Secretul unuia dintre cei mai cunoscuti sportivi din lume. De ce si-a scris pe corp 50 de nume proprii

zlatan ibrahimovic

"E un nume foarte important pentru mine." Asa incepea povestea desenata a unei initiative superbe din partea unui star. Unul extrem de bogat.

Zlatan Ibrahimovic isi surprindea fanii, insa nu cu arogranta sa, ci cu o imagine: pe 14 februarie, la ora 00.00, cand zeci de milioane de cupluri s-au gandit la "Valentine", el s-a gandit la 805 milioane de saraci.

LIKE PENTRU ABDULLAH

Profilul de Facebook al suedezului Zlatan Ibrahimovic este unul dintre cele mai accesate, cand vine vorba despre celebritatile din sport. Cu un total de peste 21.000.000 de fani pe Facebook, mesajele jucatorului de la PSG au putere, percuteaza. Imaginea pusa pe 14 februarie, la ora 00.00, il arata pe Ibrahimovic fara tricou, prezentandu-si noul tatuaj. Era doar unul dintre cele 50 pe care avea de gand sa si le imprime in decurs de doar cateva ore.

Citește și
Egipt fotbal
Violente in Egipt. Cel putin 30 de fani au murit la Cairo, prima liga egipteana a fost suspendata
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Simplu, "Abdullah", statea scris pe umarul singurului jucator care se compara la venituri anuale cu Messi si Ronaldo. Cu siguranta, mare parte a celor 400.000 de prieteni care au dat LIKE nu a inteles la ce se refera numele acesta. Complet si complex, milionarul suedez este un idol pentru zeci de milioane de suporteri din intreaga lume, insa unul a carui aroganta pare deplasata pentru alte milioane de microbisti. In urma cu doar cateva zile, starul de la Paris uimea avand un schimb de replici cu un jurnalist, umilindu-l in clipa in care i-a fost adresata o intrebare bazata pe o afirmatie inexacta. Ironic, Zlatan ii raspundea acestuia cu aluzii la conditia si pregatirea lui.

Nu a fost cazul si de aceasta data, dar fanii aveau sa afle asta mai tarziu, pe terenul de joc, acolo unde straluceste cu adevarat jucatorul nascut la Malmo.

Tot pe 14 februarie, seara, echipa lui avea un meci acasa, pe Parc des Princes. Caen mergea pe terenul lui PSG ca victima sigura: aflati la un punct de retrogradare in Franta, oaspetii dadeau piept cu o trupa de staruri, in frunte cu Ibrahimovic, oameni platiti regeste de miliardarii seici cu birourile in Paris. Doar doua minute a avut Zlatan 'rabdare', pana sa deschida scorul, apoi a aratat mesajul. Si-a scos tricoul, lucru pedepsit cu cartonas galben, ca sa isi arate tatuajele: langa 'Abdullah' erau imprimate alte 49 de nume ale unor persoane.

Desigur, audienta partidei, numarul de spectatori prezenti la meci, cat si al celor care priveau la televizor, reprezinta motivele pentru care suedezul a acceptat ideea. Cele 50 de nume tatuate sunt ale unor oameni pe care Zlatan nu ii cunoaste: 50 de persoane, alese intamplator, dintre cele 805 milioane de oameni care sufera de foame pe intreaga planeta. Campania la care a luat parte suedezul este organizata de cea mai mare asociatie din lume care lupta impotriva foametei - World Food Programme, parte a ONU.

"Am vrut ca lumea sa stie asta... Am jucat cu Caen pe Parc des Princes, a fost cel mai important meci din cariera mea. Sub tricou am avut 50 de nume tatuate, pe corp, oameni pe care nu i-am cunoscut, dar vreau sa-i tin aproape. 50 de nume dintre cele 805 milioane de oameni care sufera de foame in lume, astazi. Oriunde ma duc, lumea ma cunoaste, ma apreciaza si imi striga numele. Insa nimeni nu striga si aceste nume... sunt oameni loviti de razboi, dezastre naturale si saracie extrema. Eu am suporteri in intreaga lume si vreau ca, de astazi, acest suport sa mearga spre oamenii care chiar au nevoie de el. Cand veti auzi numele meu, vreau sa va ganditi si la numele lor. Cand ma veti vedea pe mine, sa-i vedeti pe ei", a fost mesajul lui Zlatan Ibrahimovic, postat tot pe pagina de Facebook, dupa gestul facut pe teren.

 

DE CE?

80 de milioane de oameni din 75 de tari primesc mancarea necesara, anual, prin aceasta asociatie. Insa raman mai bine de 700 de milioane de persoane care nu au parte de asistenta. Motivul pentru care Zlatan a fost ales sa faca parte din campanie este, desigur, strangerea de fonduri, sensibilizarea celor care il pretuiesc pe suedez si a celor care nu stiau prea multe despre aceste programe de ajutorare.

Un gest mic, dar care cu expunerea necesara ar putea schimba multe in viata altor zeci, daca nu sute de mii dintre cei aflati la limita supravietuirii. Oricat ar fi de contestati pentru investitiile care uneori destabilizeaza fotbalul, unii dintre patronii miliardari fac si gesturi deosebite pentru comunitate. PSG, patronata de seici, are o fundatie proprie, care se ocupa de problemele oamenilor defavorizati.

In plus, presa internationala scrie ca au fost virate sume mari in conturile acestei fundatii dupa campania la care a luat parte vedeta echipei, Ibrahimovic. Sume importante ar fi ajuns deja sub forma de donatii si la World Food Programme, care a initiat proiectul tatuajului cu 50 de nume. O idee laudabila care poate schimba vieti prin impactul dat de fotbal si de starurile sale. P.S.: tatuajul lui Zlatan nu este permanent, insa respectul fanilor e.

Mai multe detalii despre campanie AICI

Ionut Curea
[email protected]

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cine opreste
Cine opreste "dictatura" lui Sepp Blatter? A inceput campania pentru alegerile FIFA: Cum se da lupta de 1 miliard in fotbal

Mita, santaj, coruptie si chiar sclavie moderna. FIFA a devenit in ultimii ani sinonima cu orice, mai putin cu fotbalul.

Violente in Egipt. Cel putin 30 de fani au murit la Cairo, prima liga egipteana a fost suspendata
Violente in Egipt. Cel putin 30 de fani au murit la Cairo, prima liga egipteana a fost suspendata

Cel putin 30 de suporteri au decedat, duminica, in confruntarile cu politistii, inaintea unui meci de prim esalon, in urma violentelor si bilantului acestora campionatul Egiptului fiind suspendat pe o perioada nedefinita, informeaza Ahram Online.

Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi.
Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi. "Milan, Barcelona? Suntem la nivelul lor"

Gheorghe Hagi: “Usor-usor, nu avem nimic de invidiat la nimeni din Europa, dimpotriva, ei vin, se uita si chiar se mira ca in Romania exista o academie asa de mare si atat de buna ca a noastra”.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.