România va fi lovită de o vijelie cu gheaţă, care a făcut dezastru în Ungaria

Dată publicare: 17-05-2021 18:35
Dată actualizare: 17-05-2021 19:23


O vijelie cu gheață, care a facut prăpăd în Ungaria vecină, se îndreaptă spre țara noastră. Meteorologii au emis deja un cod galben de vreme rea, valabil pana marți noapte, iar hidrologii avertizează și ei, că pe unele râuri, se pot produce viituri.

Vorbim despre un episod de vreme extremă și să sperăm că Sistemul Național Antigrindină se va activa dacă vijeliile vor fi la fel de intense precum cele care au izolat complet o localitate aflată în vestul Ungariei. În doar 20 de minute acolo a căzut atât de multă grindină, încât a fost nevoie de intervenția unor excavatoare ca să deblocheze circulația pe drumurile publice.

Localnicii au scos gheața cu lopețile din curți, iar grădinile și livezile au fost distruse.

La noi vremea a început să se schimbe încă de la ora 10, în vestul țării mai întăi. Potrivit meteorologilor, în următoarele 24 de ore cele mai expuse sunt zonele din Transilvania, Oltenia și Muntenia, unde vor fi și rafale de vânt de 80 de km pe oră, iar în nordul și nord-vestul țării s-ar putea strânge local 40 de litri de apă pe metru patrat.

În aceste condiții și hidrologii au emis un cod galben de viituri și inundații locale pentru mai multe râuri din vestul țării. Sunt vizate 12 județe, dar cele mai expuse sunt Bihor, Arad și Caraș-Severin.

Prognoza pe următoarele două săptămâni arată că scăpăm de ploi abia după data de 24 mai. Până atunci și temperaturile rămân modeste, cu cele mai scăzute valori prin Maramureș, unde nu vom avea mai mult de 18 grade. Ultima săptămână din luna mai vine însă cu temperaturi peste normalul perioadei în Dobrogea, Muntenia și Oltenia, unde se vor atinge peste 27 de grade.


VIDEO PROTVPLUS.RO