Fotografia Kirlian, o tehnica la limita dintre stiinta si paranormal. Imaginea "aurei energetice"

Ultima actualizare: 20-07-2013 07:05
aura Kirlian 3

In 1939, inginerul Semion Kirlian si sotia lui au descoperit o noua tehnica fotografica, care este realizata prin expunerea unui obiect intr-un camp electric de inalta tensiune si frecventa. Ei au crezut ca au demonstrat existenta aurei energetice.

Tehnica sau fotografia Kirlian se mai numeste electrofotografie, iar primele cercetari in acest sens au fost facute in anul 1777 de catre Georg Christoph Lichtenberg. In 1889 cehul Navratil a folosit prima data termenul de “electrofotografie”, iar 7 ani mai tarziu francezul Baravus a realizat primele electrografe cu maini si frunze.

In 1939, cehii Pratt si Sclemmer au publicat fotografii care aratau o stralucire ciudata in jurul unor frunze, iar in acelasi an Kirlian a dezvoltat aceasta metoda, care avea sa-i poarte numele. Ideea i-a venit dupa ce a vazut intamplator ca pielea unui pacient supus unui tratament cu electrozi straluceste.

Iata in ce consta aceasta tehnica de electrofotografiere, patentata de Kirlian: filmul fotografic este pus pe o placuta conductoare, un alt conductor este atasat obiectului care va fi fotografiat. Cei doi conductori sunt legati la o sursa de inalta tensiune, iar efectul produs este aparitia obiectului respectiv, inconjurat de o lumina asemanatoare unei aure.

Descopera cele mai tari inventii din stiinta, pe www.techschool.ro

Rezultatul experimentelor lui Kirlian a fost anuntat in 1958, insa studiile lor au fost cunoscute abia in 1970, cand americanii Lynn Schroeder si Sheila Ostrander au publicat o carte despre acest subiect.

Fotografia Kirlian a stranit interes in tarile fostului bloc comunist. In anii 1970, in Romania existau 14.000 de savanti care studiau acestea tehnica.

De la stiinta la paranormal si parapsihologie

Desi se foloseste si termenul de “aura Kirlian”, acesta nu trebuie confundat cu ideea mistica de aura. Cu toate acestea, metoda a starnit interesul celor pasionati de parapsihologie. In anul 1968, doctorul Thelma Moss, profesor de parapsihologie la UCLA, a facut teste pe subiecti voluntari, sustinand ca fotografia Kirlian suprinde de fapt aura unei persoane sau a unei fiinte vii. Laboratorul lui Moss nu a primit insa fonduri din partea statului si a fost inchis in 1979.

Interesant este insa ca insusi inventatorul acesti tehnici, Kirlian, credea ca haloul de lumina care apare in jurul obiectelor este un fel de aura, mai exact “forta vitala” sau “campul energetic al fiintelor vii”. Iar aceasta aura ar fi influentata de starea fizica sau emotionala a subiectului, putand inclusiv arata anumite probleme de sanatate. Primul lor studiu in acest sens a fost publicat in 1961, in Revista de Fotografie Stiintifica Aplicata.

Sotii Kirlian au realizat si un experiment interesant pentru a-si sustine ipoteza. Ei au fotografiat o frunza, apoi au taiat o bucata din ea si au continuat sa o fotografieze, la intervale regulate de timp. Desi o parte a frunzei fusese taiata, o urma palida luminoasa aparea in fotografie, ca si cand frunza ar fi fost intreaga.

Desi pare un rezultat bizar, specialistii cred ca responsabila cu aceasta “aura fantomatica” era de fapt umezeala ramasa de la bucata de frunza taiata. Cand placuta conductoare era bine curatata, urma aurei nu mai aparea.

De asemenea, faptul ca aura scade in intensitate pe masura ce frunza se usuca este perfect normal, pentru ca in acest fel ea pierde din umezeala, nu din “energia vitala”. In concluzie, experimentele lor nu au demonstrat existenta altui camp energetic in afara de cel electric.

Aura Kirlian este influentata de multi factori: intensitatea curentului electric, umezeala, presiunea cu care obiectul apasa pe placuta conductoare si cat de bine este facuta legatura cu pamantul a obiectului sau persoanei fotografiate. Rezultatele sunt afectate si de existenta bacteriilor, a transpiratiei sau a grasimii din tesuturile vii.

Ideea lui Kirlian, care credea ca a fotografiat aura energetica, a fost preluata si de alti savanti, precum Beverly Rubik, care a sustinut ca aceasta tehnica explica vechea disciplina chineza Qigong.

Conforma acesteia, toate fiintele vii au o energie vitala numita qi (sau chi). Rubik a facut electrofotografii pe bolnavi cronici, ca sa observe diferentele produse de boala in aura acestora.

Cercetarile ei nu au fost recunoscute de comunitatea stiintifica, iar cei mai multi savanti, chiar daca accepta ideea existentei unei energii qi, sustin ca aceasta nu poate fi fotografiata prin nicio metoda, pentru ca ea exista dincolo de lumea concreta.

 Descopera cele mai tari inventii din stiinta, pe www.techschool.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO