Efectele caniculei: zeci de oameni au lesinat. Experiment intr-o masina parcata la soare: in cat timp ajunge la 50 de grade

29-06-2017 19:31

S-a deschis cuptorul peste Romania. In cea mai fierbinte zi din aceasta vara, cu 39 de grade la umbra, meteorologii au instituit cod portocaliu de canicula: in Olt, Teleorman, si Dolj.

Numai in Bucuresti, in doar 5 ore, 72 de persoane au lesinat, din cauza arsitei. Pregatiti-va sufleteste, pentru mult mai rau. Se vor inregistra peste 43 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Situatia este dramatica peste tot in lume, din Europa de sud-est, pana in America de Nord si Orientul Mijlociu. In Iran, au fost 53 de grade Celsius.

Chiar daca ati crezut ca sunteti in cuptor astazi, pe la pranz, si ati simtit ca aerul incins o sa va arda pur si simplu narile, zambiti. Maine, va fi mai rau! La fel, pomaine. Sambata, dupa pranz, toata tara va fi acoperita de un val insuportabil de canicula.

Joi, in Bucuresti, au fost 36 de grade la umbra. Oamenii s-au adapostit sub pomi sau in magazinele cu aer conditionat si s-a circulat mult cu masina.

Pompierii au insa un sfat important: Nu lasati copiii sau animalele de companie in autoturisme. Ca sa va aratam de ce, am facut un experment.

Am lasat un termometru si un tricou ud in masina oprita la soare, ca sa vedem in cat timp se usuca si cat de cald se face in interior. Nu au trecut 15 minute si termometrul arata 50 de grade, iar tricoul aproape s-a uscat. Asadar, in acest spatiu inchis, efectul este asemenea celui dintr-un incubator, iar persoana din interior se poate deshidrata si poate suferi un soc.

Un alt experiment arata cat de repede ne putem deshidrata daca stam in soare. Daca intr-o zi cu temperaturi obisnuite eliminam prin piele intre 500 de mililitri si un litru de transpiratie, pe masura ce temperaturile cresc, cantitatea se mareste. Asa ca, intr-o zi caniculara, cum este aceasta, cei care muncesc in soare pot pierde si pana la 10 litri de sudoare. Ceea ce poate provoca ameteli, dureri de cap, stari de lesin.

Valul de caldura care se instaleaza in zona sudica a Romaniei afecteaza toate vietatile. In gradinile zoologice, animalele au fost stropite cu apa rece.

Ingrijitoare animale: "Fructe si iaurt cu fructe inghetate. Ursilor - datorita temperaturilor, ridicate - le plac fructele reci, inghetata cu fructe."

Madalin Serban, directorul Gradinii Zoologice Galati: "Lucratorii fac tot posibilul ca apa sa fie schimbata din doua in doua ore, animalele care sunt omnivore si ierbivore sa beneficieze de legume, fructe, salata - in general, hrana bogata in vitamine, la temperaturi scazute."

Si in Ploiesti, aproape de ora pranzului, abia mai puteai respira. Cei nevoiti sa iasa din casa s-au ferit cum au putut de cele 39 de grade.

In aceasta perioada, agricultorii fac tot ce pot pentru a tine gradinile ude si legumele proaspete.

In unele piete exista instalatii de apa care stropesc incontinuu marfa de pe tarabe. Verdeturile se strica cel mai repede, se ingalbenesc, se vestejesc si nu le mai cumpara nimeni.

Nu suntem insa singura tara doborata de temperaturi extreme. Zilele acestea, valul de canicula a lovit si regiuni din Iran unde s-au inregistrat 53 de grade Celsius. In Iraq si Kuweit, au fost 50. Pe de alata parte, sambata, la Giurgiu, termometrele vor arata si 43 de grade Celsius. La umbra!


VIDEO PROTVPLUS.RO