Spagile in spitale, traditie la romani. Catalog 2011

Plata servicii

Pentru o operatie pe cord, sumele platite la negru medicilor pleaca de la 2.000 de lei si pot depasi 5.000 de lei. O operatie la uretra ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariana sare de 1.000 de lei. Cu toate astea, acest sistem ilegal e traditie la noi.

Romania Libera: La urologie, la Spitalul Fundeni, un barbat isi asteapta randul la medic pe culoar. In urma cu o luna de zile a suferit o operatie la uretra, pentru care a dat aproape 3.000 de lei. „Macar de-ar fi iesit operatia bine, dar nu pot sa urinez, iar acum trebuie sa ma internez din nou si sa fac alta operatie. Ar trebui sa dam banii la sfarsit, cand vedem ca operatia a fost buna", spune barbatul. La Institutul Oncologic Bucuresti, o consultatie se plateste cu 10-20 de lei, iar la fiecare sedinta de chimioterapie pacientii mai lasa in jur de 50 de lei. „Iti spun medicii cat trebuie sa dai, te invata si asistenta. Depinde si de cine face operatia, daca e o somitate... Acum, mai depinde si de cat poate sa dea omul, nu e o suma fixa. Unii vin cu alimente, daca sunt de la tara. Ar trebui sa se dezvete de spagi si noi sa nu mai dam bani, dar e un cerc vicios. Am intalnit insa un medic a carui asistenta mi-a spus sa nu incerc sa-i dau bani pentru ca ma da afara din cabinet", povesteste o femeie al carei sot fost operat de cancer in urma cu 10 ani, interventie care i-a costat atunci 1.000 euro.

Gandul: Seful Politiei Rutiere: ESTE POSIBIL SA MARIM LIMITA DE VITEZA IN ROMANIA. Care sunt conditiile Solutia pentru cresterea limitei de viteza pe drumurile din Romania este dezvoltarea infrastructurii rutiere, afirma seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita, intr-un interviu acordat ziarului gandul. "Recent, am decis impreuna cu autoritatile abilitate cresterea limitelor de viteza in 88 de localitati la 70 de km/h. In total, in Romania sunt aproximativ 130 de localitati unde limita de viteza este de 70 de km/h", spune seful Directiei de Politie Rutiera din IGP. "Potrivit Conventiei ONU, valabila peste tot in lume, in localitate limita de viteza este de 50 de km/h iar pe drumurile nationale viteza legala maxim admisa este de 90 km/h. Pe drumurile nationale deschise traficului international limita creste la 100 de km/h iar pe autostrada limita variaza intre 120 si 130 de km/h. Pot exista, insa, variatii, in functie de dotarile drumurilor si deciziile autoritatilor", a precizat Dinita.

Adevarul: Exodul medicilor: pleaca-ai nostri, vin basarabenii In timp ce doctorii romani pleaca in strainatate pentru salarii mai bune, locul lor este luat de cei din Republica Moldova. Medicii de peste Prut spun ca la Botosani sau la Cluj este Occident curat fata de conditiile din tara lor. In jur de 8.000 de medici romani au cerut aviz de plecare de la Colegiul Medicilor in ultimii trei ani, ­dintr-un total de 57.000, sustine presedintele organizatiei, Vasile Astarastoae. Pe langa ei, pleaca si asistente, tot pentru castiguri mai mari. In locul lor insa vin colegii de peste Prut.

Evenimentul Zilei: Gusa, Goagal-translator pentru Vanghelie Cozmin Gusa a devenit eminenta cenusie a lui Marian Vanghelie. Si traducatorul personal de engleza. Un pas important in cariera sa de strateg politic, de la consilier politic al prezidentiabilului Mircea Geoana. Obiectivul lui Gusa este sa-l relanseze pe Vanghelie pe orbita politicii mari. Vrea sa-i imprime o dimensiune internationala imaginii primarului de la 5. L-a dus la Washington si l-a introdus la Casa Alba. Urmeaza Londra, nu la regina, si apoi Israel. Vanghelie ministru de externe? "Nu ma pasioneaza, nu sunt din filmul asta. Pe mine ma intereseaza administratia locala", explica Vanghelie. Nu e niciun secret: Primaria Bucurestiului.

Citește și
Bartolomeu Anania
Inlocuitorul lui Anania. Cine va fi mitropolit al Ardealului
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Jurnalul National: Batalia cu statul, ca razbunare. A luptat pentru dreptul copiiilor la alocatia de stat Victor Tatoiu, sotul Monicai Tatoiu, a dat Ministerul Educatiei si Cer­cetarii (MEC) in judecata in 2005, pentru ca fiul sau, Victor Tatoiu jr, pe atunci elev in clasa a V-a la Ame­rican International School of Bucharest, nu primea alocatia de stat pentru copii. Tatoiu platea, pentru scolarizarea baiatului sau, peste 18.000 de dolari pe an. Cu toate astea, spune el, nu i s-a parut normal sa existe aceasta discriminare. "Fiul meu a primit alocatie pana la varsta de 7 ani de la Ministerul Muncii. Dupa aceea n-a mai primit nimic. Nu era vorba de bani, n-aveam nevoie de 7 dolari pe luna, cat era alocatia atunci, dar n-am inteles de ce se practica discriminarea asta. Pentru ca, spre exemplu, copiii de cetatenie franceza, sa zicem, care mergeau la scoala de stat in Romania, primeau alocatie", spune el. Totul a inceput pe 5 ianuarie 2005, cand Victor Tatoiu spune ca a realizat ca baiatul nu mai primise alocatia de patru ani.

Ziarul Financiar: Notarii: Apartament de trei camere in Unirii, 50.000 euro Un apartament de trei camere in Piata Unirii din Bucuresti este evaluat la 50.000 de euro conform ultimei grile a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), valabila pentru anul 2011, adica la jumatate fata de 2010 si circa o cincime fata de 2008. Scaderea brusca a preturilor este contestata de agentiile imobiliare, care afirma ca in realitate preturile la care se tranzactioneaza in prezent imobilele din Bucuresti sunt de cel putin doua ori mai mari. "Daca ar fi pe piata un astfel de apartament la 50.000 de euro la Piata Unirii s-ar vinde intr-o ora", a spus Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Publicatia notarilor are rolul de a stabili niveluri minime de fiscalizare, afirma Ilie. In prezent pretul de oferta al unui apartament de trei camere confort 1 la Piata Unirii este cuprins intre 90.000 euro si 145.000 euro, conform anunturilor postate pe internet.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Lupta pe fata intre taberele din PDL.Blaga va candida impotriva lui Basescu
Lupta pe fata intre taberele din PDL.Blaga va candida impotriva lui Basescu

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga isi pregateste terenul pentru candidatura la sefia PDL. Conform unor surse din partid, Blaga este hotarat sa participe la cursa pentru functia cea mai inalta din partid.

Inlocuitorul lui Anania. Cine va fi mitropolit al Ardealului
Inlocuitorul lui Anania. Cine va fi mitropolit al Ardealului

Trei ierarhi i-ar putea succeda lui IPS Bartolomeu: unul a fost acuzat de legaturi cu Securitatea, altul cu un grup de meditatie transcendentalista, iar celalalt este considerat lipsit de experienta.

MS inchide gaurile negre ale sistemului sanitar. Sindicatele se opun
MS inchide gaurile negre ale sistemului sanitar. Sindicatele se opun

Romania ramane doar cu jumatate dintre spitale, mai exact cu 250. Acest lucru nu este o pacaleala, desi decizia, va intra in vigoare de la 1 aprilie.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.