"Pozitia copilului", o realitate romaneasca premiata la Berlin.Cum a fost realizat in 7 ani de munca

×
Codul embed a fost copiat

"Pozitia Copilului" vorbeste deschis despre multe dintre realitatile romanesti si descrie cat se poate de curat relatia aproape bolnavicioasa dintre o mama si fiul ei.

Este greu de digerat, o recunoaste inclusiv regizorul Calin Netzer, care admite ca s-a inspirat si din experienta avuta cu propriii parinti.

Pelicula vine dupa 7 ani de munca si a costat peste 850.000 de euro. Filmarile au avut loc in Bucuresti, in locuri luxoase, atipice pentru filmele noastre de pana acum.

"Pozitia Copilului" vorbeste cu dramatism, emotie, dar si cu umor despre traumele copiilor sufocati de dragostea parinteasca.

Calin Peter Netzer, regizor: "Este vorba despre o relatie patologica intre mama si fiu, e vorba de complexul eodipian, e freudiana, asta este baza filmului. Povestea este atat de bine primita pentru ca este o poveste universala".

Citește și
Calin Netzer
Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cornelia, in interpretarea Luminitei Gheorghiu, este o mama hiperprotectiva cu fiul sau adult, pe care il controleaza maladiv in tot ce face. Din pacate, talentata actrita a lipsit sambata seara de la festivitati.

Ada Solomon, producatoarea filmului "Pozitia copilului": ''Rolul pe care il face Luminita Gheorghgiu este, cred, aproape fara egal in cinematografia romaneasca". 

Bogdan Dumitrache este cel care il interpreteaza pe Barbu, un barbat in numele caruia dicteaza mama.

Bogdan Dumitrache, actor: "Mai tot personajul nostru este intr-o situatie extraodinara, nu ordinara. M-am regasit la nivelul in care fiecare avem o mama cu parinti care ne-au rasfatat sau ne-au certat, de aici mai departe, la situatiile filmului, a fost un exercitiu de imaginatie destul de greu".

Pelicula este totodata o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan. Iar numeroase scene evidentiaza coruptia din Romania, cand vine vorba de posibilitatea unei pedepse cu inchisoarea.

Cristian Tudor Popescu: "E un film de actualitate si asta e important. Pleaca de la ce traim, de la ce am vazut la televizor de zeci de ori: un baiat de douazeci si ceva de ani, cu o masina de mare putere pe care n-a cumparat-o el, apasa pe pedala si omoara pe cineva".

Socati de astfel de scenarii, occidentalii scriu ca regizorii romani isi merita locul pe acelasi covor rosu cu nume uriase ale cinematografiei ca Wong Kar Wai, presedintele juriului din acest an.

Calin Peter Netzer, regizor: "Wong Kar Wai mi-a spuns ca e o capodopera si ca e sincer... Mi-a strans mana 2 minute".

Calin Peter Netzer este un regizor al tinerei generatii. Aproape 10 ani a trait in Germania. S-a intors acasa in 1994, iar diploma de regizor de film a obtinut-o la Bucuresti, in 1999, ca licentiat al UNATC. "Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al sau, dupa extrem de apreciatele ''Maria" si "Medalia de onoare".

Cristian Tudor Popescu: "Calin s-a uitat in sine. Fiind si el un tanar, si-a cautat in el ce il apasa, ce il roade mai tare, si-a racait ranile din interior. Are elemente autobiografice acest film si atunci a rezultat un film adevarat. Daca va face filme despre viata romanilor de astazi, trecute prin prisma sensibilitatii lui care uneori poate fi chiar maladiva, poate sa faca lucruri deosebite in continuare".

Filmul "Pozitia copilului" a fost vandut deja in multe tari, printre care Germania, Franta, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA si Taiwan. In Romania, va avea premiera oficiala pe 7 martie, iar in cinematografele noastre va rula din 8 martie.

CITESTE MAI MULT PE ACEST SUBIECT:

- Sansele ca "Pozitia copilului" sa ajunga la Oscar. Cum a fost primita echipa filmului in Romania

- "Pozitia copilului", o realitate romaneasca premiata la Berlin.Cum a fost realizat in 7 ani de munca

- Interviu cu CTP, despre Ursul de Aur castigat de "Pozitia Copilului": "E un miracol ce se intampla"

- Victor Rebengiuc despre Ursul de Aur: "Este inca o dovada a fortei cinematografiei din Romania"

- Filmul “Pozitia copilului” va fi difuzat la cinema in 9 tari din Europa. Cum e laudat la Hollywood

- "Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Filmul “Pozitia copilului” va fi difuzat la cinema in 9 tari din Europa. Cum e laudat la Hollywood
Filmul “Pozitia copilului” va fi difuzat la cinema in 9 tari din Europa. Cum e laudat la Hollywood

Victoria filmului "Pozitia copilului" la editia 2013 a Berlinalei a fost salutata de presa internationala, care a remarcat calitatea deosebita a filmului si a jocului actorilor din distributie.

Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania
Calin Netzer:Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania

Regizorul Calin Peter Netzer a declarat ca trofeul Ursul de Aur primit de filmul sau "Pozitia copilului" la editia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar si pentru Romania.

"Pozitia Copilului", filmul regizorului roman Calin Netzer, a CASTIGAT trofeul Ursul de Aur

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.