Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%
În prag de sărbători, sectorul de lux din industria ospitalității este în plin avânt. Se vede cel mai bine în statiunile de la munte unde s-au deschis recent unități de cazare, restaurante, cafenele și cluburi cu meniuri extravagante.
Prețurile sunt pe măsură, dar chiar și așa gradul de ocupare este 100%
Aflată pe un deal din zona Branului, o vilă cu 9 camere și 5 apartamente este deschisa de o luna. Designul îmbină elemente transilvănene și scandinave într-un mix de lemn, sticlă, metal și piatră. O noapte de cazare costă între 180 și 280 de euro.
O șură de la poalele Castelului Bran a fost transformată în restaurant, cu pereți din lemn ars după o metodă japoneză. Bucătarul chef oferă meniuri exclusiviste, formate din 7 preparate distincte. Clienții sunt acceptați doar cu rezervare și plătesc 640 de lei pentru o experiență culinară care durează 5 ore.
Bogdan Cozma, bucătar chef: „Dacă ajungem la partea de farfurii, sunt făcute dintr-un granit cu piatră, astfel încât când le încălzești își dau o senzație super plăcută, dar nu te frig".
Cel mai nou restaurant deschis în Brașov a însemnat o investiție de aproape 350 de mii de euro.
Robert Mitache, reprezentant restaurant: „Mobila este adusă din Olanda și sunt niște piese speciale pe care le-am găsit greu, este parchet masiv din stejar."
O masă pentru două persoane cu gustare și fel de bază depășește 350 de lei. Fără vinul care poate ajunge la...1800 de lei sticla.
În cel mai luxos hotel din Poiana Brașov - operat sub un renumit brand internațional de lux - cazarea costă 380 de euro pe noapte. Mocheta este din lână sută la sută, pereții sunt zugrăviți cu var, iar ceramica e produsă manual la Viscri, celebrul sat săsesc devenit o importantă atracție turistică.
În ciuda prețurilor mari, cazările de lux sunt ocupate sută la sută.
România este tot mai atractivă pentru operatorii de hoteluri de lux, iar în următorii 5 ani sunt așteptate să intre pe piață branduri renumite.