Porcii in proces! Vezi de ce judecatorii au interzis unei familii din Arad sa mai creasca porci

curte proprietari, arad,gradiste

Decizie inedita a judecatorilor aradeni, care au interzis temporar unui localnic sa mai creasca porci. Asta dupa ce omul a fost reclamat de vecini, care se plang ca nu pot iesi in propria curte din cauza mirosurilor de dejectii.

Neintelegerile intre cei doi vecini din cartierul aradean Gradiste au inceput in primavara, cand unul dintre ei si-a cumparat trei porci. Si-a transformat o anexa gospodareasca in cocina, culmea, cu acceptul vecinului – pe proprietatea caruia trebuia sa intre pentru lucrari - dar care a fost informat ca va fi amenajata o bucatarie de vara. In loc de mirosul de mancare, insa, asa-zisa bucatarie de vara a inceput sa emane mirosuri de dejectii de la porcii care se ingrasau pentru Craciun.

”I-am cerut sa faca ceva sa putem si noi iesi in curte si sa ne putem aerisi casa fara sa suferim din cauza mirosului pestilential degajat de dejectiile porcilor. Replica a fost ca e legal sa creasca porci. Asta e, daca nu-mi convine, n-am decat sa-l dau in judecata”, povesteste reclamantul, Claudiu Horeanu.

Instanta le-a decis soarta

Zis si facut. Reclamantul i-a intentat proces vecinului la Judecatoria Arad si a obtinut o ordonanta presedintiala de evacuare a porcilor. Vecinul reclamat a facut recurs, care s-a judecat la Tribunal, insa instanta a emis o sentinta definitiva si irevocabila in favoarea familiei care nu se impaca cu mirosul de dejectii, astfel ca animalele vor trebui sa fie mutate pana la finalizarea procesului de fond, care continua la Judecatorie.

Citește și
A zecea amanare in procesul hackerului din Arad!
A zecea amanare in procesul hackerului din Arad!
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Mi se pare absurd sa ajung sa-mi revendic in instanta un drept fundamental, doar pentru ca un vecin are un moft alimentar si nu-i pasa de disconfortul creat semenilor sai. Din pacate, si legea bunului simt trebuie aplicata cu ajutorul instantelor de judecata”, afirma reclamantul.

Ce spune legea

Aradeanul reclamat vrea sa demonstreze in instanta ca intre cocina si casa vecinului nemultumit e o distanta mai mare de zece metri, astfel incat legea i-ar permite sa creasca animalele. Exista Ordinul 536/1997 al Ministerului Sanatatii care aproba ”normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei”. Actul prevede o distanta minima de zece metri intre spatiile in care sunt crescute animalele si coltul casei vecinilor.
Totusi, actul normativ prevede si ca activitatea de crestere a animalelor nu trebuie sa produca disconfort vecinilor. Mai greu este de dovedit in instanta existenta factorului olfactiv, dar pentru asta sunt martori gata sa jure ca mirosurile sunt insuportabile.
Dar nici cu masuratorile nu a fost usor, pentru ca din cele patru efectuate de Directia de Sanatate Publica, la cererea partilor implicate, trei au fost in favoarea crescatorului de porci, stabilind o distanta de peste zece metri, iar a patra a fost in favoarea reclamantilor, stabilind o distanta de 9,5 metri, adica sub cea legala.

Satelitul e solutia?

Cum distanta intre cocina si casa vecinului este cheia procesului, la cererea crescatorului de porci se va ajunge in cele din urma la masuratoarea prin satelit, pentru o precizie ”milimetrica”.
Pe procesul de fond a fost incuviintata o expertiza topografica, care se va face cu aparatura GPS pentru a se stabili cat mai corect amplasarea si distantele”, a declarat Silviu Ratiu, avocatul vecinului reclamat.
In replica, familia Horeanu le cere vecinilor sa demonstreze ca au proiect pentru cocina.

Ignatul vine mai devreme

Chiar si cu decizia instantei, porcii nu au fost inca evacuati. Vecinul reclamat nu a fost gasit pentru a explica de ce, fiind plecat in vizita in SUA, insa avocatul acestuia spune ca ”pentru cei trei porci Ingnatul va veni mai devreme”.
I-am adus la cunostinta clientului meu decizia instantei. M-a informat ca imediat ce revine in tara, peste o saptamana, va sacrifica cei trei porci pentru ca nu are unde sa-i mute”, a declarat avocatul.
Desi pare ca problema se va rezolva, procesul va continua, pentru ca familia Horeanu cere instantei sa pronunte o hotarare care sa le interzica definitiv vecinilor sa mai creasca animale.
Avem un copil mic si toata vara nu s-a putut juca in curte din cauza mirosului. Uneori cand iesea, i se facea greata si vomita”, se plange Claudiu Horeanu.
Problema acestuia este a multora dintre aradeni, pentru ca la nivel local nu exista reglementari privind cresterea animalelor. Un proiect de regulament privind gospodarirea municipiului, care cuprinde si norme de crestere a animalelor de ferma, este in lucru la Primaria Arad.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Sentinta in cazul hackerului aradean Victor Faur se va da peste o saptamana
Sentinta in cazul hackerului aradean Victor Faur se va da peste o saptamana

Instanta Tribunalului Arad va pronunta peste o saptamana sentinta in cazul aradeanului Victor Faur, acuzat ca a accesat ilegal servere ale NASA si ale altor institutii americane.

A zecea amanare in procesul hackerului din Arad!
A zecea amanare in procesul hackerului din Arad!

Procesul hackerului aradean Victor Faur, acuzat ca a accesat ilegal servere ale NASA si ale altor institutii americane, a fost amanat, pentru a zecea oara, din cauza unei omisiuni la intocmirea rechizitoriului, de catre procurorii DIICOT Bucuresti.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.