Explicatii stiintifice despre Mos Craciun, pentru copiii curiosi

Mos Craciun

Intrebarile despre Mos Craciun apar adesea inainte ca micutii sa implineasca cinci ani. Cum reuseste sa parcurga intreaga lume intr-o singura noapte? De unde stie ce ne dorim? Iata cateva explicatii.

Exista raspunsuri rezonabile la multe intrebari privitoare la misiunea Mosului din noaptea de Craciun.

Partea mai greu de explicat a explicatiilor ar fi aceea ca stiinta folosita este dincolo de intelegerea unui copil de 6 anisori. Majoritatea studentilor nu inteleg cum se formeaza o gaura de vierme (wormhole), dar niste pusti de gradinita... Oricum, copiii vor pricepe in mare ce li se explica, mai ales ca totul este pus in termeni cat se poate de seriosi, scrie Gizmodo.

Cum reuseste sa duca atat de multe cadouri intr-o singura noapte?

Intr-un film recent, Arthur Christmas, totul este descris ca fiind o operatiune ca cele militare, facuta cu tehnologie inalta, la nivel global. Insa in Miracolul de pe Strada 34, un film din 1994, Mosul spunea ca poate incetini timpul, iar sania sa poate merge cu o viteza uluitoare. Cu toate acestea, nicio astfel de tehnica nu-l poate duce pe batranul Mos in toate casele de pe Pamant in 24 de ore.

Citește și
Copil Mos Craciun
Povestea baietelului de 11 luni care a a primit un "cadou" mortal de la Mos Craciun
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Asa ca Mos Craciun cu siguranta foloseste "gaurile de vierme", asa-numitele "wormholes". Adica tuneluri prin spatiu si timp care permit calatorilor sa "sara" dintr-o parte in alta a cosmosului - sau, in acest caz, dintr-o parte in alta a cartirului, a continentului. Ca sa nu trecem la lectii de gravitatie sau relativitate, faceti urmatoarea experienta: luati o bucata de hartie si desenati pe o jumatate casa voastra. Pe jumatatea opusa desenati casa unui prieten. Trageti o linie dintr-o parte in alta a foii, care sa reprezinte drumul traditional. Ruta pe care Mosul ar parcurge-o in sania sa zburatoare. Acum indoiti coala de hartie la mijloc, astfle incat casele sa fie spate in spate, fiecare pe cate o parte.

Le puteti spune copiilor ca Mosul se foloseste de cunostinte stiintifice esentiale si avansate ca sa aiba acces la o altfel de harta a universului, una care contine drumuri pe care majoritatea oamenilor nu le stiu.

Cum face Mosul toate astea, fara sa fie vazut?

In mod categoric, costumul sau ii permite sa fie invizibil. Din nou, a explica exact cum functioneaza invizibilitatea poate fi destul de greu. Vedem totul in jurul nostru pentur ca obiectele si oamenii si plantele emana lumina. Cand vrea sa se ascunda, cu ajutorul costumului sau Mosul devine invizibil reflectand lumina din camera. Exista atatea materiale in laboratoarele de cercetare astazi, dar ar fi bine ca cei mici sa vada un exemplu de camuflaj mult mai simplu, in video de mai jos:

De unde stie daca am fost bun sau neascultator? 

Ideea ca cineva sa-ti urmareasca fiecare miscare este inspaimantatoare pentru orice adult, dar copiii se pot impaca usor cu ea. Daca le spui ca exista un spiridus care este deghizat in papusa si care are misiunea de a-i supraveghea tot timpul si de a-i spune Mosului cate poze sau fapte bune a facut, sunt fericiti. Cu toate eacestea exista si o explicatie mult mai buna - aceea ca Mosul are o flota de drone, ca fiecare inregistreaza video si audio HD, apoi transmit datele, via satelit, la Polul Nord. Daca micutii au dubii, iata un video care le va spulbera indoielile:


Mos Craciun este intr-adevar nemuritor?

Bineinteles ca nu. Este doar foarte, foarte batran. Si daca micutii vor sa afle cum de a trait atat de mult timp, incercati o analogie cu masinile. Cand o piesa a masinii se strica, o ducem la service si o inlocuim, iar masina va functiona in continuare. Asa si Mosul - cand are nevoie de un anumit organ, chirurgii care au grija de el il inlocuiesc cu unul nou-nout, eventual crescut in laborator.

Cum reuseste sa citeasca atat de multe dorinte?

Desi este idilic sa ti-l inchipui pe Mos cum sta la biroul sau si citeste cu ochelarii pe nas, saci intregi de scrisori, asta ar dura o vesnicie. Copiii sunt impresionati de numerele mari, asa ca ati putea incerca ceva ipotetic. Daca Mosul primeste 10 milioane de scrisori si sta, in medie, 20 de secunde ca sa parcurga una si sa aleaga cadoul potrivit, toata treaba ar dura putin mai mult de 6 ani. Iar asta fara sa faca pauza. Probabil ca foloseste un scanner rapid de documente in tandem cu recunoasterea optica a caracterelor. Pe scurt, are un computer care-l ajutata sa puna cap la cap toate informatiile. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cele mai proaste filme de Crăciun. La ce să nu te uiți în perioada sărbătorilor
Cele mai proaste filme de Crăciun. La ce să nu te uiți în perioada sărbătorilor

De-a lungul timpului au fost lansate sute de filme de Crăciun, unele mai bune, altele mai proaste. Dacă plănuiți un maraton de filme tematice, consultați lista cu cele mai proaste filme de Crăciun, pentru a știi ce să evitați.

Povestea baietelului de 11 luni care a a primit un
Povestea baietelului de 11 luni care a a primit un "cadou" mortal de la Mos Craciun

Rory Davis, un copil din Marea Britanie, nu implinise inca un an, Craciunul trecut, cand a mers in vizita cu parintii lui, in pestera lui Mos Craciun. Doar ca in loc bucurie, baietelul a primit un "cadou" mortal.

Top 5 reactii neasteptate ale copiilor la darurile lasate de Mos Craciun. Tu ce ai gasit sub brad?
Top 5 reactii neasteptate ale copiilor la darurile lasate de Mos Craciun. Tu ce ai gasit sub brad?

Dimineata de Craciun si, in special, deschiderea cadourilor ar trebui sa fie un moment fericit, mai ales pentru pusti. Insa atunci cand sunt dezamagiti de darul Mosului, reactii neasteptate pot sa apara. Vezi un top 5 al celor mai amuzante imagini!

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Ia la cunoștință despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.