Legea turismului se modifică. Cum vor acționa „turiștii sub acoperire”

×
Codul embed a fost copiat

Hotelurile şi pensiunile din ţară vor fi controlate de turişti sub acoperire, iar site-urile de promovare nu vor mai putea afişa unităţile de cazare neclasificate.

Sunt prevederi ale noii legi a turismului, recent adoptate de Guvern. Măsurile sunt menite să-i protejeze pe turiştii care, seduşi de fotografii postate pe internet, ajung să-şi rateze vacanţele din cauza condiţiilor proaste de cazare.

Noua lege stabileşte că, printre turiştii cazaţi în hotelurile şi pensiunile din toată ţara, se vor strecura şi inspectori ai Ministerului Turismului.

Vor fi însă doar 19 astfel de ''turiști sub acoperire'' - în condiţiile în care sunt aproape 8500 de unităţi de cazare.

Altfel spus, într-un an, unul singur va trebui să controleze peste 400 de hoteluri şi pensiuni. Ca să treacă pe la toate, în unele zile inspectorii vor fi nevoiţi să se cazeze în câte două locuri ca să verifice, de pildă, cât de curată e o cameră sau dacă mâncarea din restaurant e gătită în condiţii decente.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Pentru hotelieri, însă, mult mai usturătoare decât amenzile date de autorităţi sunt comentariile publicate de turişti pe site-urile de profil.

Pe internet, oamenii îşi povestesc experienţele şi, în funcţie de aprecierile lor, alţi turişti se pot feri de păcăleli.

Potrivit legii noi a turismului, site-urile de promovare din domeniu nu vor mai avea voie să afişeze unităţile de cazare care nu sunt clasificate sau înregistrate. Este ceea ce au cerut hotelierii, pentru reducerea cazărilor ''la negru''.

Gabriel Roșca, administrator hotel: ”Piața neagră - te deranjează când ştii că munceşti şi ţi-e foarte greu să vină cineva să facă concurenţă neloială şi să ne ia anumiţi clienţi.''

Bogdan Trif, ministrul Turismului: ''O să avem sancţiuni extrem de drastice pentru cei care promovează pe site-uri sau sub alt mod aceste structuri neclasificate.''

O altă noutate este că turiştii vor fi incluşi într-un sistem informatic special.

Datele pe care turiştii trebuie să le completeze acum pe aceste foi vor fi incluse în sistem. Mai precis, acolo vor fi trecute date referitoare la ţară de origine, sexul turiştilor, vârsta şi durata petrecută în România. Ministerul Turismului nu va colecta şi date cu caracter personal.

Noua lege prevede şi că unităţile de cazare vor fi clasificate de direcţiile de turism la nivel local, nu de minister, ca în prezent. Turiştii trebuie să afle singuri ce dotări standard are unitatea de cazare, ca să nu fie înşelaţi.

De exemplu, într-o cameră de hotel sau pensiune de 3 stele ar trebui fie un aparat de aer conditonat, priză pentru internet şi minibar, iar la 4 stele să existe birou şi room service. La 5 stele, baia ar trebui să fie echipată şi cu telefon.

Noua lege a turismului ar putea intra în vigoare până la finele acestui an, după dezbateri în Parlament.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Satul unde turiştii vin să vadă turnul cu slănini.
Satul unde turiştii vin să vadă turnul cu slănini. "E gustoasă vizita"

Satele săseşti din Transilvania devin de la an la an din ce în ce mai atractive pentru turiştii romani şi străini.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.