Nu stie cand sa scrie "neam" si "ne-am", iar la mobil are soneria "Wiggle". Invatatorul care se considera pedepsit la scoala

×
Codul embed a fost copiat

Draxeni este o localitate din Vaslui care se "lauda" cu o scoala veche de peste 120 de ani. Nu un monument, ci o cladire inchegata din argila si lemne putrede, care se poate prabusi oricand.

De altfel, prispa s-a rupt cu tot cu elevi si invatator. Paradoxal, scoala din Draxeni functioneaza multumita unor copilasi sarmani cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, care fac zilnic cativa kilometri, dintr-o localitate invecinata. Merg prin padure, cu cainii satului dupa ei, sa goneasca salbaticiunile care le ies in cale. La destinatie, ii asteapta un dascal cu bunavointa, dar care isi arata limitele.

Copiii vin dintr-un satuc aflat intre Vaslui si Bacau-Rugaria. Si merg sa invete carte la scoala din Draxeni, pe o aratura etichetata drept...drum judetean.

Copil: "Eu ma trezesc la ora sase ma imbrac si imi pregatesc ghiozdanul".
Elena Lasconi: "Cand faceti baita?"
Copil: "Sambata."
Elena Lasconi: "Si pe dinti?"
Copil: "Joia".

Doi caini le sunt calauze. 

Citește și
campanie, Vaslui
Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Elena Lasconi: Cu ce animale v-ati intalnit?
Ionut: Porci mistreti, vulpi, sarpe, caprioare, dar caprioarele oricum nu fac nimic.
Elena Lasconi: Si cum va paziti de ele?
Ionut: Tipam, asmutim cainii.  

Dupa aproape o ora, gasca vesela, formata din elevi cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, ajunge la destinatie. Inaintea colegilor din Draxeni si chiar a invatatorului.

Scoala din Draxeni aduce, mai degraba, a grajd pentru animale. Este veche de 120 de ani, inchegata din argila si lemne putrezite, cu geamuri sparte. Ca prin minune, cladirea a ramas in picioare...desi a fost incercata, de multe ori, de-a lungul timpului. Si prispa s-a rupt, cu tot cu invatator si copii, insa acestia au scapat teferi. Institutia functioneaza fara autorizatie, in prezent. Culmea, multumita tâncilor din Rugaria. Cei ai localnicilor din Draxeni ar fi prea putini pentru a beneficia de scoala la ei in sat.

Ce primesc la schimb elevii care bat cativa kilometri zilnic pentru a se tine de carte? Ore cu un invatator care se considera "pedepsit" ca a ajuns in acest punct al carierei.

Invatator: "Din cauza gazelor de sist am ajuns aici".
Elena Lasconi: De ce?
Invatator: "Pai am participat la toate evenimentele de acolo si drept urmare...."

Acest invatator ii invata carte pe copii, dar ii si taxeaza gratuit, lipsit de tact, de cate ori are ocazia.

Invatator: "Probabil ca te-ai trezit la ora opt. De asta nu functioneaza creierul.."

"Unghiutele le-ai vopsit, dar mintea nu ti-ai ascutit-o.."

Drept urmare, copiii nu sunt deloc atrasi de modul in care li se preda. Casca, se sterg la ochi, se foiesc pe scaune. Iar dascalul e foarte preocupat de telefonul mobil... Soneria de apel a acestuia: Jason Derulo - "Wiggle" feat. Snoop Dogg.

Scosi la tabla, copiii se pierd cu firea si gresesc, invariabil..

Invatator: "Neam, fara liniuta, da?"
Copil: "El este neam si cu mine".
Invatator: "Ei, nuu, cum se scrie neam?
Alta fetita: "Noi ne-am dus la magazine".
Invatator: "I-auzi".
Elena Lasconi: "Dar dumneavoastra le-ati spus ca legat.."
Invatator: "Aaa, bine."

Asa ca dascalul apeleaza la o solutie simpla: le da pauza copiilor. Insa el uita ca lavaliera e pornita si incearca sa schimbe orarul din mers, pentru a nu mai fi prins cu lectia nefacuta.

Invatator: Hai, luati pauza.
Invatatorul, in soapta: Matematica avem ora urmatoare, da? Ati auzit? Ora urmatoare avem matematica.

Afara, ne asteapta alte detalii ale nepasarii in care balteste scoala din localitate. Langa cladire se afla o fundatie abandonata. Pe acel loc trebuia ridicata, in 2008, noua scoala din Draxeni. Lipsa fondurilor a dus la sistarea lucrarilor. Nimeni nu s-a deranjat sa indeparteze armatura, asa ca, si in prezent copiii se joaca acolo, riscandu-si vietile. Complicate sunt lucrurile si cand vine vorba de mersul la toaleta.

Director scoala Corodesti: "Fara un invatamnt de calitate suntem condamnati la pieire, dar probabil ca nu se vrea, pentru ca oamenii nestiutori de carte sunt usor manipulabili."

Aproape trei sferturi din populatia saraca a Romaniei locuieste la sat. Copii acestor oameni fac, in medie, mai bine de o ora pana la scoala. Le ia de doua sau chiar de trei ori mai mult decat elevilor de la oras. Asta, daca au norocul sa stea intr-o zona in care exista mijloace de transport. "Norocul"...cu ghilimele de rigoare.

Saracii de la sate cheltuie aproape dublu fata de orasenii cu venituri decente pentru a-i trimite pe cei mici sa invete.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ajutorul primit de fetele din Vaslui care de 6 ani traiesc cu cornul si laptele.
Ajutorul primit de fetele din Vaslui care de 6 ani traiesc cu cornul si laptele. "Stiu ca e multa lume necajita, nu numai eu"

Drama familiei Munteanu, prezentata in cadrul campaniei Stirilor PRO TV "Fara carte, fara viitor", i-a mobilizat pe romani. Oamenii au sarit sa le ajute pe cele trei fete, care au povestit ca mananca fasole ori cartofi duminica si de sarbatori.

Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca:
Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?"

Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Dragesti, in Vaslui. Laura, mama, este semi-analfabeta. Ea si cei cinci copii, un baiat si patru fete, isi duc zilele in conditii dureroase.

"Femeia da cu var si face curat". Destinul Mihaelei, fata premianta care a abandonat scoala pentru a fi nevasta lui Costelus

Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Huc, in Vaslui, pentru povestea Mihaelei. O fata de 16 ani, frumoasa si cu potential, care a lasat insa scoala pentru a se iubi cu un vecin mai mare.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.