Financial Times despre Transilvania: "Turistii trebuie sa vada aceasta lume inainte sa dispara"
Dupa ce printul Charles a facut reclama Transilvaniei, prezentand-o intr-un spot publicitar ca fiind “partea magica a lumii, ascunsa in estul Europei", un jurnalist britanic de la Financial Times a scris si el un material despre minunatiile acestei zone.
Intitulat “Pierdut in Transilvania”, materialul prezinta calatoria jurnalistului Clive Aslet prin Transilvania, mai exact, Valea Verde din judetul Mures, Piata Sfatului din Brasov si comuna Zabala din Covasna.
“O lume care pare sa aiba mai mult in comun cu romanele lui Thomas Hardy decat cu Europa moderna", noteaza acesta in materialul sau.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe parcurusl calatoriei sale, jurnalistul a fost insotit de Paul Lister, fondatorul „European Nature Trust", o organizatie nonguvernamentala internationala pentru conservarea spatiilor verzi neatinse, precum Muntii Carpati.
Lister este cunoscut si ca fiind producatorul documentarului „Wild Carpathia", tradus in 20 de limbi si vizionat in 119 tari, inclusiv in tara noastra.
"Ce alta tara din Europa are o viata rurala atat de frumoasa? Romania ar trebui sa urmeze exemplul din Costa Rica, unde o mare parte din paduri sunt protejate prin lege. Viitorul inseamna ecoturism", spune Lister in materialul jurnalistului britanic.
Acesta si-ar dori ca romanii sa aprecieze mai mult bogatia naturii si ca defrisarile sa fie restrictionate si pedepsite.
„Cele mai minunate dintre toate aceste bogatii sunt padurile. Cu toate astea se permite exploatarea forestiera ilegala. Coruptia este in floare. Nu exista o clasa de mijloc care sa ia pozitie fata de activitatile vicioase ca defrisatul padurilor. Incetul cu incetul, padurea dispare", noteaza si Clive Aslet in editorialul sau.
"Obstacolele intampinate in timp ce patrunzi in salbaticia zonei pot fi depasite, iar turistii trebuie sa vina sa vada aceasta lume inainte de a disparea", mai spune Aslet, vizibil impresionat de ceea ce a vazut pe meleagurile noastre.
Clive marturiseste spre finalul materialului ca in calatoria sa prin Transilvania a cunoscut si o turista din Elvetia, care i-ar fi spus ca "Elvetia pare o gradina in comparatie cu ce se afla aici".