Terra se rupe in doua sub Oceanul Indian. Explicatia specialistilor

Ultima actualizare: 25-10-2012 06:28
Pamant

Cutremurele extrem de puternice care au avut loc in Oceanul Indian, in largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresiva a placii tectonice indo-australiene, care se rupe, la propriu, in doua in largul Insulei Sumatra.

Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6 si al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt exceptionale in mai multe privinte.

Primul a fost cauzat de ruperea a cel putin patru falii submarine in decurs de doar doua minute si 40 de secunde.

El a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, doua ore mai tarziu, lucru care a generat al doilea seism, explica Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz si colegii sai intr-un studiu publicat de revista britanica Nature.

Un eveniment extrem de rar, aceste cutremure au afectat nucleul placii indo-australiene, in apropiere de Insula indoneziana Sumatra, ci nu jonctiunea celor doua placi, asa cum se intampla de obicei.

"Ceea ce suntem pe cale sa observam aici este ca placa indo-australiana se fragmenteaza in doua placi distincte", rezuma Thorne Lay.

"Acest proces geologic va necesita milioane de ani si mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reusi sa separe placa indiana de cea australiana, adauga Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului.

Placa indo-australiana se deplaseaza catre nord-est, insa miscarea ei nu este uniforma.

Pe de o parte, versantul indian al placii intra in coliziune cu Eurasia la nord-vest, impingand impotriva ei la nivelul lantului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani.

Pe de alta parte, versantul australian inainteaza mai usor, deoarece intra sub Insula Sumatra.

In aceasta "zona de subductie", in largul Insulei Sumatra, au avut loc cutremurele de la Aceh (cu magnitudinea de 9,3) la 26 decembrie 2004, si de pe Insula Nias (cu magnitudinea 8,7) in 2005.

Spre deosebire de seismul de la Aceh, care a declansat un tsunami devastator soldat cu aproximativ 220.000 de morti sau disparuti in aproximativ zece tari vecine, in primavara au fost inregistrate doar niste valuri.

Intr-adevar, in aprilie 2012, faliile care s-au rupt culisau orizontal una impotriva celeilalte, fara o miscare verticala suficient de importanta pentru ca sa creeze un val de adancime.

In schimb, cele doua cutremure din aprilie 2012 au provocat un numar foarte important de cutremure in lume, conform altui studiu publicat in revista Nature.

Potrivit lui Fred Pollitz de la US Geological Survey (USGS) si colegilor sai, frecventa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 5,5 s-a multiplicat de cinci ori in primele sase zile de dupa aceste "cutremure gemene".

Unele dintre ele au atins o magnitudine de 7, pana in Mexic.

Este vorba despre o putere si o distanta despre care cercetatorii americani afirma ca este exclus sa poata caracteriza replicile clasice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO