Estimările ANM pentru această toamnă. Pomii fructiferi au înflorit din nou din cauza căldurii

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

După o vară plină de ploi, urmează o toamnă călduroasă. Așa indică estimările meteorologilor, care anunță temperaturi mai mari decât cele obişnuite pentru toată luna septembrie.

Căldura din ultimele zile a bulversat și pomii fructiferi care au început să înflorească din nou, deși pe crengi au poame coapte.

În acest moment ne bucurăm de ultimele zile de vară, pentru că în weekendul ce urmează începe toamna. Doar că temperaturile de afară ne duc cu gândul la concedii şi mai ales vacanţă pentru elevii care se pregătesc să înceapă şcoala pe 10 septembrie. Mai mult, dacă ne luăm după florile pomilor fructiferi filmaţi în mai multe livezi din România, pare că vine primăvara.

 

Aceste imagini inedite cu pomi în floare au fost filmate de doi soţi din Râşnov în grădina lor.

Adriana Dumitrescu: ”Eu am rămas uimită când mi-a spus soţul. Am venit şi nu îmi venea să cred.”

Teodor Dumitrescu: ”A fost din iunie până în august plină de ploi, vreme relativ rece pentru o perioadă şi apoi căldura foarte multă. S-au dat peste cap şi cred că aşa va fi mereu.”

Fenomene similare au fost semnalate şi în zonele mai joase, din sudul şi vestul ţării. Un bărbat din Teleorman spune că i-au înflorit cireşii. Dincolo de frumuseţea florilor parfumate, oamenii se tem că pomii nu vor rodi şi la anul dacă au înflorit de pe acum.

Ion Stan, directorul Direcţiei Agricole Brașov: ”Vedeţi, parcă nu mai sunt cele patru anotimpuri. Avem iarna şi vara şi venim dintr-o dată primăvara în călduri şi avem secetă foarte mare primăvara. Ne ducem cu perioada de cald până în octombrie inclusiv, deci şi octombrie este foarte cald, ceea ce nu este normal. Vedeţi reacţionează şi plantele, şi pomii, arbuştii.”

Horticultorii îi sfătuiesc pe oameni să îndepărteze crengile înflorite care consumă inutil rezervele plantei.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO