Cod roșu de vânt în mai multe județe. Rafalele vor atinge 150 de km/h


Ultimul update: Miercuri 13 Noiembrie 2019 16:16
Data publicarii: Miercuri 13 Noiembrie 2019 16:14
Categorie: Vremea
Stâlpi pentru ghidarea avioanelor, dărâmați de vânt

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare nowcasting Cod roşu de vijelii, valabile în zona montană din trei judeţe din Muntenia, pe durata următoarelor ore.

Conform prognozei, până la ora 18:00, în zona montană a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Sibiu, la altitudini de peste 2.000 de metri, se vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor depăşi 140 - 150 km/h.

De asemenea, până la ora 21:00, în zonele joase din judeţele Braşov şi Sibiu, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic. În aceste zone, intensificările de vânt vor ajunge la 55 - 65 km/h şi, izolat, la 70 - 75 km/h, mai ales în partea sudică a celor două judeţe.

ISU Prahova: Mesaj RO-ALERT în cinci localităţi privind Codul Roşu de vânt, cetăţenii sfătuiţi să se adăpostească

 

Autorităţile au emis, miercuri, un mesaj RO-ALERT de Cod Roşu de vânt pentru localităţile prahovene Azuga, Buşteni, Măneciu, Sinaia şi Valea Doftanei, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să se adăpostească, informează ISU Prahova.

Codul Roşu vizează vânt puternic cu viteză la rafală de 140-150 km/h în zona de munte.

"La nivelul judeţului Prahova a fost emis mesaj RO-ALERT. Mesajul a fost iniţiat pentru localităţile Azuga, Buşteni, Măneciu, Sinaia şi Valea Doftanei. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova recomandă cetăţenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt", precizează ISU Prahova.

De asemenea, se recomandă celor care se află în zonele vizate de Codul Roşu să se adăpostească în case.

"Cetăţenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuinţe sau în alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate", transmite ISU Prahova.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO