Orașul din Europa considerat a fi Capitala Mondială a Știrilor False
Un orăşel din Macedonia este supranumit Capitala Mondială a Știrilor False.
Anchetatorii americani au aflat că de acolo au plecat multe dintre informaţiile neadevărate care au circulat în timpul campaniei electorale din Statele Unite.
Ruşii, suspectaţi că ar fi încercat să influenţeze rezultatul alegerilor, nu ar fi implicaţi în acest caz. Dar la mijloc sunt sume importante de bani.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Anchetatorii americani spun ca orasul Veles este locul de unde au fost administrate peste o suta de site-uri care au publicat știri false în timpul campaniei electorale din Statele Unite.
Isa Soares, corespondent CNN: "Informaţie proaspătă: Sarah Palin a ajuns la spital." Îţi poţi da cu uşurinţă seama care sunt ştirile false sută la sută. "Bill Clinton îşi pierde cumpătul într-un interviu şi recunoaşte că e un criminal."
Cei care deţin aceste site-uri câştigă bani din reclame. Aşa că au nevoie de cât mai mulţi vizitatori - mulţi aduşi de pe Facebook. Reţeaua socială a luat măsuri pentru a şterge conturile false şi pe cele care au legătură cu site-urile de ştiri false. Macedonenii au găsit însă rapid o soluţie.
Localnic: "Mergi şi cumperi profiluri reale de la copii, apoi schimbi numele cu unul american. Copiii de aici nu au avut în viaţă lor doi euro. Le dai doi euro şi-ţi lasă profilul lor de Facebook."
Unul dintre pionierii din acest domeniu a acceptat să discute cu o jurnalistă de la CNN.
ISA:"Ce ştiri fac oamenii să acceseze pagină?"
Mihail:"Trebuie să ai un subiect interesant. Ce face Donald Trump suscită interes peste tot. Când ai milioane de oameni care te urmăresc, atunci când postezi ceva, chiar dacă nu e interesant, mulţi vor accesa pagină să vadă ce e şi tu vei face bani."
Primarul oraşului a aflat de aceste "afaceri".
Isa Soares: "Tinerii producători de ştiri false au pus Veles pe harta lumii. Sunteţi mândru de asta?
Slavcho Chadiev, primarul din Veles:"Cel mai important lucru e că ei nu au încălcat nicio lege din Macedonia."
Isa Soares: "E altcineva mai important în spatele acestor băieţi care poate îi împinge să încerce să influenţeze alegerile din Statele Unite?
Slavcho Chadiev, primarul din Veles:"Cred că mai degrabă e vorba de bani. E un fel de "vis american".
Macedonenii care fac bani cu ajutorul ştirilor false au avut un profesor bun şi află "secrete" unul de la celălalt.
Mirko Ceselkoski, web coach: "Momentul crucial a fost atunci când elevii mei şi-au dat seama că pot face bani scriind despre politică. Ideea s-a răspândit precum focul. Acum, patru dintre ei sunt milionari."
Dacă autorităţile macedonene nu iau măsuri, afacerile cu ştiri false au şanse să meargă la fel de bine şi în viitor. Mai ales că se fac de pe acum pregătiri pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Statele Unite, în 2020.