Transursoaia, zona magică din Alba care s-a dezvoltat după o banală asfaltare a drumului
Cât de mult se poate dezvolta un loc după ce drumul este asfaltat? O demonstrează Transursoaia din judeţul Alba - o zonă magică din Țara Moţilor.
Pe 80 de kilometri, şoseaua îngustă şerpuieşte prin munţi şi îi poartă pe turişti printr-un peisaj rar.
Transursoaia porneşte din localitatea Albac şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin. Drumul, pe alocuri îngust, urca şi coboară în pante abrupte. Este presărat cu multe curbe, aşa că mulţi îl aseamănă cu Transalpina.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Din loc în loc, sunt amenajate parcări de unde turiştii pot admira în voie frumuseţea locului.
Turistă: ”Ne place enorm, aerul e curat, proaspăt, peisajele sunt mirifice şi oamenii calzi. E drumul care şerpuieşte şi peisaje spectaculoase. Noi am fost când eram copii mici şi drumul nu era făcut".
Turist: "Suntem din Brăila. Zona este fantastică. Natura pură, pur şi simplu, suntem fascinați de toată zona, de obiectivele din zonă şi de abia aşteptam să ne întoarcem".
La ivirea zorilor, natura oferă un peisaj mirific. Casele moţilor sunt învăluite într-o perdea de negură care te-mbie să descoperi frumuseţea locului şi să porneşti în drumeţii, până în creierii munţilor. Asta mai ales că e plin de obiective turistice. Lacului Beliș e unul dintre ele.
Turistă: “Vrem să mergem la cascada Valul Miresei şi am venit pe Transursoaia. Cum vi s-a părut traseul? Traseul mi s-a părut foarte frumos. Mie îmi place combinaţia asta între păşune şi pădure şi faptul că e mai sălbatic. Nu e atât de multă lume".
Sunt mulţi care vor să simtă natura, aşa că îşi lasă maşina în localitate şi merg pe drumul şerpuit cu bicicleta.
Bicilist: "În câte zile îi veţi parcurge? În trei zile, duminică seară ajung la maşină în Albac. Este mai uşor şi mai frumos să descoperi zona pe două roţi? Da. Observ mult mai multe lucruri decât cu maşina. Simţi mirosul fânului, culegi mure, afine, zmeură".
Localnicii recunosc că zona s-a dezvoltat, după ce autorităţile au modernizat drumul. Pentru că numărul turiştilor a crescut considerabil, şi moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni. O noapte de cazare porneşte de la 80 de lei, iar o cabană se poate închiria cu 450 de lei.
Cristina Nicola – proprietar casă de închiriat: ”Îi întâmpinăm cu produse tradițioanale specific munţilor Apuseni şi cu nişte brânzeturi deosebite. Caşcaval cu merişoare, cu nuci, cu mărar şi brânzeturi cu un gust deosebit".
Mihaela Nicola – proprietară casă de închiriat: “De când s-a asfaltat drumul, acum 4 ani, sunt tot mai mulţi trecători, tot mai mulţi turişti care întreabă de locuri de cazare, de unde se poate vizita".
Întreaga zonă a munţilor Apuseni are zeci de puncte de atracţie: de la peşteri, cascade spectaculoase, până la trasee montane pentru iubitorii muntelui.