Esca și Escu. CTP, despre bolșevicii lui Lenin și PSD-iștii lui Dragnea: ”Îi paște pușcăria dacă nu le reușește lovitura”

×
Codul embed a fost copiat

Esca și Escu, episodul III. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii. 

În această ediție, cei doi jurnaliști au vorbit despre asemănările dintre bolșevicii lui Lenin și puterea guvernamentală PSD-ALDE din România, condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Astăzi, 7 noiembrie 2017, s-au împlinit 100 de ani de la instaurarea regimului comunist în Rusia, prin așa numita ”revoluție bolșevică”, sub comanda lui Lenin și Troțki.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că și în România se poate vorbi de ”ceva echivalent” cu ceea ce s-a întâmplat atunci în Rusia, din cauza regimului PSD-ALDE, care, deși în prezent mai atrage doar o minoritate în electoratul românesc, reprezintă o majoritate în Parlament.

Andreea Esca: Astăzi se împlinesc 100 de ani de la 7 noiembrie 1917, ziua în care bolșevicii lui Lenin au instaurat regimul comunist în Rusia. De ce ați vrut să vorbim despre acest subiect?
CTP: Pentru că e în actualitate. Pentru că e breaking news de vreo 10 luni în România, ceva echivalent cu ce s-a întâmplat în octombrie sau mă rog, în noiembrie, în stil nou, 1917.

Andreea Esca: Adică...
CTP: Hai să vedem, ce s-a întâmplat atunci. Un grup de oameni, mic, o minoritate, o minoritate chiar în interiorul mișcării de stânga din Rusia, a reușit să pună stăpânire pe cel mai mare stat din lume într-o noapte. De ce există o analogie cu ce s-a întâmplat la noi în 2016. Pentru că o minoritate a obținut o majoritate în Parlament în 2016 și acum încearcă să conducă România. De ce spun o minoritate? Pentru că actuala putere, adică PSD-ALDE, a fost votată cam de 18-19 % din numărul de votanți din această țară. 60% nu au fost prezenți și jumătate din cei prezenți la vot i-au votat. Deci ei sunt o minoritate care acum e în majoritate. De aici rezultă coliziunile cu strada, faptul că ies atâția oameni în stradă, ei vin de acolo din cei 60%, care nu au venit la vot.

Încă ceva. Atât Lenin și tovarășii săi, cât și domnul Dragnea și domnul Tăriceanu nu prea au alternativă. Îi paște pușcăria în cazul în care nu le reușește lovitura. Lenin era perfect conștient de asta, le-a și spus, vara, când a avut loc prima tentativă de preluare a puterii, dacă nu reușim, intrăm în pușcărie sau și mai rău, spânzurătoarea.

Mai putem identifica trăsături comune. De pildă, domnul Dragnea este asemenea lui Lenin, Dumnezeu pe pământ. Comunismul instituit atunci, în Rusia, e o religie atee, dar care își are Dumnezeul pe pământ. De ce spun asta? Pentru că doamna Rovana Plumb, membru marcant al partidului, a spus așa: Dacă domnul Dragnea zice că prețurile nu vor crește, atunci ele nu vor crește.

De asemenea, doamna Sevil Shhaideh, membru marcant în partid, ați observat că atunci când vorbește de domnul Dragnea dânsa este o persoană lichidă, adică transpiră și plânge tot timpul și se comportă aidoma tovarășelor și tovarășilor din Coreea de Nord, când vorbesc de conducător. În momentul când pronunță numele marelui conducător .. obligatoriu trebuie să izbucnească în plâns. Dacă nu izbucnesc în plâns îi paște pușcăria.

Andreea Esca: Credeți că sunt niște metehne ale comunismului pe care le-a păstrat clasa politică?
CTP: Da, sunt. Sunt, pentru că ele sunt recurente, nu dispar, de fapt, niciodată. Mai putem identifica, o să vedem cum funcționează mecanismul ăsta la scara istoriei, dar hai să mai identificăm niște aspecte comune bolșevismului și situației actuale din România. Încă ceva: dușmanul extern, capitalismul, imperialismul. Îl aveam atunci, îl avem și acum. Acum el se numește Soroș, multinaționale, Bruxelles-ul, ambasadele țărilor occidentale. Observați că niciodată nu apare ca un dușman extern Rusia. N-a fost menționată de domnii aceștia aflați la putere, ca un pericol pentru România. Totul e bine, n-aveam a ne teme, nu? Așa vorberau și socialiștii, comuniștii români, atunci, care considerau că viitorul acesti țări îl reprezintă Uniunea Sovietică, care va duce la destrămarea imperialismului românesc și sovietizarea României, pe care Lenin a menționat-o expres: România trebuie sovietizată, pe drumul spre sovietizarea Italiei.

Apoi, Lenin spunea că muncitorii nu au suficientă conștiință politică pentru a lupta cu patronii așa cum trebuie și a-i distruge. Trebuie să existe bolșevicii, care au experiență și conștiință politică și care trebuie să-i distrugă pe patroni, nu să negocieze cu ei. Deci sindicatele erau considerate niște împăciuitori, niște trădători ai cauzei proletariatului, care încearcă să ajungă la o înțelegere cu patronii. Deci Lenin se băga cu bolșevicii săi ca o pană între salariați, între sindicate, și patroni. Păi ce vedem acum? S-a trezit această guvernare să intre între patronat și muncitori, venind cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, la salariat, fără ca nimeni să le ceară așa ceva. Nu sunt de acord cu această măsură, culmea, nici sindicatele, nici muncitorii. Cei de la Dacia sunt din nou în stradă, nici sindicatele nici patronatele nu sunt de acord. Dar bolșevicii știu ei mai bine. Ei se bagă în această înțelegere posibilă și vor s-o sfărâme, pentru viitorul luminos al României, fără patroni.

De altfel, observați că această trecere a contribuțiilor, urmată de penalizarea, trecerea în regim penal a neplății contribuțiilor de către angajator, pentru că tot el trebuie să le plătească, este îndreptată împotriva patronilor. Adică, finalmente, se poate spune muncitorilor, proletariatului, uite domne, noi am vrut să vă dăm, patronii sunt de vină, d-aia nu aveți salarii crescute, fiindcă vă fură patronii. Petru că oricum nu au de unde să dea aceste salarii, 25 % creștere, din nou pământul făgăduinței, așa cum promiteau și viitorul luminos, pe care-l promiteau bolșevicii, și pe care ăștia nu pot acum să-l pună în act. Și atunci ce fac? Încearcă pur și simplu să zăpăcească oamenii cu aceste creșteri false salariale, și dacă le-ar da, ele ar fi false în sensul comunismului.

Andreea Esca: Ele nu se susțin real.
CTP: Exact. Ele nu au acoperire în economia reală, sunt date, de fapt, după criterii politice.

Cei care suțin acum ceva asemănător cu ce a fost înainte de 1989 sunt cei care au dus-o bine și relativ bine înainte de 1989. Și dacă vorbești cu ei, au o vârstă acum și ei sunt masa principală de votanți ai PSD-ALDE, dacă-i întrebi ei îți spun: da ce probleme erau pe vremea lui Ceaușescu? Eu pot să le spun: nu găseam substanțe organice în galantar, să cumpăr ceva de mâncare. Da de unde, nu-i adevărat, noi am avut întotdeauna. Și chiar aveau, pentru că a existat și această categorie de privilegiați. Aceștia sunt nostalgicii, cei care votează în momentul de față și care l-ar vota pe Ceaușescu fără să clipească. Dar tinerii ăștia votează, știți de ce, pentru comunism? Pentru socialism și comunism? Pentru că se acumulează în societatea capitalistă prea mari discrepanțe, prin mecanismul ei interior, la anumite intervale de timp, prea mulți oameni au prea mult și prea mulți au prea puțin.

Și când apare situația asta, ea oferă două opțiuni. Avem democrația liberală din America, să o luăm drept exemplu, și din ea evoluează fie comunismul, care înseamnă rectificarea brutală, sângeroasă, politică a economicului

Andreea Esca: Și care-ți vinde ideea că toți oamenii vor fi egali..
CTP: Deci o să luăm de la ăia care au și o să vă dăm vouă, care n-aveți. Asta se întâmplă cu tinerii care sunt frustrați, pentru că ei ajung mult mai greu să aibă: o casă, o situație socială, o mașlină .. Li se pun din ce în ce mai multe piedici și atunci ei văd această posibilă egalizare.

Andreea Esca: cred că sunt și dintre cei care nu aveau cine știe ce, dar li se părea suficient măcar faptul că aveau o casă. Și atunci, într-un fel îi înțelegi.
CTP: Îi înțelegi, sigur că da. Deci cât erau de puțini și de hotărâți Lenin și ai lui, care erau de fapt niște bandiți politici cu sânge rece, ei nu au venit din senin. Au veit pe o sitiașie de genul ăsta, pe o acumulare de frustrare și de ură în sensul inegalităților sociale grave în acel moment. Ori iată că în America, în templul capitalismului, 45 % dintre cei cei vin nu mai văd în capitalism o soluție. Mai mult decât atât, o cincime dintre americani îl consideră pe Stalin un erou. Dintre americani, nu dintre ruși, atenție! Iar mai mult de un sfert îi consideră la fel pe Lenin și, atenție, pe Kim Jong Un, în America.

Andreea Esca: Adică, ce-mi spuneți mie acum, la 100 de ani de la 7 noiembrie, foarte multă lume de peste tot se gândește la comunism ca la o variantă?
CTP: La comunism sau la naționalism sau și. Sunt cele două posibile ieșiri, am spus comunismul, și cea de a doua este: știți de ce n-aveți, iar ăilalți au? Din cauza unui țap ispășitor, care este evreul. Și acum la fel, Soroș ce este? Este și evreu maghiar. Ce poate fi mai rău pentru românași. Sau sunt musulmanii, sunt refugiații, sunt toți cei care vin acum din afară. Străinul. Astea sunt cele două soluții care apar, soluții politice, peste logica economiei libere, de piață, atunci când economia de piață acumulează prea multe contradicții și prea crude, interne, și asta este realitatea în clipa de față. E o realitate. Miza teribilă din 2008, 2009, care nu s-a sfârșit încă a fost de fapt o criză a celor cu bani foarte mulți, adunați foarte ușor, față de cei cu aproape nimic.

Mai avem o situație acum care vine din anticomunismul patologic. Deci avem comunism remanent în România, am spus, prin câteva caracteristici și, sigur, subordonarea politică a justiției, pe care se străduiesc domnii de la PSD-ALDE de 10 luni cu încăpățânare dementă să o realizeze. Adică, Lenin a procedat mult mai simplu.

Andreea Esca: E un fel de democrație.
CTP: E un fel de democrație. Lenin a spus clar, care justiție? Din acest moment eu sunt justiția, noi suntem justiția, tribunale revoluționare, împușcat fără discuție, nu mai stă, judecat împușcat! Care justiție? Justiția este burgheză. Ba mai mult, Lenin, ca să găsim iar o trăsătură comună, spunea: dacă vedeți un ins deștept, îmbrăcat cuviincios și care vorbește foarte bine rusește împușcați-l pe loc, pentru că nu e de-ai noștri. Avem și noi prin Guvernul ăsta niște unii ... sau prin putere niște unii, care vorbesc rău românește, deci sunt de-ai noștri? Avem. Ăștia nu erau împușcați atunci, scapă.

Voiam să vă mai spun doar atât. Că avem și manifestări de tipul anticomunismului patologic din America anilor 50. Macartismul. Vânătoarea de vrăjitoare din anii 50, când ce se întâmpla? Niște comisii ale Congresului american, instituite din inițiativa senatorului McCarthy, chemau pe oricine, pe oricare cetățean american, să dea socoteală în ce măsură are o treabă sau nu cu comunismul. Și, cei care refuzau, erau pasibili de tot ce este mai rău. Curtea Constituțională a României a decis acum că și noi doi, Andreea, putem fi chemați de o comisie parlamentară dacă așa consideră ea. Comisia aia poate să ne întrebe în legătura cu extragerea razelor de lună din castraveți, cum spunea Swift, deci în legătură cu orice, nu cu meseria noastră, nu cu instituțiile în care lucrăm! Nu, domne, în legătură cu orice. Noi suntem obligați să ne ducem acolo, să dăm socoteală. Asta este metoda macartistă din anii 50, pe care o vedem acum aplicată de Parlamentul României, cu sprijinul Curții Constițuționale.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”

Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției:
Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției: "N-am văzut nicio manifestare a opiniei publice"

Esca și Escu, episodul II. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca şi Escu. CTP:
Esca şi Escu. CTP: "Cea mai mare grijă a guvernării sunt hoții, tâlharii, violatorii, corupții"

Esca și Escu, episodul I. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu vor discuta în fiecare joi seară, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.