Ministrii cauta explicatii pentru criza citostaticelor, in timp ce bolnavii se sting cu zile

×
Codul embed a fost copiat

Odata diagnosticati cu cancer, bolnavii nu incep lupta cu boala, ci cu sistemul sanitar. Un sistem care ii omoara cu zile.

Ani de zile ministri dupa ministri au fost la conducere, dar n-au fost in stare sa gaseasca o solutie pentru ca citostaticele sa nu mai lipseasca din spitalele romanesti. Si in vreme ce ei cauta explicatii, bolnavii se sting cu zile.

In Romania, desi dreptul la sanatate e garantat prin constitutie, in spitale functioneaza doar legea supravietuirii.

In cazul lor nu este vorba de citostatice scumpe de ultima generatie, ci de cele comune, dar si cele mai eficiente in tratarea acestei boli.

Este criza citostaticelor ieftine, nu a citostaticelor scumpe.

Citește și
citostatistice
Ministerul Sanatatii stia din ianuarie ca va ramane fara citostatice pentru mii de bolnavi de cancer
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pacientii romani nu primesc citostatice de ultima generatie pentru ca sunt prea scumpe, iar cele ieftine au disparut de pe piata pentru ca distribuitorii nu mai sunt interesati sa le aduca.

"Eu ma lupt de ani de zile si am primit cele mai nastrusnice raspunsuri, printre care "Ce va trebuie medicamentele astea vechi si uzate daca sunt altele moderne si foarte frumoase". La care am spus "Domnule, nu este adevarat. Astea sunt medicamentele folosite in protocoalele internationale. Nu exista nicio tara in lume care nu le foloseste. Numai Romania", spune medicul Cristina Burcoveanu.

Mai trist e ca fiecare medic actioneaza cum crede el ca e mai bine. Trimit memorii si se aleg doar cu numere de inregistrare.

Asta e situatia: circuitele intepenite. Mii de cereri ajung in minister, dar nu si pe biroul care trebuie. Iar dovada se gaseste in biroul directorului Institutului Fundeni. De la inceputul anului si pana acum a trimis mai multe cereri pentru ca bolnavii sa nu moara in asteptarea tratamentului.

Cand medicul constata lipsa unui citostatic trimite cerere catre farmacia spitalului de unde pleaca mai departe o solicitare catre conducerea unitatii.

Nestiind foarte clar cui sa se adreseze, directorul trimite solicitarea catre mai multe directii din minister: cea farmaceutica sau cea de achizitii. De aici teoretic solicitarea ar trebui sa plece catre Unifarm.

Compania Unifarm apartine statului si are ca principal obiect de activitate asigurarea reţelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice şi parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatura si echipamente sanitare, seruri si vaccinuri, reactivi si cu alte produse din productia interna proprie si din import. Isi respecta Unifarm obligatiile din statut? Rapunsul este NU.

Reporterii ProTV au solicitat sa discute cu cineva din conducerea acestei institutii, insa accesul nu le-a fost permis. Au incercat sa inteleaga de ce Unifarm nu aduce din strainatate citostaticele care lipsesc, insa n-au fost lamuriti.

Au trimis chiar si o solicitare, care nici pana acum n-a primit raspuns.

Conform statutului, Unifarm ar trebui sa ia legatura cu producatori din strainatate si sa aduca medicamentele lipsa in tara. Raspunsul lor e este halucinant: nu se aduc pentru ca plata catre distribuitorii straini trebuie facuta pe loc.

Ministrirul da vina pe directori, iar managerii pe minister care trateaza criza medicamentelor cu indiferenta.

Unifarmul n-are bani sa le cumpere, desi prin lege bolnavii au dreptul sa fie tratati gratuit. La ultima criza a citostaticelor, actualul ministru, Vasile Cepoi, pe vremea aceea secretar de stat, a fost desemnat sa centralizeze substantele lipsa, asadar acum ar fi trebuit sa aiba solutii, insa tot ce are sunt scuze si motive, dand vina pe producatorii care nu-si satisfac interesele comerciale.

Actualul ministru a constat atunci ca lipsesc 27 de citostatice adica 1.400.000 de flacoane si pastile.

"In acest moment nu s-a rezolvat nimic. Lipsesc peste 40 de citostatice despre care nu s-a ingrijit nimeni. Unifarmul n-are suportul tehnic sa faca acest import", spune Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania si cel care actualizeaza lista medicamentelor care lipsesc.

La randul lui diagnosticat cu cancer, Irimia spune ca asista la tabloul indiferentei autoritatilor de ani de zile.

La el ajung multi dintre bolnavii care nu mai stiu incotro s-o apuce cand au nevoie de tratament. Uneori rudele celor decedati ii dau lui medicamentele ca sa ajute alti bolnavi.

Elena, o doamna din Bucuresti diagnosticata cu cancer limfatic in urma cu cinci ani, l-a cautat sperand ca va gasi salvarea la el, dupa ce a aflat povestea unei paciente careia i-au fost donate medicamentele ramane dupa ce un alt bolnav s-a stins.

De cinci luni insa nu mai are cu ce sa se trateze, pentru ca medicamentele au disparut de pe piata.

In strainatate, daca pacientii si le cumpara singuri, spitalul le deconteaza tratamentul. La noi autoritatile se bucura sa faca economii pe spatele suferintei lor.

In timp ce reporterii ProTV asteapta sa fie primiti de seful Unifarm, au aflat ca sefa institutiei a fost chemata de urgenta la minister pentru a da explicatii. Cate citostatice s-au adus in cele patru luni de la intocmirea necesarului si cand vor fi aduse restul.

Asadar, din 27 de medicamente, acum, doar doua pot fi cerute de spitale. Restul sunt cumparate de bolnavii care aud permanent ca sanatatea e gratuita.

Nici un ministru n-a parut sensibilizat de drama lor, in vreme ce banii sanatatii in loc sa-i salveze pe ei se scurg in gauri negre.

Ministrul e contrazis si de adresele trimise de spitale care au numere de inregistrare mai recente decat criza medicamentelor din februarie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Bolnavii de cancer trebuie sa lupte cu boala, dar mai ales cu sistemul
Bolnavii de cancer trebuie sa lupte cu boala, dar mai ales cu sistemul

Sute de romani diagnosticati cu cancer nu reusesc sa se trateze, pentru ca in Romania nu mai exista medicamentele prescrise in schemele de tratament.

Ministerul Sanatatii stia din ianuarie ca va ramane fara citostatice pentru mii de bolnavi de cancer
Ministerul Sanatatii stia din ianuarie ca va ramane fara citostatice pentru mii de bolnavi de cancer

Autoritatile sanitare se fac din nou responsabile pentru lipsa unor tratamente vitale. Mii de bolnavi de cancer reclama acum lipsa unui citostatic de neinlocuit in tumorile testiculare, cele de la gat sau din creier.

Responsabilii dau vina unii pe altii, iar 100.000 de romani bolnavi de cancer raman fara medicamente
Responsabilii dau vina unii pe altii, iar 100.000 de romani bolnavi de cancer raman fara medicamente

De la 1 aprilie, managerii spitalelor n-au mai asigurat stocuri suficiente de citostatice injectabile. In multe unitati sanitare, pacientii au fost obligati sa-si intrerupa tratamentul ori au fost trecuti pe alte scheme, mai agresive.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.