Vacanțele românilor, date peste cap de noile reguli de carantină. O româncă din Maldive se gândește să ceară despăgubiri

05-02-2021 18:24


Din vacanţă direct în carantină. Cei care se întorc începând de vineri seară din ţări cu risc epidemiologic vor fi obligaţi să stea două săptămâni izolaţi.

Cum pe listă apar mai nou Maldive şi Republica Dominicană, peste 1.000 de români aflaţi acum acolo au primit cu îngrijorare vestea. Mai mult, de săptămâna viitoare, cei care vin din zone de risc vor fi obligaţi să prezinte un test Covid negativ, făcut cu 3 zile înainte.

Simona Stănică este în vacanţă de o săptămână. Şi-a programat excursia în Maldive înainte de pandemie şi abia acum a reuşit să meargă. Doar că, la întoacerea în ţară va avea parte de o surpriză nu tocmai plăcută. Trebuie să stea două săptămâni în carantină.

Simona Stănică: „Soţul meu are întâlniri programate, am foarte multe lucruri de făcut în următoarele două săptămâni, care nu pot fi rezolvate prin telemuncă, autorităţile ar fi trebuit să aplice în funcţie de particularităţile acestuit stat insular. Vom cere despăgubiri statului, dacă este cazul.”

Comitetul pentru situaţii de urgenţă a adăugat pe lista galbenă a ţărilor cu risc epidemiologic Maldive, Republica Dominicană, Tunisia şi Seychelles.

Asta înseamnă că cei care se întorc din astfel de ţări trebuie să stea în carantină două săptămâni, dar dacă îşi fac un test Covid în a 8-a zi şi iese negativ, vor putea ieşi din carantină după 10 zile. Ba mai mult, cei care se întorc din destinaţii considerate cu risc epidemilogic după 12 februarie, vor fi obligaţi să prezinte la întoarcerea în ţară şi un test Covid, efectuat cu 72 de ore înainte.

Măsura îi afectează în primul rând pe cei care fie sunt deja acolo, ori sunt pe picior de plecare. De pildă, peste 300 de români au programată o excursie în Republica Dominicană începând de sâmbătă. Iar noile restricţii i-au făcut pe unii să renunţe la vacanţă.

Cristian Zaha, directorul comercial al unei agenţii de turism: „Ne afectează în primul rând printr-un climat de incertitudini. Sunt decizii care se dau foarte spontan şi fără foarte multe lămuriri. E o dublă restricţie, test PCR şi carantinarea, care se suprapun. Din 326 de pasageri, au fost doar 5 care au ales să renunţe la sejurul lor.”

Sunt exceptaţi de la aceste măsuri copiii mai mici de 3 ani şi cei care sunt imunizaţi - adică fie au avut deja Covid în ultimele 3 luni, fie s-au vaccinat şi cu a doua doză.


VIDEO PROTVPLUS.RO