2010-2013: Printre tensiuni politice, Romania iese din criza economica

proteste piata universitatii

2010 a fost unul din cei mai grei ani de dupa Revolutie. Tocmai cand sperau ca viata lor a devenit mai buna si ca nu se vor mai intoarce niciodata la saracia din anii.


An sarac, an bogat
2010 incepe totusi bine: FMI prognozeaza ca economia va creste mult peste asteptari. Asteptarile fiind ca practic nu va creste deloc. Ca dovada a cresterii, in martie se lanseaza Dacia Duster, primul SUV romanesc. Primim si un comisar european care nu se ocupa doar cu numararea pixurilor: Dacian Ciolos la agricultura. In februarie luam un “Urs de aur” pentru “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, un film pe care romanii nu prea se inghesuie sa-l vada, dar se bat sa faca glume pe baza titlului. Unirea Urziceni ajunge in 16-imile Ligii Europa dupa ce lua 8 puncte in Liga Campionilor.

Sperantele sunt insa curand spulberate de vestile proaste. 1 din 6 romani cu credite la banca intarzie cu plata ratelor, anunta Biroul de Credit. O veste care anunta saracie deopotriva pentru oamenii de rand si bancheri. In martie, seful FMI face o vizita-fulger in Romania ca sa ne anunte ca n-o sa iesim din criza si ca somajul va creste. Pe 1 aprilie, bucurestenii care circula cu autobuzul sau tramvaiul au parte de o surpriza: angajatii RATB au intrat spontan in greva, plangandu-se de salarii mici. Cu aceasta ocazie romanii afla si ce se intelege prin salarii mici la RATB: castigul mediu in aceasta regie e de 2.400 lei.


Presedintele anunta taierea salariilor si pensiilor
Lovitura sub centura o da insa presedintele Basescu. Pe 6 mai, dupa mai multe zile de speculatii, seful statului arunca bomba: salariile bugetarilor scad cu 25%, pensiile cu 15%, la fel si ajutorul de somaj. “Statul arata ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele cuiva subtirel, care e economia”, justifica Basescu masura.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ca urmare, in iunie Guvernul demareaza restructurarea sectorului public, care ar trebui sa se incheie in septembrie. Restructurarea e insa doar pentru unii – angajatii din spitale, scoli sau muzee. In regii bugetarii sunt pur si simplu mutati dintr-o institutie in alta, in Ministerele Turismului si Internelor se fac in continuare angajari. Totusi, in septembrie statisticile privind numarul bugetarilor ies cumva bine si premierul Boc are cu ce se lauda la FMI. Pe de alta parte, CCR decide ca taierea pensiilor e neconstitutionala. Asa ca Guvernul trebuie sa ia bani din alta parte.

La sfarsitul lui iunie, un nou soc: TVA creste de la 19% la 24%. Premierul se grabeste sa le dea romanilor si o veste buna: nu cresc totusi impozitele. „Abordam cu calm problema”, spune Emil Boc. Sindicatele se se incapataneaza insa sa nu o abordeze cu calm si ies in strada in toamna. Nici cursul valutar nu sta cuminte si leul scade la cel mai mic nivel din tot anul. Si nici Opozitia nu sta degeaba, mai ales ca in 2010 are lideri noi si ambitiosi, nerabdatori sa ajunga la putere.


Victor Ponta, noul sef al PSD; Crin Antonescu, al PNL
In februarie, PSD se debarazeaza de Mircea Geoana. Victor Ponta, un fost protejat al lui Nastase, devine noul presedinte al social-democratilor. Imediat mai multi lideri PSD parasesc partidul si se apropie de Basescu. “Fripturisti”, comenteaza Ion Iliescu.

O luna mai tarziu, schimbare la varf si in PNL: Crin Antonescu il detroneaza pe Tariceanu, un alt lider de partid uzat, la fel ca Geoana. Chiar si PC capata un nou presedinte: Daniel Constantin, devenit mai celebru drept “ala de la PC”.

Vezi evenimentele si in infograficul interactiv

Cu sau fara politicieni, viata merge mai departe. In aprilie, norul de cenusa de la vulcanul islandez Eyjafjallajokull ajunge deasupra Romaniei, dupa ce a paralizat traficul aerian in toata Europa. Aeroporturile din nordul tarii anuleaza toate cursele insa romanii refuza sa se panicheze, poate si din cauza ca nimeni nu reuseste sa pronunte numele vulcanului.


Incendiul de la Maternitatea Giulesti
In august are loc o tragedie enorma, pe care opinia publica o leaga de reducerile de personal din spitale. In incendiul de la Maternitatea Giulesti sase nou-nascuti au murit iar cinci au fost raniti. De vina, o improvizatie la instalatia electrica. Usa sectiei, incuiata, fiindca asistenta era in alta parte.

Pompierul care a ajuns primul la nou-nascuti povesteste: “Am luat un bebelus in brate, si-a deschis un ochisor albastru, micut, ca o boaba de piper. Sper si ma rog sa fie in viata. Acel ochi ma urmareste si acum. Nu pot sa ii uit privirea. Al treilea pe care l-am salvat era intr-un patut mobil. Din cauza flacarilor si temperaturii ridicate, patutul in care statea se incinsese si frigea tot”.


Dati afara din Europa - atat continentul cat si Liga
Nici romanii din afara tarii nu au motive de bucurie. La Moscova, un diplomat roman e retinut sub acuzatia de spionaj, apoi expulzat. Romanii nu pot lamuri scandalul, asa ca reactioneaza inteligent, expulzand si ei un diplomat rus la intamplare. In Franta, presedintele Sarkozy declanseaza un program de expulzare a romilor veniti din Romania si Bulgaria. Restul Europei condamna programul drept rasist; Sarkozy se apara spunand ca e indreptat impotriva „persoanelor care stau pe drumuri”.

Revenind in Romania, Sorin Ovidiu Vantu ajunge in septembrie in arest. Pagubitii FNI se cred razbunati cateva zile, pana cand omul de afaceri e eliberat. Si Steaua se crede calificata in 16-imile Liga Europa dupa ce conduce Napoli cu 3-0, apoi ia trei goluri de la italieni si ramane acasa.


www.Sport.ro

 

Anul 2010 aduce si disparitia tragica a Madalinei Manole, unul din primii idoli pop ai romanilor dupa Revolutie. Semn al vremurilor, subiectul ajunge pe prima pagina a tabloidelor si pentru o vreme o eclipseaza pe Elodia. Se stinge si Adrian Paunescu, care a reprezentant multe lucruri pentru romani: creatorul Woodstock-ului romanesc, „Cenaclul Flacara”, poet de curte, dar si politician post-decembrist contestabil.


Dezastru la Bacalaureat
Cea mai proasta veste vine insa in 2010 tocmai din invatamantul romanesc, cu care atatia ani ne-am mandrit ca produce olimpici si e practic pepiniera NASA. Bacalaureatul 2010 vine cu cele mai slabe note de la Revolutie incoace. Nici macar in degringolada de la inceputul anilor ’90 nu s-a intamplat ca o treime din absolventii de liceu sa pice.

In Bucuresti nu se ia niciun zece, in 11 judete din tara pica jumatate dintre elevi. In multe licee nu promoveaza nimeni. Ministrul Educatiei nu e insa nemultumit: „Acest Bacalaureat a aratat exact starea educatiei din Romania in anul 2010.”


Udrea si Roberta, femeile puternice ale politicii
In septembrie Guvernul este remaniat. Pleaca greii PDL Berceanu si Videanu. Trei saptamani mai tarziu 5000 de politisti se aduna in fata palatului Cotroceni, isi arunca caschetele si striga „Iesi afara, javra ordinara”. De iesit, iese Vasile Blaga, de la Ministerul Internelor. Asa ca mana forte in Guvern devine Elena Udrea.

Ministrii se schimba, masurile nepopulare raman. Tot in septembrie se voteaza noua lege a pensiilor, prilej cu care presedintele Camerei, Roberta Anastase, reinventeaza aritmetica, facand ca 80 de deputati sa fie egali cu 180, adica cvorumul necesar. Previzibil, o luna mai tarziu acelasi Parlament nu reuseste sa dea jos Guvernul la motiunea de cenzura. Mai ales ca in timp ce Roberta face minuni cu cifrele, presedintele Senatului, Mircea Geoana, nu reuseste sa se inteleaga nici macar cu colegii de partid, care-l suspenda mai des decat pe Basescu.

Si pentru ca oricum rezultatele de la Bac arata ca romanii nu sunt in stare sa faca copii suficient de destepti pentru standardele guvernantilor, la sfarsitul anului Guvernul ia bani si de la mame. In loc sa primeasca indemnizatie timp de doi ani, o vor primi doar unul, dupa care – la munca!


Liberalii si social-democratii se aliaza: apare USL
2011 incepe cu o alianta aparent suprinzatoare instre stanga si dreapta. Aparent surprinzatoare; cei cu memorie mai buna isi amintesc ca si Guvernul Tariceanu a fost sustinut de PSD. In februarie se formeaza Uniunea Social-Liberala, o alianta intre PSD, PNL si, sa nu uitam, PC. Ponta si Antonescu, autorii acestei apropieri, gandesc pe termen lung, dat fiind ca protocolul USL e valabil pana in 2020.

Pe termen scurt, insa, USL nu obtine niciun rezultat real. In martie isi incearca norocul cu o motiune de cenzura sustinuta de un urias miting al sindicatelor. Din 50.000 de oameni asteptati la miting raman pana la urma doar 2.000. Motiunea are si ea la fel de mult succes.


Opozitia are un start prost
USL se dovedeste propriul sau dusman. In sondaje, scade ca Fat-Frumos. Dezamagiti, oameni din primul esalon al USL se reorienteaza spre Basescu. Cea mai dramatica plecare e cea a lui Mircea Geoana: social-democratii incearca sa-l inlocuiasca la conducerea Senatului cu cineva mai loial partidului, dar la final se aleg cu Blaga in sef la Senat.

Probabil singurul moment bun pentru Opozitie este cel al discursului tinut de regele Mihai in Parlament. Invitat de liberali, boicotat de presedinte si premier, fostul suveran vorbeste despre “carmuitori respectati si priceputi”. O expresie pe care fiecare politician prezent la discurs o ia personal.

Fostii pesedisti trecuti in tabara presedintelui Basescu prospera. Sub denumirea UNPR, ei par sa se transforme incet-incet in partidul prezidential in timp ce in PDL greii partidului rup lantul cu fiecare ocazie. Chiar si asa, e clar ca 2011 nu e un an bun pentru Opozitie.


Recensamantul populatiei: putini si batrani
Pe 13 mai 2011 teoretic iesim din recesiune. Asa anunta oficial Institutul National de Statistica. Intre timp am mai iesit de vreo zece ori din recesiune, de fiecare data la fel de oficial.

Autoritatile nu se descurca mai bine nici cand e vorba sa-i numere pe romani. Pe 20 octombrie incepe al treilea recensamant al populatiei Romaniei dupa cele din 1992 si 2002, de data asta facut dupa standarde europene. Primele rezultate definitive apar abia in 2013. Si nu arata deloc bine: nu mai suntem 23 de milioane, ci doar 20 si un pic. Si tot mai multi dintre noi sunt batrani, in vreme ce numarul de nou-nascuti a scazut simtitor.

Nu doar putini si batrani, ci si saraci. In 2011, Produsul Intern Brut abia daca ajunge la nivelul din 2008. Nici nu-i de mirare, fiindca e anul cand finlandezii de la Nokia pleaca de la Jucu si se duc sa faca telefoane pentru Africa si Asia chiar in Africa si Asia. In disperare de cauza, premierul Boc pleaca in China dupa investitori. Romanii continua totusi sa puna benzina, asa ca Petrom obtine cel mai mare profit facut vreodata de o companie romaneasca, 887 milioane euro.


Americanii ne fac scut anti-racheta
Dar macar suntem aparati de americani. La zece ani de la evenimentele din 11 septembrie americanii decid sa se apere de viitoarele atacuri tocmai in judetul Olt. Scutul antiracheta de la Deveselu e gata, pe hartie, in 2011. In realitate, lucrarile incep insa abia doi ani mai tarziu. In replica, Rusia construieste in doar cateva saptamani radarul anti-racheta, capabil sa depisteze orice activitate a scutului.

Pentru a depista tentativele de frauda la Bac, Ministerul Educatiei instaleaza si el camerele video anti-copiat. Promovabilitatea scade de la 68% la 45%. Cele mai ingrijorate sunt universitatile, care nu mai au cui sa-i vanda diplome pe banda rulanta.

E drept ca si noi ne batem din rasputeri cu terorismul. Fregata “Regele Ferdinand” pleaca intr-o operatiune NATO impotriva Libiei, prima noastra operatiune navala de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Facem si autostrazi in Irak daca la noi in tara nu suntem in stare. Si nu doar noi, nici americanii de la Bechtel, asa ca ministrul transporturilor reziliaza o parte din contractul cu ei.


Cioran, Nationala si dinozauri
Se intampla si lucruri bune. Un om de afaceri roman cumpara la licitatie manuscrisele lui Cioran pentru 400.000 de euro si apoi le doneaza Academiei. Se inaugureaza Arena Nationala din Bucuresti, cu gazonul deja stricat din fabrica. In deschidere canta Inna, apoi Romania joaca cu Franta. Din pacate, jucam cam la fel de bine cum canta Inna, asa ca ratam calificarea la Campionatul European. Se redeschide Muzeul Antipa si sute de romani stau la coada sa vada fosile de dinozauri exact la fel cum parintii lor stateau la coada la tacamuri de pui.


Protestele din Piata Universitatii
2012 pare sa inceapa foarte rau pentru Opozitie. Un sondaj arata ca strutocamila socialist-liberala a scazut sub 50% din voturi. Apoi, pe 10 ianuarie, Traian Basescu il ataca intr-o emisiune TV pe secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD si unul din eroii post-decembristi ai Romaniei. Si isi taie singur craca de sub picioare.

In urmatoarele zile, tinerii bucuresteni, si numai ei, incep sa se stranga in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a-l sustine pe Arafat, dar mai ales, pentru a cere demisia. Demisia lui Basescu, a premierului Boc, a clasei politice in general. Li se alatura galeriile cluburilor de fotbal si protestele devin violente.


Opozitia, marele profitor al protestelor
Dupa o saptamana, liderii Opozitiei remarca, in fine, protestele si se gandesc sa le foloseasca cumva. Ludovic Orban se aventureaza in Piata Universitatii si cu greu scapa nebatut. Protestatarii isi clarifica pozitia politica: “PDL, USL, aceeasi mizerie”

Opozitia se agita insa degeaba, fiindca Puterea isi face rau singura, comportandu-se la fel cu Iliescu confruntat cu Golaniada. Semnalul il da ministrul de externe, care-I jigneste pe protestatari pe blog. E demis pe 23 ianuarie. Protestele continua. E nevoie sa pice capul premierului Boc pentru ca miscarea de strada sa se stinga, pe 6 februarie.


Cade guvernul Ungureanu, USL vine la putere
Pentru PDL demisia lui Boc e inceputul sfarsitului. Noul guvern Ungureanu, format din recrutat din esalonul secund al partidului, e sustinut fara convingere de greii PDL. Ungureanu nu-si face prea multi prieteni nici in randul alegatorilor dupa ce se rasteste la sisnistratii refugiati prin carciumi, trimitandu-i sa-si deszapezeasca in locul pompierilor si militarilor. In aprilie, o motiune de cenzura il da jos. Noul guvern va fi format de USL, care obtine majoritatea dupa un import masiv de politicieni din tabara lui Basescu. Incepe o noua epoca in politica.

Redescoperim politica
La fel ca in anii de dupa revolutie, in 2012 politica incepe iar sa-i pasioneze pe romani, chiar daca interesul e acum amestecat cu repulsie. Oamenii ies din nou in strada pentru revendicarile lor, ca in anii ’90 si urmaresc in mass-media luptele politice. Doar ca ziarele anilor post-decembristi au fost decimate de criza si de afecerile dubioase ale patronilor de presa, asa ca informatia vine mai ales de pe site-uri si bloguri, unele utilizate ca arme de catre politicieni.

Vezi evenimentele acestor ani si in infograficul interactiv

In mai, Ponta formeaza noul guvern, dar nu uita sa-i lase partenerului de alianta, Crin, blana ursului din padure – promisiunea ca-l va sustine la viitoarele prezidentiale. Nu e tocmai un moment fericit. Basescu ii cere sa gaseasca urgent o solutie la problema Rosia Montana si ii pune in brate acordul cu FMI.

La scurt timp incep scandalurile de plagiat: prestigioasa revista Nature il acuza pe premier ca si-a copiat lucrarea de doctorat. Ponta scapa basma curata, in schimb pica ministrul educatiei, tot pentru plagiat. Inlocuitoarea sa nici n-apuca sa intre in functie, ca i se descopera si ei un plagiat. Molima se extinde si in tabara cealalta: plagiat la procuroarea Kovesi, la Elena Udrea, in final pana si presedintele ajunge sa fie acuzat. Elevii care pica la Bac, la fel de multi ca in 2011, sunt indignati: “Premierul copiaza si nu pateste nimic, dar pe noi ne verifica la sange”.


Adrian Nastase la inchisoare, Basescu la un pas de demitere
Scandalul de plagiat e insa joaca de copii fata de ce i se intampla lui Adrian Nastase. Condamnat definitiv pe 20 iunie intr-unul din multele dosare pe care le are pe cap, fostul premier face un gest flamboiant atunci cand ii bat politistii la usa si incearca sa se sinucida. Supravietuieste insa si ajunge doar detinut si nu martir al justitiei basiste.

Tot ranit iese si presedintele din vara, insa doar in orgoliu. Mai intai, scandalul participarii la Consiliul European de la Bruxelles, unde pana la urma merge Ponta. In iulie USL schimba sefii Camerelor, apoi il suspenda iar pe Basescu. La referendum voturile sunt in favoarea demiterii, dar nu se intruneste cvorumul. USL castiga si alegerile locale si ia aproape jumatate din primariile din tara.


Dan Diaconescu cumpara Oltchim pentru popor
Cu aceasta ocazie apare si o forta politica noua – PPDD, partidul lui Dan Diaconescu, creatorul OTV. Desi la locale se descurca modest, Diaconescu isi face curand reclama pe spinarea lui Ponta cumparand la licitatie combinatul Oltchim. “Oltchim a redevenit pamant romanesc”, anunta Diaconescu, dupa care nu are bani sa si achite pretul pentru combinat si dispare pentru cateva luni, pana la alegerile parlamentare.

Jumatatea goala si jumatatea mai putin goala a paharului
Romanii nu se pot hrani insa doar cu politica. Seceta pune la pamant agricultura, care in 2011 a tinut in spate cresterea economica. Preturile mari pun la pamant reteaua de magazine Mic.ro si lasa zeci de orase de provincie fara supermarketuri. Suspendarea pune la pamant euro, care in iulie ajunge la 4,64 lei, de la 4,32 de la inceputul anului. Totusi, romanii nu se apuca de baut de suparare, asa ca Murfatlar intra in insolventa. Nici macar economia subterana nu mai e ce a fost: face 41 de miliarde de euro, dar ne intrec bulgarii.

Asa ca Ponta, dupa ce in Opozitie a criticat acordul cu FMI, se grabeste sa-i asigure pe oficialii Fondului ca nu va schimba o virgula din acord. Si primeste un miliard de euro. Lucrurile incep apoi sa arate ceva mai bine. La Jocurile Olimpice luam doar 2 medalii de aur dar la Salonul de Inventica de la Geneva luam 44 de medalii, confirmand ca avem o tara de ochelaristi, nu de atleti. Suntem printre primii in Europa care au 4G pe telefoane, desi inca nu stim prea bine ce e si cum se foloseste. Trimitem pe orbita primul satelit romanesc, desi la cateva saptamani dupa lansare il declaram “pierdut in spatiu”. Pe ruinele Mic.ro se deschid Mega Image-uri. Pana si insolventa cu scandal a Hidroelectrica e pana la urma o veste buna, fiindca oricum compania de stat era mai priceputa la pierdut bani decat la produs energie.


USL castiga alegerile; Basescu, la colt
La sfarsitul anului 2012 romanii se prezinta iar la vot pentru alegerile legislative. USL obtine doua treimi din locuri in cel mai mare parlament de pana atunci: 588 de senatori si deputatii. Alesii se tem chiar ca nu vor mai avea loc in Casa Poporului.

Chiar si PPDD scoate un scor senzational! 68 de parlamentari. UDMR, in schimb, iese de la guvernare pentru prima data din 1996. Legislativul se umple de figuri noi care intra rapid in folclor: Mihai de la Hi-Q, secretara lui Liviu Dragnea, invatatoarea grevista a foamei. Multi, dar nepopulari: doar un sfert dintre romani mai au incredere in Parlament, mai ales ca dintre noii alesi peste 20 au probleme mari cu justitia. Nu-i de mirare ca tot anul parlamentarii se vor chinui sa prinda o clipa de neatentie a opinie publice pentru a-si vota “superimunitatea”.


Scandalul carnii de cal
Cand paream ca suntem totusi pe drumul cel bun cu economia, anul incepe cu un scandal international care afecteaza exporturile romanesti. Britanicii gasesc carne de cal in lasagna cu vita produsa de o firma franceza cu carne romaneasca. Apoi toate tarile occidentale incep sa gaseasca carne de cal din tara noastra in cele mai diverse produse.

Colac peste pupaza, ambasadorul nostru la Londra incearca sa rezolve scandalul intr-o engleza impecabil de stricata. In cele din urma, de vina se pare ca era o firma olandeza, dar lumea nu va uita carnea de cal romaneasca. Mai ales ca in urmatoarele luni tot la noi izbucneste scandalul murelor de export cu hepatita si cel al puilor cu salmonella. Partea buna e ca si asa cheltuiam prea mult cu mancarea – statisticile spun ca avem cele mai sumpe alimente din UE raportat la venituri


Schimbari la varf
Protagonistii vietii politice raman aceiasi si in 2013: Ponta, incrancenat de scandalul plagiatului, Basescu, izolat politic dar decis sa nu se lase redus la un rol simbolic si Crin, partenerul tot mai incomod din USL. Jocul e simplu: nemaiavand nimic de pierdut, Basescu se aliaza cand cu unul, cand cu altul iar cand se satura, rupe prietenia.

Alte figuri ies din prim-plan in 2013. Dupa ce ajunge in Parlament ajutat de liberali, Gigi Becali ajunge si dupa gratii. Tot acolo risca sa ajunga si vicepremierul Dragnea, acuzat ca l-ar fi ajutat prea mult pe Victor Ponta la referendum si la alegeri. Dan Diaconescu ramane fara OTV, pe care i-l ia CNA, si fara PPDD, pe care i-l iau celelalte partide parlamentare. Corneliu Vadim Tudor e dat afara din propriul partid.


Strada, eroul anului 2013
Dar cel mai important personaj ramane, ca si in 2012, strada. Oamenii ies din nou la proteste si, chiar daca nu reusesc sa mai dea jos un Guvern, opresc, fie si temporar, doua proiecte economice contestate. Rosia Montana si Pungesti sunt cauzele care ii mobilizeaza pe romani, pe net si in viata reala, mai mult decat reusesc sa o faca partidele. Iar in Capitala, oamenii ies pentru a salva cladirile de patrimoniu ameninate de developeri sau de hiperactivitatea primarului Oprescu.

Chiar daca sloganurile anti-capitaliste par sa aduca aminte de anii ’90, in realitate Romania nu s-a intors in timp. Protestatarii din 2012 si 2013 nu se opun investitorilor straini pentru ca acestia vor sa le “cumpere tara”, ci fiindca pretul capitalismului si industrializarii li se pare prea mare.


Rosia Montana: oamenii protesteaza, politicienii tergiverseaza
Proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana ii scoate in strada pe romani in toamna lui 2013 in numar mai mare ca niciodata de la Golaniada incoace. In tara, oamenii cer oprirea proiectului, interzicerea cianurilor, includerea Rosiei pe lista UNESCO, demisia celor care au aprobat proiectul; la Rosia, minerii cer demararea exploatarii. 33 dintre ei se inchid in subteran si nu pot fi scosi decat cu premierul.

La fel ca in ultimii 15 ani, politicienii nu sunt insa dispusi nici in 2013 sa-si asume costurile unei decizii in acest caz. Daca spun „nu” exploatarii, vor avea de platit daune companiei; daca spun „da”, vor plati la alegeri. Nu-i de mirare ca in 2012, Basescu cere ca exploatarea sa se inceapa cat mai repede iar in 2013 il acuza pe premier ca a luat mita pentru a sustine proiectul. Ponta e si mai flexibil, schimbandu-si pozitia de la o saptamana la alta. In cele din urma, Rosia Montana e amanata pentru viitor, sub pretextul ca mai intai trebuie sa avem o lege a minelor.


Copilul sfasiat de maidanezi
Cazul lui Ionut, un copil de 4 ani ucis de caini intr-un parc din Bucuresti, indigneaza intreaga Romanie, deja furioasa din cauza Rosiei Montane. Oamenii cer sa se rezolve problema cainilor fara stapan, dar nimeni nu pare dispus sa-si asume eutanasierea acestora iar alte solutii nu se intrevad.

In plus, ONG-urile de protectie a animalelor iau partea cainilor, a caror eutanasiere le-ar lasa fara obiectul muncii. Cauza ajunge inclusiv la Curtea Constitutionala, iar in final se da o noua lege. Hingherii incep sa intre in actiune si se bat cu pensionarii pentru maidanezii de la bloc in timp ce scutierii se bat cu protestatarii pentru Rosia Montana si gazele de sist.


Revolta de la Pungesti
In octombrie, explotarea gazelor de sist din Vaslui de catre compania american Chevron ii scoate din case pe oamenii din comuna vasluiana Pungesti. Ei blocheaza drumurile de acces, se pun in calea buldozerelor Chevron si isi fac canal TV pe Internet.

Politicienii si economistii incearca degeaba sa-i convinga pe romani ca gazele de sist sunt viitorul si ca protestatarii de la Pungesti ne iau tuturor energia ieftina de la gura. In toata tara oamenii se solidarizeaza cu razvratitii din Vaslui; chiar si Casa Regala ii sustine. In decembrie, jandarmii inabusa violent „Miscarea de Rezistenta de la Pungesti”.


2013, anul recoltelor record
Una dintre cele mai importante vesti ale anului trece neobservata: Romania obtine cea mai buna recolta agricola din ultimii 40 de ani, care ajuta economia sa creasca mult peste asteptari. Autoritatile se jeneaza sa-si asume meritele, mai ales ca producatorii romani nu au nicio bucurie de pe urma recoltei; dimpotriva, preturile mici ii aduc la un pas de faliment. Si asta cu toate – sau tocmai pentru ca – avem grau cat sa facem paine pana in 2016.

Avem si alte recorduri. De pilda, de audienta: 7 milioane de telespectatori se uita la “Romanii au talent”. Fundasul stelist Chiriches se transfera pe o suma record in Marea Britanie si devine idolul romanilor pentru ca e primul fotbalist fara aere. Tenismena Simona Halep stabileste si ea un record, urcand 15 locuri in clasamentul WTA in 2013 In fine, se incheie un caz record, Elodia: polististul Cioaca e condamnat la 22 de ani de inchisoare.


Se reziliaza contractul Bechtel
Intre timp, romanii sunt condamnati sa-si iroaseasca vietile pe soselele tarii in lipsa autostrazilor. La propriu si la figurat, dat fiind ca suntem pe locul III in Europa la decese in accidente rutiere. In mai Guvernul reziliaza, dupa zece ani, pagubosul contract Bechtel. De pe urma acestuia nu doar ca nu ramanem cu o autostrada, ci mai platim si penalitati de 37 de milioane de euro.

Si nici macar hartia pe care e scris contractul nu ne mai ramane, fiindca autoritatile nu sunt in stare sa o gaseasca pe nicaieri. Asa incat, ca sa faca rost de alti bani pentru autostrazi, Guvernul anunta ca va mari accizele pe carburanti fiindca asa a cerut FMI.


Scapam din criza cum putem
Intre timp romanii se lupta sa iasa din criza cum pot. Unii incearca cu inventii. In 2013 inventam sangele artificial, primul joc pentru Google Glass, casa extensibila, curcubeul artificial. Altii, cu filme: “Pozitia copilului” se umple de premii la Berlin si ajunge printre favoritele la Oscar, in acelasi an in care se stinge insa si cel mai iubit regizor roman, Sergiu Nicoleascu.

Altii ies din criza facand masini: fabricile Ford si Renault transforma Romania in exportator de masini, dupa ce pana de curand ne laudam mai degraba ca suntem exportatori de textile si telefoane depasite. La sfarsitul anului, chiar si americanii declara Dacia “masina potrivita la locul potrivit” intr-o Europa lovita de criza.

Unii invata in 2013: 55% dintre candidati iau Bacalaureatul in vara, semnificativ mai multi ca in 2011 sau 2012. Iar altii cantaa: in ultima luna a anului, traditionalul colind al junilor de la noi intra pe lista patrimoniului UNESCO. Si asa, cu colinde, intram in 2014 cu speranta ca in 2013 n-am protestat pe strazi degeaba.

Poti vedea evenimentele din ultimii 24 de ani si in infograficul interactiv

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.