Televiziunea armatei ruse isi bate joc de armele romanilor si polonezilor. "O asemenea oroare nu am vazut niciodata"

Ultima actualizare: 15-03-2015 07:05
soldat roman

 Un material realizat de Zvezda, postul TV oficial al Ministerului Apararii Federatiei Ruse, critica pistoalele-mitraliera realizate in Romania dupa modelul faimosului Kalasnikov

Cele mai proaste copii straine de Kalasnikov”, se intituleaza materialul realizat de Zvezda TV, iar romanii ocupa locul fruntas. “Fostii aliati ai URSS ar folosit cea mai simpla varianta de a produce arme sub licenta – au luat ce era mai bun si au adaugat propriile lor modificari”. Insa armele produse in tara noastra si in Polonia sunt considerate de rusi rezultatul unor experimente bizare si nu tocmai reusite.

Copiile romanesti au o forma extrem de neobisnuita in comparatie cu Kalasnikovurile traditionale” (foto jos), sustine autorul materialului. “Se pare ca fabricantii romani au o inclinatie speciale pentru experimente, adaugand, de pilda, manere suplimentare”. Autorul se refera la faptul ca Pistolul-Mitraliera Model 1963 fabricat de Uzina Mecanica Cugir are un al doilea maner, care nu exista la AKM-ul original.

Ca argument, Zvezda TV citeaza opinia unui specialist in arme usoare, Igor Zencuk: “Cand am pus mana pentru prima data, in cursul unei vizite in SUA, pe un AK modificat, am fost in stare de soc. O asemenea oroare din punct de vedere estetic nu mai vazutsem niciodata. Era o versiune veche romaneasca cu cartus de 7,62x39mm. Geniul gandirii in materie de armament care era Kalasnikov s-a reicarnat mort intr-un armurier roman.” Specialistul rus recunoaste totusi ca mecanismul este “solid” dar spune ca “intr-o lupta nu m-as baza pe aceasta arma”.

Autorul materialului sustine ca armele produse in Romania, in special modelul AIMS (o versiune semiautomata a Pistolului-Mitraliera Model 1963, destinata pietei americane) sunt “prost facute” si ca atunci cand au folosite in conflictele din Orientul Mijlociu au cedat dupa numai trei zile.

Zvezda TV nu are cuvinte de lauda nici pentru varianta poloneza de Kalasnikov, Carabina model 1988 Tantal. “Dorinta de a produce o arma mai ieftina le-a jucat o festa sinistra polonezilor: mecanismul are doar jumatate din eficienta celui sovietic”.

In topul celor mai proaste copii de Kalasnikov mai apar armele produse in Irak, Ungaria si China – acestea din urma fiind considerate insa mai degraba o imitatie de succes. Evaluarea armelor pare deci sa fie dependenta de relatiile dintre Rusia si statul care le produce – cele construite de tari care acum sunt in NATO sunt considerate dezastruoase, cele realizate de proaspetii aliati chinezi sunt laudate. “Cei mai buni armurieri sovietici ar avea ce invata de la China”, afirma Zvezda TV.

La ora actuala, trupele romanesti din teatrele de operatiuni sunt dotate cu Pusca Automata, calibrul 5,45 mm, Model 1986 (foto sus), succesoarea pistolului-mitraliera model 1963, care are unele asemanari cu AK-74. Nici soldatii polonezi nu mai au in dotare de un deceniu modelul Tantal, criticat de rusi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO