Legea turismului se modifică. Cum vor acționa „turiștii sub acoperire”


Ultimul update: Joi 25 Aprilie 2019 20:19
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2019 17:54
Categorie: Stiri Turism

Hotelurile şi pensiunile din ţară vor fi controlate de turişti sub acoperire, iar site-urile de promovare nu vor mai putea afişa unităţile de cazare neclasificate.

Sunt prevederi ale noii legi a turismului, recent adoptate de Guvern. Măsurile sunt menite să-i protejeze pe turiştii care, seduşi de fotografii postate pe internet, ajung să-şi rateze vacanţele din cauza condiţiilor proaste de cazare.

Noua lege stabileşte că, printre turiştii cazaţi în hotelurile şi pensiunile din toată ţara, se vor strecura şi inspectori ai Ministerului Turismului.

Vor fi însă doar 19 astfel de ''turiști sub acoperire'' - în condiţiile în care sunt aproape 8500 de unităţi de cazare.

Altfel spus, într-un an, unul singur va trebui să controleze peste 400 de hoteluri şi pensiuni. Ca să treacă pe la toate, în unele zile inspectorii vor fi nevoiţi să se cazeze în câte două locuri ca să verifice, de pildă, cât de curată e o cameră sau dacă mâncarea din restaurant e gătită în condiţii decente.

Pentru hotelieri, însă, mult mai usturătoare decât amenzile date de autorităţi sunt comentariile publicate de turişti pe site-urile de profil.

Pe internet, oamenii îşi povestesc experienţele şi, în funcţie de aprecierile lor, alţi turişti se pot feri de păcăleli.

Potrivit legii noi a turismului, site-urile de promovare din domeniu nu vor mai avea voie să afişeze unităţile de cazare care nu sunt clasificate sau înregistrate. Este ceea ce au cerut hotelierii, pentru reducerea cazărilor ''la negru''.

Gabriel Roșca, administrator hotel: ”Piața neagră - te deranjează când ştii că munceşti şi ţi-e foarte greu să vină cineva să facă concurenţă neloială şi să ne ia anumiţi clienţi.''

Bogdan Trif, ministrul Turismului: ''O să avem sancţiuni extrem de drastice pentru cei care promovează pe site-uri sau sub alt mod aceste structuri neclasificate.''

O altă noutate este că turiştii vor fi incluşi într-un sistem informatic special.

Datele pe care turiştii trebuie să le completeze acum pe aceste foi vor fi incluse în sistem. Mai precis, acolo vor fi trecute date referitoare la ţară de origine, sexul turiştilor, vârsta şi durata petrecută în România. Ministerul Turismului nu va colecta şi date cu caracter personal.

Noua lege prevede şi că unităţile de cazare vor fi clasificate de direcţiile de turism la nivel local, nu de minister, ca în prezent. Turiştii trebuie să afle singuri ce dotări standard are unitatea de cazare, ca să nu fie înşelaţi.

De exemplu, într-o cameră de hotel sau pensiune de 3 stele ar trebui fie un aparat de aer conditonat, priză pentru internet şi minibar, iar la 4 stele să existe birou şi room service. La 5 stele, baia ar trebui să fie echipată şi cu telefon.

Noua lege a turismului ar putea intra în vigoare până la finele acestui an, după dezbateri în Parlament.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Satul unde turiştii vin să vadă turnul cu slănini.
VIDEO PROTVPLUS.RO