tatal cu ranile acoperite de viermi, iar acum da Spitalul de Arsi in judecata. Ce le transmite femeia medicilor

Rudele barbatului care s-a stins in Spitalul de Arsi cu larve pe el, au fost audiate vineri de politistii de la Serviciul Omoruri.

Barbatul filmat plin de larve la Spitalul de Arsi a fost inmormantat. Ce spun rudele despre tragedie
Barbatul filmat plin de larve la Spitalul de Arsi a fost inmormantat. Ce spun rudele despre tragedie

La trei zile dupa ce barbatul filmat plin de larve a fost inmormantat, rudele acestuia sunt scandalizate de felul in care a fost tratat bietul om.

Inca trei medici de la Spitalul de Arsi au fost audiati miercuri la Politia Capitalei. Ce le-au spus acestia anchetatorilor
Inca trei medici de la Spitalul de Arsi au fost audiati miercuri la Politia Capitalei. Ce le-au spus acestia anchetatorilor

Audierile in dosarul celor doua morti suspecte de la Spitalul de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri continua. Inca trei medici au fost cheamti sa dea declaratii la Politia Capitalei, in aceasta ampla ancheta.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.